Vijenac 336

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Fijumani u MMSU

Izložbe

Fijumani u MMSU

slika

Rijeka U riječkom je Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena izložba Fijumani. Riječka situacija 1920 – 1940. Izložba je to koja u skladu sa suvremenom muzeološkom praksom kroz rakurs vizualnog stvaralaštva sagledava totalitet društvene zbilje grada Rijeke, a na kojoj su prisutni umjetnici kao što su Josip Moretti–Zajc, Francesco Pavacich, Giulio Lehmann, Oloferno Collavini, Felice Fabro de Santi, Carlo Ostrogovich, Romolo Venucci i Ladislao de Gauss. Fijumani su otvoreni do 10. veljače, a vi se informirajte na www.mmsu.hr.


Vrkljan u MUO

slika

Zagreb Izložba Slike Zlatana Vrkljana otvorena je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Postavljeni su Vrkljanovi radovi nastali između 2003. i 2006. Miroslav Gašparović kaže da njegovo slikarstvo pred gledatelja stavlja mogućnost naknadna prepoznavanja te da je ono slikarstvo stanja. Tim ciklusom slika, Zlatan Vrkljan obilježava i dvadeset godina od prve samostalne izložbe u istom prostoru. Vrkljanove slike možete pogledati do 28. siječnja, a ostale informacije potražite na www.muo.hr.


Naši na Ibizagrafic’06.

slika

Ibiza Na španjolskoj je Ibizi u Museu d'Art Contemporani d'Eivissa do kraja siječnja otvoren devetnaesti po redu bijenale Ibizagrafic’06. Među gotovo sedamdeset umjetnika iz cijeloga svijeta na izložbi sudjeluju i naši umjetnici grafičari Ana Vivoda i Vlatko Čerić. Kustos je bijenala Elena Ruiz Sastre. Ana Vivoda radi kao asistentica suradnica na Odsjeku za grafiku Akademije za primijenjenu umjetnost u Rijeci, dok se Vlatko Čerić bavi računalnom grafikom od sredine sedamdesetih godina. Ovaj bijenale prvi put uvodi novu tehnologiju u svoj izbor.


Naši u Kairu

slika

Kairo Od sredine prosinca pa do sredine veljače u Kairu se održava 10. međunarodni bijenale s temom Time and Image. Od naših umjetnika na tom su bijenalu Mirjana Vodopija, Tomislav Buntak i Matko Vekić. Kairski bijenale jedan je od rijetkih u svijetu koji njeguje klasične umjetničke medije, slike i skulpture od mramora i kamena, no zastupljeni su i novi mediji. Izbornik Dalibor Jelavić odabrao je ove umjetnike jer su savladali tajne zanata, imaju iskustva i sposobnosti s kojima su krenuli u umjetnost, a ne bave se njome površno.


Maljković u Parizu

slika

Pariz U Centru Pompidou u Parizu 10. siječnja otvara se izložba Le Nuage Magellan. Prva tematska skupna izložba u izložbenom prostoru Espace 315 obuhvaća radove mladih suvremenih umjetnika, a među njima i Davida Maljkovića. Izložba je motivirana istoimenim romanom Stanislawa Lema, a referira se na projekte arhitekta Oskara Hansena. Umjetnici Michael Hakimi, David Maljković, Paulina Olowska, Dan i Lia Perjovschi, Maya Schweizer i Clemens von Wedemeyer promatraju modernizam kao socijalni projekt i estetski kod, uglavnom putem arhitektonskog i urbanističkog izraza. Izložba traje do 9. travnja 2007. te na www.centrepompidou.fr.


Umjetnost kao život

slika

Osijek U Galeriji Kazamat u Osijeku otvorena je izložba Umjetnost kao život. Sudionici izložbe u izboru Ivana Šeremeta među ostalima su i Marijan Crtalić, Ivan Faktor, Zlatko Kopljar, Ante Rašić, Mladen Stilinović, Slaven Tolj, Boris Šincek i Vlasta Žanić. Njihova djela predstavljaju hrvatsku likovnu scenu u svim oblicima suvremene umjetničke prakse, od klasičnog slikarstva do novih medija. Šeremet kaže da radovi koje je odabrao za koncepciju, realnošću upozoravaju na tananost ruba na kojem prestaje stvarnost i započinje umjetnost.


Nagrade

Nagrade HDLU–a

slika

Potkraj prošle godine u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici dodijeljene su godišnje nagrade HDLU–a. Dobitnik je Nagrade za životno djelo Ivan Picelj, koji minulim vremenom radnoga procesa i dalje prometejski obasjava likovno područje na sebi svojstven način. Željko Jerman dobitnik je Nagrade za najbolju izložbu Introspektiva kustosice Radmile Ive Janković, koja je održana u Domu HDLU–a u studenom, a Viktor Popović dobio je Nagradu za mladog umjetnika. Nagrade su obrazložili Ante Kuduz, Igor Rončević i Jasminka Babić.


Marko Kružić

Vijenac 336

336 - 18. siječnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak