Vijenac 333

Glazba

IZ SVIJETA OPERE

Franco Zeffirelli protiv opernoga barbarstva

Franco Zeffirelli protiv opernoga barbarstva

slika

Za premijeru Verdijeve Aide kojom je, uz uobičajenu nazočnost političke, ekonomske i društvene elite, 7. prosinca otvorena sezona milanske Scale, redatelj Franco Zeffirelli potrošio je sto kilograma zlatnog praha i nanizao 320 izvođača u trijumfalnoj sceni. Tako je svoju zlatnu Aidu iz veronske Arene otprije nekoliko godina u Scali doslovno pozlatio, kao odgovor i prosvjed protiv osuvremenjavanja opernih inscenacija i intelektualističkog mudrovanja redatelja sa sjevera Europe. Zeffirelli to naziva barbarstvom i kriminalnim manipulacijama kojima se valja oduprijeti. Osamdesettrogodišnji redatelj podjednako je majstor cjeline i detalja — cjeline koja u prizorima velikog opernog ansambla i njegovoj raskošnoj scenografiji rezultira spektakularnošću, te detalja do kojih ponire u svakom liku i dramskoj situaciji. Dok uprizorenja njemačkih opernih kuća ne nude ništa oku ugodno, ni Zeffirellijeva blistava rastrošnost nije naišla na povoljan odjek. No, i jedno i drugo privlači publiku ako su pjevači dobri. Violeta Urmana kao Aida ovladala je majstorstvom verdijevskoga pjevanja, a Roberto Alagna bio je pristojan Radames.Iako je na premijeri bio pristojan Radames, tenor Roberto Alagna izazvao je nazapamćen skandal na trećoj izvedbi. Nakon nekoliko povika buu! iz publike, nakon nastupne arije, otišao je s pozornice i napustio predstavu. Uskočio je, bez kostima, njegov zamjenik, pa je predstava nastavljena. Scala je najavila tužbu zbog tog nečuvenog postupka, a Alagna se opravdava da ne može pjevati pod stresom jer nije zaslužio bukanje.


Zoran Todorovich na Novogodišnjem gala koncertu

slika

Nakon nastupa sopranistice Fiorenze Cedolins na koncertu Zagrebačke filharmonije, još jedan pjevač iz kruga vodećih solista u svjetskim opernim kućama nastupit će u Zagrebu. Tenor Zoran Todorovich pjevat će na Novogodišnjem gala koncertu Hrvatskoga narodnog kazališta. Zorana Todorovicha otkrio je čuveni njemački redatelj Hans-Peter Lehmann i omogućio mu petogodišnji angažman u Operi u Hannoveru. Međunarodni uspjeh osigurali su mu nastupi u Bečkoj državnoj operi, u opernim kućama Hamburga, Berlina, Münchena, Dresdena te nizu francuskih kazališta. Počeo je u lirskom repertoaru, a sada sve više pjeva mladodramski. U Covent Gardenu pjevao je Manrica u Trubaduru, u Bruxellesu Don Alvara u Moći sudbine, u Dresdenu Don Carlosa.

Na koncertu 28. prosinca nastupit će sa sopranisticom Annom Cuo u nizu opernih arija i dueta.

Gdje su, što rade?


Nataša Antoniazzo u Zagrebu

slika

Zagrebačka mezzosopranistica Nataša Antoniazzo počela je profesionalnu karijeru u inozemstvu. Nakon diplome zagrebačke Muzičke akademije uputila se na usavršavanje u klasu proslavljene Grace Bumbry na ljetnoj akademiji u Salzburgu Usavršavala se i kod prof. Jonathana Morrisa u Švicarskoj. Debi-tirala je 2000. kao Svećenica u Aidi u velikoj areni Ljetnog opernog festivala u Avenchesu u Švicarskoj. Na festivalu Muzejsko ljeto u Berlinu, gdje stalno živi, pjevala je ulogu Ursule u Berliozovoj operi Beatrice i Benedict. Održala je brojne koncertne turneje i nastupala u modernoj operi Povratak u budućnost Ulricha Greba. Ove će se sezone prvi put predstaviti zagrebačkoj publici kao Lola u Mascagnijevoj operi Cavalleria rusticana i Majka Marija u Poulencovim Razgovorima karmelićanki u Zagrebačkoj operi, a prije toga održat će cjelovečernji solistički koncert u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu, 13. siječnja 2007.


Janez Lotrič u Münchenu

Čest gost hrvatskih opernih scena tenor Janez Lotrič pjeva Alfreda u silvestarskom Šišmišu, i još u dvije izvedbe u siječnju i veljači u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu.


Davor Schopf

Vijenac 333

333 - 21. prosinca 2006. | Arhiva

Klikni za povratak