Vijenac 333

Glazba, Kolumne

Radiostanica Radio Swiss Classic

Koncertna dvorana u vlastitom domu

Radio Swiss Classic 24 sata dnevno emitira probrane klasične kompozicije u izvedbi vrhunskih izvođača, bez reklama, vijesti ili drugih govornih sadržaja, osim telegramske najave ili odjave svake skladbe i njezina izvođača na njemačkom ili francuskom

Radiostanica Radio Swiss Classic

Koncertna dvorana u vlastitom domu

slika

Radio Swiss Classic 24 sata dnevno emitira probrane klasične kompozicije u izvedbi vrhunskih izvođača, bez reklama, vijesti ili drugih govornih sadržaja, osim telegramske najave ili odjave svake skladbe i njezina izvođača na njemačkom ili francuskom

Ako vas živciraju radiostanice s gomilom reklama, ako želite slušati glazbu u vrhunskom izboru bez govornih emisija, ako želite radiostanicu koja će vam pružiti eskapizam i zatvoriti vas u svoj svijet – nema boljeg izbora od Radio Swiss Classic. Ta fantastična švicarska radiostanica 24 sata dnevno emitira probrane klasične kompozicije u izvedbi vrhunskih izvođača, bez reklama, vijesti ili drugih govornih sadržaja, osim telegramske najave ili odjave svake skladbe i njezina izvođača na njemačkom ili francuskom. Riječ je o stanici koju možete doslovno slušati cijeli dan, bilo intenzivno uživajući u glazbi ili koristeći se njome kao podlogom za rad, čitanje ili razmišljanje.

Radio Swiss Classic ima mainstream izbor glazbe, u kojem nećete naći ni naznake atonalosti, ni rijetke ili slabije uspjele skladbe. Repertoar je vrlo širok, ali moram priznati da mi se u nekoliko godina svakodnevnoga slušanja gotovo nikad nije dogodilo da sam osjetio da je glazbeni urednik zastranio do te mjere da sam poželio promijeniti stanicu, a nisam stekao dojam da se često ponavljaju iste kompozicije u istim izvedbama, što mi se sve redovito događalo pri slušanju drugih klasičnih stanica.

Vrlo se rijetko izvode čitave simfonije, s iznimkom Dvořákove simfonije Iz novog svijeta. Što se opere tiče, izbor je prilično uži od orkestralnih djela, a kada se i čuje neka arija, riječ o opernim biserima.

Za one koji su ljubitelji zabavne glazbe ili jazza, spomenimo da ista tvrtka emitira i programe postaja Radio Swiss Pop i Radio Swiss Jazz, na kojima možete nesmetano uživati u probranim djelima i izvođačima pop- i jazz-glazbe.

Švicarsku preciznost potvrđuje činjenica da na web-stranici www.radioswissclassic.ch možete naći pregled izvedbi svih skladbi, od minute do minute, za mjesec unaprijed i tri mjeseca unatrag. Svaku skladbu prati i informacija o CD-u, s naslovnicom CD-a, popisom svih skladbi i mogućnošću online-kupnje.

Od hrvatskih izvođača na toj je stanici moguće redovito čuti samo jedno ime – Ivu Pogorelića. Povremeno je moguće čuti i Zagrebačke soliste s Jamesom Galwayom, uglavnom u izvođenju Telemannovih skladbi. U obama slučajevima riječ je o starijim snimcima.

Hrvatski su dirigenti rijetkost, no ovoga se mjeseca mogla čuti snimka Koncerta za klavir i orkestar op. 54 u izvedbi Orkestra Opere Monte Carla pod ravnanjem Lovre von Matačića i sa Svjatoslavom Richterom na glasoviru. Također, moguće je čuti fagotista austrijsko-hrvatskoga podrijetla Milana Turkovića. Od hrvatskih skladatelja zastupljeno je također samo jedno ime – Luka Sorkočević. Uglavnom riječ je o snimkama njegovih simfonija u izvedbi Salzburger Hofmusik pod ravnanjem Wolfganga Brunnera.

Kao zanimljivost spomenimo da na svojoj naslovnoj stranici Radio Swiss Classic reklamira koncertnu turneju Noëmi Nadelmann i Zorana Todorovicha, a upravo će Todorovich s Annom Cuo nastupiti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 28. prosinca na Novogodišnjem koncertu na kojem će izvoditi operne arije.

Radio Swiss Classic možete slušati s pomoću satelitskoga prijemnika, sa satelita Eutelsat Hotbird 8, na frekvenciji 12,39878 GHz ili putem računala s dobrom vezom s internetom na adresi www.radioswissclassic.ch.


Zlatko Vidačković

Vijenac 333

333 - 21. prosinca 2006. | Arhiva

Klikni za povratak