Vijenac 332

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: Krzysztof Kieślowski

Filmski programi: Krzysztof Kieślowski

slika

Zagreb Višestruko nagrađivani poljski sineast Krzysztof Kieślowski (1941–1996) svojim je izborom tema i minucioznim redateljskim rješenjima uvelike obilježio razdoblje matične i europske kinematografije u kojem je stvarao. Stoga ciklus njegovih filmova treba posebno istaknuti u okviru Filmskih programa Hrvatskog filmskog saveza. Epizode redateljeve serije Dekalog nastavljaju se u četvrtak 7. prosinca u zagrebačkom kinu Tuškanac petim nastavkom, koji dijeli zajedničku strukturu s Kratkim filmom o ubijanju, proglašenim 1988. europskim filmom godine, a slijede Dekalog 6 (također 7. prosinca), Dekalog 7 i Dekalog 8 (9. prosinca) te Dekalog 9 i Dekalog 10 (11. prosinca). Ciklus zaokružuje trilogija Tri boje, tj. filmovi Tri boje: Plavo (12. i 13. prosinca), Tri boje: Bijelo (12. i 14. prosinca) i – Tri boje: Crveno (13. i 14. prosinca) za čiju je režiju i scenarij Kieślowski nominiran za Oscara. U utorak 19. prosinca na rasporedu je program Kratkih 6 u Tuškancu – Slike razlike: hrvatski video 1994/1996.


U kinima: Sve džaba i Apocalypto

slika

Zagreb Pet mjeseci nakon trijumfa na 53. festivalu igranog filma u Puli na kojem je osvojio Veliku Zlatnu arenu, film redatelja i scenarista Antonija Nuića (omnibus Seks, piće i krvoproliće) Sve džaba stiže i pred hrvatsku kinopubliku. Svojevrsna drama ceste, film je radnjom smješten u Bosnu i Hercegovinu, a glavni joj je lik tridesetogodišnji Goran na nesvakidašnjem proputovanju zemljom. Središnji lik tumači Rakan Rushaidat, a partneri su mu Nataša Janjić, Emir Hadžihafizbegović, Franjo Dijak i Bojan Navojec. U domaća kina dolazi i novi film Mela Gibsona Apocalypto, ambiciozno zamišljena povijesna drama o propasti civilizacije Mayja snimljena na autentičnom jeziku, čime redatelj ponavlja pristup rabljen u Pasiji. Ostali su noviteti fantastični spektakl Eragon u režiji Stefen Fangmeier s mladim Edwardom Speleersom u ulozi borca sa zmajevima, zatim horori Grudge 2 Takashija Shimizua i The Wicker Man Neila LaButea te biblijska drama Priča o rođenju Isusovu Catherine Hardwicke.

TV-preporuke: Fellinijev Satirikon

slika

Zagreb Žanrovska raznolikost prevladava i u filmskom programu Hrvatske televizije. Tako je u Ciklusu velikih ekranizacija na rasporedu talijanski film Satirikon za čiju je režiju Federico Fellini nominiran za Oscara. Riječ je o prilagodbi istoimenog romana rimskog književnika Gaja Petronija Arbitera, dok su u glavnim ulogama Martin Potter i Hiram Keller (HTV 2, 17. prosinca, 23.00). Gledatelji HTV-a mogu se prisjetiti i znanstvenofantastične drame Dušana Vukotića Gosti iz galaksije (HTV 1, 12. prosinca, 00.05), odgledati biografsku dramu Zovem se Bach, ovjenčanu švicarskom nacionalnom filmskom nagradom za ostvarenje godine (HTV 1, 19. prosinca, 00.05) te vidjeti još jedan uradak u Ciklusu festivalskih filmova, poljsku dramu Tihi dodir o skladatelju preživjelom holokaust za čiju je interpretaciju Max von Sydow nagrađen na festivalu u Tokiju (HTV 1, 13. prosinca, 00.15). Napokon, u Kinoteci se prikazuje posljednji naslov iz Ciklusa filmova Billyja Wildera Slatka Irma sa Shirley MacLaine i Jackom Lemmonom (HTV 1, 9. prosinca, 09.10).

Hrvatska: Moram spavat, anđele

slika

Bjelovar Što u fazi priprema, što u fazi snimanja u Hrvatskoj se trenutačno radi na rekordnom broju novih dugometražnih igranih filmova. Jedan od deset projekata koje sufinancira Ministarstvo kulture je i drama Moram spavat, anđele. Redatelj je filma Dejan Aćimović koji je 2000. glumačkoj karijeri dodao i onu redateljsku predstavivši se prvencem Je li jasno, prijatelju?. Drugi je Aćimovićev film radnjom smješten u Mostar sedamdesetih, a u središtu mu je ljubavna priča prikazana iz kuta devetogodišnjeg dječaka, kontekstualizirana tadašnjim društvenim odrednicama. Mostar u filmu glumi Bjelovar, dok je završetak snimanja predviđen za sredinu prosinca. Scenarij je napisala Tanja Aćimović, glavne uloge tumače Nataša Dorčić i Goran Grgić, u ekipi je i rođeni Bjelovarčanin Bojan Navojec, a debitiraju Karlo Barbarić i Zrinka Radić. Premijera filma očekuje se na Puli sljedećega ljeta.


SAD: Dreamgirls za Oscara

slika

Los Angeles Prosinac je mjesec kada u američka kina redovito stižu kandidati za godišnje strukovne nagrade, poglavito Oscare. Tako pred američku kinopubliku 15. prosinca dolazi glazbena drama Dreamgirls, po mnogima jedan od favorita u utrci za statuete Američke filmske akademije, ali i za ranije Zlatne globuse. Film je velikoekranska inačica popularna brodvejskog mjuzikla, a redatelj joj je i scenarist Bill Condon, i sam dobitnik Oscara za scenarij filma Bogovi i čudovišta. Priča prati tri članice skupine The Dreamettes, koje uz pomoć beskrupulozna menadžera postaju velika glazbena atrakcija u 1960-ima. To će, dakako, imati i svoju cijenu, dok su na pretprojekcijama glumice u ulozi pjevačica dobile izvrsne ocjene. To su slavna Beyoncé Knowles, zatim Jennifer Hudson te Anika Noni Rose, a kolege su im Jamie Foxx, Eddie Murphy i Danny Glover. Književni je predložak priče knjiga Toma Eyena.


Boško Picula

Vijenac 332

332 - 7. prosinca 2006. | Arhiva

Klikni za povratak