Vijenac 332

Naslovnica

TEATROSKOP

Smisao života gospodina Lojtrice na Peščenici

Smisao života gospodina Lojtrice na Peščenici

Kulturni centar Peščenica, i nakon propasti projekta druge, manje scene zagrebačkog Hrvatskoga narodnog kazališta, ne odustaje od kazališnoga programa. Nakon Točke Vilima Matule, novi razlog za odlazak u Kazalište na periferiji, kako se to simpatično nekad zvalo, samostalan je projekt glumca, ali po potrebi i autora i redatelja Saše Anočića naslova Smisao života gospodina Lojtrice. U maniri montipajtonovskog hu-mora, on je napisao i režirao priču o samozadovoljnom Lojtrici, koji tek u suočenju s »rijetkom i smrtonosnom bolešću čije je ime lakše zapamtiti nego izgovoriti« shvati pravo stanje stvari. Autor je istomišljenike za svoj apsurdni humor, nimalo imun i na mračnije uzroke smijeha, pronašao u Rakanu Rushaidatu, Živku Anočiću i Radovanu Ruždjaku. Premijera je 8. prosinca.


Copenhagen u Zagrebu

Nakon premijere u Münchenu i uspješna nastupa u Beču, Magnolia Theatre dolazi u Zagreb s predstavom Copenhagen Michaela Frayna. Podloga je drame povijesno istinit sudbonosni susret Nielsa Bohra i Wernera Heisenberga u Kopenhagenu 1941. Prema koncepciji režije Maureen Payne-Hahner drama se postavlja u prostor stare fakultetske predavaonice, u kojoj su se žestoke rasprave nobelovaca i mogle odvijati. Zato će biti zanimljivo doživjeti Copenhagen na engleskom jeziku u predavaonici Fakulteta za kemijsko inženjerstvo i tehnologiju na Marulićevu trgu 8, 9. i 10. prosinca 2006. Gospodina i gospođu. Bohr glume britanski glumci Mansel David i Alison Stanford MacKenzie, a Heisenberga Amerikanac Matthew Grayson, i sam profesor fizike. Uz premijeru zakazana je i podijska rasprava uz sudjelovanje prirodoslovnih i humanističkih autoriteta zagrebačke akademske sredine. Drama je prošle godine prevedena u izdanju ArTresora.


Baltazar u ZKM-u

Profesor Baltazar, jedan od zaštitnih znakova zagrebačke škole crtanoga filma pa i sama Zagreba, naći će se na kazališnim daskama Zagrebačkog kazališta mladih premijerno 9. prosinca. Iako predstava ima puni naslov Baltazar ili potraga za čarobnom kapljicom, predstava je ponajprije namijenjena djeci, ali to ipak ne znači da je ne mogu gledati i odrasli jer je u obradi Ane Tonković Dolenčić i režiji Krešimira Dolenčića Baltazar lik koji traže svi nesretni, ljuti i prezaposleni, kao što je i njegova čarobna kapljica samo jedan od načina da ljudi postanu bolji. Tu će potragu u ZKM-u, u kostimima Gorana Lelasa, na sceni Dinke Jeričević i uz glazbu koju je napisao Davor Rocco, odigrati Urša Raukar, Doris Šarić-Kukuljica, Barbara Prpić, Filip Nola, Pjer Meničanin, Rajko Bundalo i Maro Martinović.


Nora danas u HNK u Varaždinu

U subotu, 9. prosinca u varaždinskom HNK održat će se praizvedba drame Mire Gavrana Nora danas u režiji Georgija Para. Dramu Nora danas Gavran je napisao 2004. i za nju dobio nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst.

Dramaturg predstave je Mladen Martić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Marija Žarak, scensku glazbu potpisuje Davor Rocco, a asistentica redatelja Gordana Slivka.

Uloge tumače Ines Bojanić, Kristijan Potočki, Stojan Matavulj, Ljiljana Bogojević, Zvonko Zečević, Beti Lučić i Gordana Slivka.


Bitange i princeze u Kerempuhu

Čekali smo samo kad će se i to dogoditi i — dogodilo se. Televizijski projekt, humoristička serija Bitange i princeze nakon trenutnog se iscrpljenja na malim ekranima seli na kazališne daske, i to one Satiričkoga kazališta Kerempuh, koje već imaju iskustva pred kamerama.

Priču i režiju sada potpisuje samo Goran Kulenović, dok je zvjezdana podjela ista, ali s dodatkom brojnih gostiju, i čine je Hrvoje Kečkeš, Rene Bitorajac, Tarik Filipović, Mila Elegović Balić, Nataša Dangubić u alternaciji s Lindom Begonja, Dražen Čuček, Mario Mirković i Kostadinka Velkovska. U potrazi za brzom zaradom i medijskom slavom junaci poznati s malih ekrana u kazalištu će se odlučiti na snimanje sapunice, pri čemu se neće, kaže najava, libiti plagirati i Krležu. Premijera je najavljena za 15. prosinca.


Bez trećega u splitskom HNK

U povodu 130. obljetnice rođenja Milana Begovića, redatelj Goran Golovko na komornoj Sceni 55 Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu postavit će njegovu duodramu Bez trećega.

Po mnogočemu kultno ostvarenje hrvatske dramske književnosti, intimističku dramu o postojanosti ljubavi i prokletstvu ljubomore, premijerno će 19. prosinca igrati Bruna Bebić Tudor i Ante Čedo Martinić i time se pridružiti plejadi domaćih dramskih prvaka koji su upravo tim tekstom uspijevali pronaći vrhunce svoje umjetnosti.


Gospođica Neću u ZKL-u

Zagrebačko kazalište lutaka novu premijeru, Gospođicu Neću, koju je prema priči Sunčane Škrinjarić dramatizirao Mladen Čutura, priprema za 20. prosinca. U režiji Zorana Mužića ta predstava namijenjena djeci tematizira onu dječju dob kad se shvatilo značenje riječi neću, ali ne i njezine posljedice. Lutke, kreacije Gordane Krebelj, animirat će Marina Kostelac u naslovnoj ulozi te Danijela Čolić-Prižmić, Andrea Baković, Vanda Božić, Luka Peroš i Anđelko Petric. Predstavu će scenografijom, ali i filmom, opremiti Darko Bakliža, dok je vlastite stihove uglazbio Arsen Dedić.


Igor Ružić

Vijenac 332

332 - 7. prosinca 2006. | Arhiva

Klikni za povratak