Vijenac 336

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Podijeljene nagrade Costa u četiri kategorije

Podijeljene nagrade Costa u četiri kategorije

Velika Britanija Britanski romanopisc i scenarist William Boyd dobitnik je književne nagrade Costa za roman godine, do prošle godine poznate pod imenom Whitbread.

Roman Restless o ruskoj špijunki za Drugoga svjetskog rata sada je u konkurenciji sa još četvero pobjednika u drugim kategorijama za nagradu Costa za knjigu godine. To su Stef Penney sa The Tenderness of Wolves, nagrađena u kategoriji prvog romana, Keeping Mum Briana Thompsona, pobjednik u kategoriji biografije, Linda Newbery s knjigom za djecu Set in Stone i John Haynes, koji je pobijedio u kategoriji poezije sa zbirkom Letter to Patience. Williamu Boydu uspjeh dolazi 25 godina nakon što je dobio Whitbreadovu nagradu za prvi roman A Good Man in Africa. Nagrada, koja je ove godine promijenila ime zbog promjene financijaša, osnovana je 1971, a predaje se u četiri kategorije, iz kojih se zatim bira knjiga godine, koja će u Londonu biti objavljena 7. veljače. Prošlogodišnja je pobjednica bila Hilary Spurling, koja je glavnu nagradu, vrijednu 25.000 funti, dobila za biografiju Matisse the Master.


Nagrada Nadal Benitezu Reyesu

Španjolska Španjolski pisac Felipe Benítez Reyes dobitnik je ovogodišnje nagrade Nadal, najstarije književne nagrade svoje zemlje.

Nagrada dotirana s 18.000 eura 46-godišnjem je autoru predana u Barceloni za roman Mercado de espejismos, u kojemu Benítez Reyes na ironičan način obrađuje temu krađe kulturnih dobara. Roman govori o dvojici ostarjelih lopova koji dobivaju nalog da ukradu relikvije sveta tri kralja iz kölnske katedrale. Benítez Reyes potječe iz okolice Cádiza, a do sada je uglavnom nagrađivan za poeziju. Među njegovim su najpoznatijim zbirkama Paraíso manuscrito, Los vanos mundos i Sombras particulares. Nagradu Nadal od 1944. svake godine predaje izdavačka kuća Destino. Ove godine u konkurenciji je bilo 286 rukopisa.


Osniva se nagrada Stefana Heyma

Njemačka U čast pisca Stefana Heyma (1913–2001) njegov rodni grad Chemnitz osniva Međunarodnu književnu nagradu, koja će prvi put biti predana 2009.

Svake tri godine osobe iz književnosti, publicistike i filozofije nagrađivat će se za djela građanske hrabrosti. Heym je pred nacistima emigrirao u Čehoslovačku i poslije u SAD. Od 1943. kao američki je vojnik sudjelovao u Drugom svjetskom ratu, a 1953. otišao je u Istočnu Njemačku. Nakon što se založio za kantautora i pjesnika Wolfa Biermanna, kojemu je 1976. oduzeto istočnonjemačko državljanstvo, i Heym je mogao objavljivati još samo na zapadu. Nakon pada Berlinskog zida, u Bundestagu je bio zastupnik postkomunista PDS-a. Heym je umro nedugo nakon što je proglašen počasnim građaninom Chemnitza. Među njegova najpoznatija djela pripadaju Fünf Tage im Juni i Kreuzfahrer von heute.


Harry Potter bestseler i prije objavljivanja

Velika Britanija I prije nego što je izašla i prije nego što se točno zna kad će izaći, nova knjiga o Harryju Potteru već je sada najčešće naručivana knjiga britanske filijale internetske knjižare Amazon.

Kako je javio britanski tisak, od početka primanja narudžbi na internetskoj stranici, trebalo je samo osam sati da se nove pustolovine Harryja Pottera nađu na vrhu popisa bestselera. Kako je rekao šef Amazona Christopher North, ako se prodaja ovako nastavi, »ovo bi mogao postati najprodavaniji Harry Potter svih vremena«. Sedmi nastavak knjige britanske autorice J. K. Rowling zvat će se Harry Potter and the Deathly Hollows, a opisat će posljednju godinu junaka na školi za čarobnjake. Na užas obožavatelja, J. K. Rowling objavila je da će u romanu umrijeti dva glavna lika, ali još se ne zna koja. Prvih šest knjiga u svijetu je prodano u tristo milijuna primjeraka, a prevedene su na 63 jezika.


Umrla Philippa Pearce

Velika Britanija Philippa Pearce, autorica Tom´s Midnight Garden i drugih knjiga za djecu, umrla je u 86. godini.

Rođena u Cambridgeshireu, spisateljica je mlin u kojem je odrasla pretvorila u mjesto radnje brojnih svojih romana, među njima i Tom´s Midnight Garden, za koji je primila medalju Carnegie 1958, priču o dječaku koji iza ujakove kuće otkriva tajni viktorijanski vrt. Knjiga se smatra jednom od najboljih engleskih knjiga za djecu nastalih nakon Drugog svjetskog rata, prodana je u milijunima primjeraka, a adaptirana je i za film, televiziju i kazalište. Pearce je autorica više od trideset knjiga, uglavnom romana za djecu.


Umrla spisateljica Tillie Olsen

SAD Dva tjedna prije 95. rođendana u Kaliforniji je umrla američka spisateljica Tillie Olsen.

Politički angažirana autorica napisala je samo dva beletristička djela, zbirku Tell me a Riddle (1961) i roman Yonnondio (1973), no ipak je brojni autori navode kao velik utjecaj, među njima Alice Walker, Margaret Atwood i Grace Paley. Rođena 1912. godine kao kći tvorničkog radnika iz Nebraske, kao osamnaestogodišnjakinja ušla je u Ligu mladih komunista Sjedinjenih Država. Tillie Olsen, koja je uglavnom radila kao novinarka, tri puta pritvarana je zbog sindikalnih aktivnosti.


Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 336

336 - 18. siječnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak