Vijenac 329

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: Visconti i Louise Brooks

Filmski programi: Visconti i Louise Brooks

slika

Zagreb Začetnik neorealizma u talijanskoj kinematografiji i holivudska zvijezda ere nijemoga filma u središtu su dva nova ciklusa Filmskih programa Hrvatskog filmskog saveza. Povod su stogodišnjice njihovih rođenja. Velikan svjetskoga filma Luchino Visconti (1906–1976) u stvaralaštvu je ujedinjavao različite umjetnosti istodobno spajajući vlastito aristokratsko podrijetlo s marksističkim idejama. Ciklus njegovih filmova na rasporedu zagrebačkoga kina Tuškanac čine: Zemlja drhti (26. i 27. listopada), Drage zvijezde Velikog medvjeda (26. i 27. listopada), Rocco i njegova braća (28. i 30. listopada), Sumrak bogova (31. listopada i 2. studenoga) te Gepard (4. i 6. studenoga). Američka glumica Louise Brooks (1906–1985) u glavnim je ulogama filmova Pandorina kutija i Dnevnik izgubljene (7. studenoga), oba u režiji Georga Wilhelma Pabsta, a na rasporedu Filmskih programa je i drama Živjeti svoj život Jean-Luca Godarda, koja je dijelom nadahnuta njezinim životom (8. studenoga).


U kinima: Scorsesejev Pokojni

slika

Zagreb Nedugo nakon američke premijere u domaće kinodvorane stiže novi film redatelja Martina Scorseseja. Riječ je o trileru Pokojni, koji je američki prepravak izvrsna hongkonškog filma Pakleni poslovi iz 2002. Iako radnjom premješten u SAD, i Scorsesejev film govori o dvojici pitomaca policijske akademije koji se nađu na suprotnim stranama zakona, oba s lažnim identitetom. U glavnim su ulogama Matt Damon i Leonardo DiCaprio, dok im je partner Jack Nicholson kao gangsterski šef. Pred hrvatsku kinopubliku dolazi i bosanskohercegovačka ratna drama Nafaka redatelja Jasmina Durakovića, dok će pozornost gledatelja sigurno privući komedija Borat: Učenje o Amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan Larryja Charlesa sa Sachom Baronom Cohenom u ulozi kazahstanskoga novinara koji je već izazvao diplomatske note srednjoazijske države iz naslova. U kina stiže i drama Dobro čuvane laži Atoma Egoyana te animirana Kuća monstruma Gila Kenana.


TV-preporuke: Festivalski filmovi

slika

Zagreb Ciklus festivalskih filmova u programu Hrvatske televizije nastavlja francuska romantična drama Salon ljepote ‘Venera’ redateljice Tonije Marshall. U središtu je priče kozmetičarka iz popularnoga salona ljepote koja se zaljubi u nepoznata mladića, a u glavnoj je ulozi Nathalie Baye. Film je dobitnik četiri Césara, uključujući i nagradu za najbolji film, dok su Nathalie Baye i njezina kolegica Audrey Tautou nagrađene na Međunarodnom filmskom festivalu u Seattleu (HTV 1, 8. studenoga, 00.15). Na festivalu u Canberri nagrađena je pak nepalsko-francuska pustolovna drama Himalaja u režiji Erica Vallija, a film je zavrijedio i dva Césara, te nominaciju za Oscara (HTV 1, 1. studenoga, 00.15). U Ciklusu velikih ekranizacija na rasporedu su Smrt u Veneciji (HTV 2, 29. listopada, 22.45) i Put u Indiju (HTV 2, 5. studenoga, 23.00), a u noćnom terminu utorkom francusko-belgijski film Krik iz srca (HTV 1, 31. listopada, 00.20) i australski Između čekića i nakovnja (HTV 1, 7. studenoga, 00.05).

Hrvatska: Sve u jednom kadru

slika

Zagreb Da sve može stati u jedan kadar, najbolje znaju autori filmova koji sudjeluju na One Take Film Festivalu (OTFF). Riječ je o još jednoj filmskoj manifestaciji u Zagrebu ove jeseni, čija su ranija izdanja potvrdila da za atraktivan film i – festival treba imati samo dobru ideju. Ovogodišnji se Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru održava od 17. do 19. studenoga. Pravila su poznata. Na festivalu se prikazuju filmski radovi snimljeni isključivo u jednom kadru, pri čemu je kadar definiran tehnički, od uključivanja do isključivanja kamere. U filmovima ne smiju biti primjenjivani rezovi, zatamnjenja, odtamnjenja i pretapanja, dok trajanje filma nije ograničeno. Program čine igrani, dokumentarni i eksperimentalni filmovi te reklamni i glazbeni spotovi. Osim filmova u konkurenciji za festivalski Grand Prix, OTFF prikazuje i popratne programe, među njima i Revival Take. Njegova je ovogodišnja atrakcija film The Passenger Michelangela Antonionija s posljednjom sekvencom snimljenom u jednom kadru.

Velika Britanija: Dozvola za snimanje

slika

London / Cardiff Premda je izgubio dozvolu za ubojstvo, dojučerašnji James Bond, irski glumac međunarodne karijere Pierce Brosnan ima sve više dozvola za snimanje. Radeći na objema obalama Atlantika, Brosnan u različitim fazama realizacije trenutačno sudjeluje u dvama britanskim filmskim projektima. U fazi postprodukcije nalazi se britansko-kanadska kriminalistička drama Butterfly on a Wheel, čija se premijera očekuje u ljeto sljedeće godine. U pitanju je priča o obitelji čiju svakodnevicu poremeti okrutna otmica. Uz Brosnana u filmu glume Maria Bello (Povijest nasilja) i Gerard Butler (Fantom iz opere), dok je iza kamera Britanac Mike Barker (To Kill a King). U nešto ranijoj fazi rada nalazi se biografska drama Caitlin. Naslovna je junakinja supruga velškoga pjesnika Dylana Thomasa, a Brosnan u filmu tumači Johna Malcolma Brinnina. Supružnike Thomas interpretiraju Miranda Richardson i Michael Sheen, režije se prihvatio Marc Evans (Snow Cake), dok je premijera najavljena za kraj godine.


Boško Picula

Vijenac 329

329 - 26. listopada 2006. | Arhiva

Klikni za povratak