Vijenac 336

Glazba

GLAZBOSKOP

Mackintosh u Zagrebu

Mackintosh u Zagrebu

slika

Hrvatski barokni ansambl nastavlja sezonu 21. siječnja u Hrvatskom glazbenom zavodu koncertom pod ravnanjem istaknute britanske violinistice Catherine Mackintosh, već tradicionalne Ansamblove suradnice, česte gošće na brojnim hrvatskim festivalima, kao i mentora na majstorskim tečajevima. Ovaj će put predstaviti glazbu Bachovih sinova i njihovih suvremenika C. Ph. E. Bacha, J. Ch. Bacha, Ch. Cannabicha i J. Myslivečeka. Kao solist pridružit će im se violončelist Krešimir Lazar.


Orguljaški duo u Lisinskom

KD Vatroslava Lisinskog u svom će ciklusu Majstori orgulja 20. siječnja ugostiti dva vrhunska svjetska orguljaša. José Luis González Uriol glavni je orguljaš Kraljevske kapele Santa Isabel de Portugal i povijesnih orgulja José de Sesma u renesansnoj palači Patio de la Infanta te skrbnik za održavanje i zaštitu velikih orgulja Merklin u katedrali u Murciji. Podučava orgulje i čembalo na Visokoj glazbenoj školi u Zaragozi, suosnivač je Odsjeka za ranu glazbu na Institutu Fernando el Católico u Zaragozi te voditelj međunarodnog studija rane glazbe i Festivala u Daroki.

Javier Artigas Pina učio je orgulje, čembalo i glasovir u rodnoj Zaragozi te diplomirao u klasi učitelja Uriola. Usavršavao se u Barceloni i na raznim majstorskim tečajevima kod uglednih svjetskih orguljaša, a danas je ravnatelj Konzervatorija u Murciji te se bavi restauracijom i konzervacijom starih orgulja.

Duu će se na koncertu pridružiti i dva domaća istaknuta orguljaška imena, također učitelj i učenik, Mario Penzar i Pavao Mašić, koji će praizvesti Fantasiu a due Ante Knešaureka, još jednoga kolege orguljaša.


Gostovanje američkog orkestra

slika

S programom djela G. Ligetija, L. van Beethovena, A. Schönberga i J. Haydna u Zagrebu će 24. siječnja u Dvorani Lisinski gostovati Komorni orkestar St. Paul, jedini profesionalni komorni orkestar u Sjedinjenim Državama, osnovan šezdesetih godina 20. stoljeća. Godine 2004. orkestar je odlučio umjetničku odgovornost skinuti sa šefa dirigenta i stvoriti tzv. umjetničko partnerstvo između orkestra i njegovih stalnih par-tnera, među kojima su dirigent Nikolas McGegan, violinist i dirigent Joshua Bell, dirigent i oboist Douglas Boyd te skladatelj i pijanist Stephen Prutsman. U sezoni 2005/2006. orkestru se kao umjetnički partner pridružio talijanski dirigent Roberto Abbado, koji će ravnati orkestrom na zagrebačkomu nastupu.

Orkestru će se kao solist pridružiti Nijemac Lars Vogt, koji je interes svjetske glazbene javnosti privukao 1990. pobjedom na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Leedsu. Iznimno su cijenjene njegove interpretacije djela L. van Beethovena, R. Schumanna i E. Griega, za koje je snimke dobio vrijedne nagrade.


Matačiću na spomen

slika

Zagrebačka filharmonija i dalje nastavlja tradiciju održavanja koncerata u spomen na jednoga od najvažnijih naših dirigentskih imena, maestra Lovru pl. Matačića, koji s pravom stoji među rijetkima koji doista zaslužuju biti nazivani titulom maestra. Vjekoslav Šutej dirigirat će svečanim koncertom 27. siječnja u KD Vatroslava Lisinskog u okviru ciklusa Crvena oktava, a u interpretaciji vrlo zahtjevnih skladbi L. Janáčeka, N. Devčića i F. Pou-lenca, pored orkestra, sudje-lovat će Zbor HRT-a te solisti Ivica Šarić, bas, Martina Gojčeta-Silić, alt, Valentin Prolat, tenor, Valentina Fijačko, sopran te Roberto Scarpa Meylougan za orguljama.


Gudački kvartet iz Madrida

slika

Posljednjega dana siječnja u KD Vatroslava Lisinskog nastupit će mladi madridski Gudački kvartet Casals, koji 2007. proslavlja desetu go-dišnjicu postojanja. Ubrzo nakon osnutka Kvartet je prepoznat kao vrlo kvalitetan mladi ansambl, koji je potom osvojio prve nagrade na Međunarodnom natjecanju gu-dačkih kvarteta u Londonu (2000), kao i na Natjecanju Johannes Brahms u Hamburgu (2002). Osobito se ističu suradnjom sa suvremenim europskim skladateljima, među kojima su primjerice David del Puerto, Jesús Rueda, James MacMillan i György Kurtág, dok su, na zahtjev sama skladatelja, snimili skladbu Morphing Christiana Laube. Ugostile su ih najvažnije svjetske koncertne dvorane, a u Zagrebu će nastupiti s interpretacijama djela A. Schönberga, A. Berga i J. Brahmsa.


Pripremila Mirta Špoljarić

Vijenac 336

336 - 18. siječnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak