Vijenac 332

Glazba

GLAZBOSKOP

Gostovanje Orkestra Bruckner

Gostovanje Orkestra Bruckner

Orkestar Bruckner iz Linza afinitet pokazuje upravo za izvođenje glazbe Antona Brucknera, koji je u Linzu kao orguljaš i gradski skladatelj proveo trinaest godina. No, orkestar s velikim uspjehom izvodi i glazbu drugih skladatelja, među kojima se ističu interpretacije Beethovena, Richarda Straussa, Haydna, a osobito Händela. S dolaskom Dennisa Russella Daviesa na mjesto šefa dirigenta 2002, repertoar orkestra proširuje se djelima suvremenih skladatelja, osobito Heinza Karla Grubera, Philipa Glassa i Terje Rypdala. Dennis Russell Davies studirao je glasovir i dirigiranje na Juilliard School u New Yorku. Karijeru je započeo kao pijanist i komorni glazbenik, a nastavio kao uspješan dirigent. Osamdesetih godina, nakon brojnih uspješnih gostovanja, odlučio je ostati u Europi, prvo kao dirigent u Kazalištu Württemberg u Stuttgartu, zatim kao dirigent Orkestra Beethovenhalle, Opere u Bonnu i Bečkoga simfonijskog orkestra. Danas je, također, direktor opere Kazališta u Linzu.

Poznati glazbenici nastupit će u Zagrebu 21. prosinca u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, u okviru ciklusa Svijet glazbe. Na programu će biti Händelov Mesija u Mozartovoj obradi.


Novi festival u Zagrebu

Sedmoga prosinca u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu započinje četverodnevni Prvi zagrebački međunarodni festival komorne glazbe, koji su pokrenuli Dalio Despot, direktor i Susanna Yoko Henkel, umjetnička ravnateljica. Novi festival komorne glazbe ugostit će mlade istaknute europske glazbenike, među kojima i velik broj hrvatskih interpreta, sa svrhom međusobna druženja, muziciranja i izmjenjivanja iskustava u intimnijoj atmosferi, koju će potom podijeliti sa zainteresiranim slušateljima u Hrvatskom glazbenom zavodu. Susanna Yoko Henkel je violinistica, a njoj će se tijekom Festivala pridružiti violončelisti Monika Leskovar i Pavle Zajcev, violisti Roland Glassl i Hrvoje Philips, Božo Paradžik na kontrabasu i Ian Fountain za glasovirom, zatim klarinetistica Alexandra Gruber, violinist Sergej Evseev te sopranistica Tamara Felbinger.

Program će biti u znaku vrhunaca komorne glazbe, pa će tako na samu večer otvaranja izvoditi djela Franza Schuberta. Iduća večer, 8. prosinca, nosi tematski naslov Ruska noć, a na programu su skladbe Igora Stravinskog, Petra IIjiča Čajkovskog i Dmitrija Šostakoviča. Koncert 9. prosinca čine izvedbe djela Roberta Schumanna i Johannesa Brahmsa, dok Festival završava matinejom u nedjelju, 10. prosinca u 11 sati, posvećenoj 250. obljetnici rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Budući da je riječ o jedinstvenu festivalu takve koncepcije u Zagrebu, svakako će ga biti vrijedno popratiti.


Istraživanje britanske umjetnosti

Centar za britansku umjetnost Yale u suradnji sa Sveučilištem Yale osmislili su program s temom Umjetnost i glazba u Britaniji, 1730–1900, koji će trajati tijekom čitave akademske godine. Koncerti i predavanja u prosincu usredotočit će se na srednjovjekovnu, renesansnu i baroknu glazbu. Dva istaknuta znanstvenika održat će predavanja, i to Nicholas McGegan s temom Glazba i umjetnost u Händelovu Londonu te Eleanor Hughes, koja će govoriti o Umjetnosti i glazbi u vrtovima Vauxhalla.

Vrhunac događanja dogodit će se u travnju iduće godine kada će na scenu biti postavljeno djelo Britannia Triumphans, a riječ je o scenskoj produkciji Sir Williama Davenanta na glazbu Williama Lawesa. Charles I posthumno je Davenantu dodijelio titulu Poet Laureate, a William Lawes, koji je skladao vokalnu glazbu veličajući dvor, poginuo je boreći se u građanskom ratu. Studenti s Instituta za crkvenu glazbu i Glazbene škole Yale izvest će djelo u suradnji s profesionalnim glazbenicima.

Sva predviđena predavanja i koncerti otvoreni su za javnost.


Festival rane glazbe u Lyonu

Prvi put Festival rane glazbe u Lyonu i Les Concerts de La Chapelle ujedinili su snage i osmislili novi festival koji će koncertima predstavljati ranu glazbu počevši od 1. prosinca pa sve do svibnja 2007. Koncerti će se održavati na nekoliko povijesno istaknutih mjesta, među kojima su crkve, muzeji i koncertne dvorane, a riječ je o Chapelle de la Trinité, zatim prostorima dvaju muzeja, Musées des Tissus i de Beaux-Arts, potom u Salle Moliea re te Primatiale Saint-Jean.

Festival je započeo 1. prosinca izvedbom Rekvijema Tomasa Luisa de Victorie, a od sljedećih događanja najavit ćemo program Glazba na dvoru Luja XIII (17. prosinca). Od veljače do svibnja bit će održana četiri koncerta (po jedan svaki mjesec), kao dio ciklusa Les Concerts de La Chapelle, na kojima su predviđene izvedbe Händelovih opernih arija, tematska večer Napulj u vrijeme Farinellija, izvedba Pergolesijeve Stabat Mater te, na završetku u svibnju, večer Viva Vivaldi.


Pripremila Mirta Špoljarić

Vijenac 332

332 - 7. prosinca 2006. | Arhiva

Klikni za povratak