Vijenac 329

Likovnost

Likovni Globus

Ciklus Intime

Izložbe

Ciklus Intime

slika

Zagreb U sljedećih će se nešto više od mjesec dana u podrumu zagrebačkih Klovićevih dvora održati novi izložbeni ciklus pod naslovom Intime, koji je osmislila Jasmina Bavoljak. U tom će se ciklusu izložbama predstaviti pet hrvatskih umjetnika, a svaki će od njih održati performans koji će se snimati te prikazivati za vrijeme trajanja izložbe. Redom su to Ivan Kožarić (17 – 22. listopada), Tomislav Gotovac (24 – 29. listopada), Boris Demur (31. listopada – 5. studenog), Vlasta Delimar (7 – 12. studenog) i Vlasta Žanić (14 – 19. studenog). Katalog izložbenoga ciklusa Intime s tekstovima Marka Goluba nastajat će tijekom trajanja ciklusa te će se promovirati po njegovu završetku.


Naši u Ljubljani

slika


Ljubljana Ljubljana ovih tjedana ugošćuje nekolicinu naših umjetnika. U Galeriji P74 do 28. listopada otvorena je samostalna izložba Sanje Iveković naslovljena s Radovi na cesti, na kojoj će autorica predstaviti izbor projekata koji su posebno rađeni za gradske prostore te koji su bili realizirani u sklopu samostalnih ili međunarodnih manifestacija. Među izabranim projektima nalaze se i SOS Nada Dimić, Lady Rosa of Luxembourg, Ženska kuća te Samo za tvoje oči. Sanja Iveković također će na nekoliko mjesta u Ljubljani prostorno intervenirati. Više na www.zavod-parasite.si. U Bežigradskoj galeriji 2, koja pripada gradskim galerijama, otvorena je izložba Objekti in video Ivane Franke, Mejre Mujičić i Viktorja Popovića. Ivana Franke predstavlja se objektom Raster, Mejra Mujičić videoprojekcijom 222/2, a Viktor Popović prostornom instalacijom. Njihova je izložba, koje je kustos Miloš Bašin, otvorena do 8. studenog te na www.mestna-galerija.si.


Stablo – Ljestve Zdenke Pozaić

Zagreb U Galeriji Vladimir Bužančić u novozagrebačkom Centru za kulturu otvorena je izložba kolaža Stablo – Ljestve Zdenke Pozaić. Izloženo je petnaest kolaža velikoga formata, iz najnovijega ciklusa intrigantna naslova punoga simbolike i asocijativnosti. Autorica teksta predgovora kataloga izložbe je Višnja Slavica Gabout, koja piše da su kolaži Zdenke Pozaić vrlo disciplinirane i strogo promišljene likovne priče, konstruirane, ali istodobno i neobično sugestivne i ekspresivne, iluzivne i poetski maštovite. Izložbu možete razgledati do 2. studenog, a više informacija potražite na www.czk-novi-zagreb.hr.


Butala u Mostaru

slika


Mostar Mostarska Galerija Aluminij ugošćuje samostalnu izložbu Danijela Butale, slikara, grafičara i crtača, dobitnika Grand Prixa za najbolji crtež na Međunarodnoj izložbi suvremene umjetnosti u Firenci. Na izložbi je Butala predstavio tridesetak slikocrteža iz njegova tri najvažnija ciklusa: ribe, leptiri i kukci. Butalova izložba otvorena je do sredine studenog.


Čitanja u Prozorima

Zagreb Projekt Čitanja vizualne umjetnice Andreje Kulunčić, voditeljice galerije Irene Bekić i sociologinje Višnje Vukov predstavljen je u Galeriji Prozori Knjižnice S. S. Kranjčevića u Zapoljskoj 1 u Zagrebu. Projekt koji traje do 6. studenog polazi od zamisli da je knjiga okosnica osobne i kolektivne duhovnosti, a istražuje i njezinu današnju poziciju u društvu. On se razvijao u dvama segmentima — anketom provedenom među korisnicima knjižnice kojom su propitane njihove čitalačke navike i odnos prema knjizi i čitanju te čitanjima čitalačke skupine. Ostalo na www.andreja.org/citanja.


Derain u Ferrari

slika

Ferrara Retrospektiva posvećena André Derainu otvorena je u najljepšoj ferarskoj palači — Palazzo dei Diamanti. Do 7. siječnja iduće godine možete pogledati rane i kasne radove jednog od pionira avangardnih pokreta u slikarstvu. Prva je to Derainova izložba u Italiji nakon tridesetak godina, a organizirana je u suradnji s Statens Museum for Kunst iz Kopenhagena, kamo će poslije biti preseljena. Na izložbu su, među ostalim, radovi stigli iz Sankt Petersburga, Kopenhagena, Pariza, Washingtona i New Yorka. Ostale informacije potražite na www.palazzodiamanti.it.


Marko Kružić

Vijenac 329

329 - 26. listopada 2006. | Arhiva

Klikni za povratak