Vijenac 336

Kazalište

TEATROSKOP

Bum Tomica u Kazalištu Mala scena

Bum Tomica u Kazalištu Mala scena

slika

Bum iz naslova zapravo je budem u zagrebačkom žargonu, a Tomica, srednje dijete u prosječnoj domaćoj obitelji, središnji je lik nove predstave kazališta Mala scena koju je prema romanu Silvije Šesto Stipaničić režirao Ladislav Vindakijević. Prožimanje svijeta odraslih i svijeta djece plodno je tlo za igru koju će na pozornici premijerno 18. siječnja iznijeti Lana Barić, Lana Gojak, Dražen Čuček i Nikša Butijer u naslovnoj ulozi.


Smrtoples u Močvari

Kazališna udruga frustriranih redatelja, organizacija poznatija pod akronimom KUFER, vraća se na mjesto svojih početaka — klub Močvara. Nova produkcija rezultat je zajedničkog napora redatelja Marija Kovača, izvođača Ivane Krizmanić i Marka Makovičića, suradnice za scenski pokret Natalije Manojlović i ostatka autorskog tima na tekstu radikalne britanske performerice i dramske autorice Claire Dowie Smrtoples, ili u izvorniku Death & Dancing, koji tematizira život homoseksualne populacije u Velikoj Britaniji. Takozvani alternativni životni stilovi, obiteljska drama, raskalašeni studentski život te propitivanje vlastitih žudnji i želja sadržaj su standup tragedije koja će premijeru imati 18. siječnja u 18 sati.


Liola Talijanske drame riječkog HNK

slika

Nino Mangano, dugogodišnji ravnatelj Talijanske drame u sklopu Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, nije mogao naći bolji povod za povratak od proslave šest desetljeća jedinoga stalnog ansambla koji igra na talijanskom jeziku izvan Italije. Vraća se sa svojevrsnom pikarskom komedijom Luigija Pirandella Liola, istom s kojom je prije nekoliko godina ostvario zavidan uspjeh. U Liolaovoj priči, nadahnutoj dijelom Pirandellova romana Pokojni Mattia Pascal, protagonist je seoski pjesnik Neli Schillaci s nadimkom Liola, čija naklonjenost poeziji i pjevanju izvire iz njegovih pjesama koje u skladu sa zvucima prirode bilježe tijek radnje i ocrtavaju bezbrižan, lutalački lik koji će na premijeri 19. siječnja u Rijeci tumačiti Mirko Soldano. Uz glazbu Arsena Dedića, u predstavi će igrati i Bruno i Elvia Nacinovich, Andreja Blagojević, Sara Cechet, Rosanna Bubola i drugi, a među njima i ravnateljica Talijanske drame Laura Marchig.


Trodnevno gostovanje JDP-a u ZKM-u

slika

Prošle godine pokrenut program, nazvan Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih nakon sušne jeseni ponovno se vraća u život, i to trostrukim gostovanjem Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda, pa će se Zagrebu od 25. do 27. siječnja predstaviti jake snage nove srpske drame: Biljana Srbljanović, Milena Marković i Uglješa Šajtinac. Trostruko gostovanje predvodi predstava Skakavci Biljane Srbljanović u režiji Dejana Mijača, istoga teksta koji je u ZKM-u prošle sezone postavio Janusz Kica. Mijačeva je predstava praizvedba i nakon prvih repriza postala je potpuni kazališni hit. Pored europski afirmirane Biljane Srbljanović, jedno je od najzanimljivijih imena suvremene srpske dramaturgije Milena Marković, autorica osebujna rukopisa za koji je čak i svojedobni opis nove europske drame kao »komada krvi i sperme« odveć blag, a njezine Šine režirao je Slobodan Unkovski. Izvedbom u Dvorani Miško Polanec 27. siječnja trodnevno zagrebačko gostovanje JDP-a zatvorit će Hadersfild nove zvijezde srpske drame Uglješe Šajtinca u režiji britanske redateljice Alex Chisholm.


Gdje je nestao Božo B.? u Teatru &TD

Unatoč najavama o prestanku rada, Teatar &TD postao je prava kazališna tvornica, koja svaki mjesec izbacuje novu predstavu i time se bitno razlikuje od ostatka institucija hrvatskoga glumišta. Premijera koja će obilježiti kraj siječnja ove godine nosi naslov pun asocijacija Gdje je nestao Božo B.?. Redateljica predstave je Olja Lozica, dramaturginja djelomično zaslužna za usjeh ZKM-ove predstave Vrata do..., koja zajedno s Tijanom Gojić potpisuje i dramaturgiju predstave o odnosu zbiljskog i virtualnog u međusobnim susretima likova koje interpretiraju Božo Bauer, Lada Bonacci, Lana Jozić, Helena Kalinić, Jelena Lopatić, Ana Maras. Premijera je najavljena za 27. siječnja u velikoj dvorani Teatra &TD.


Igor Ružić

Vijenac 336

336 - 18. siječnja 2007. | Arhiva

Klikni za povratak