Vijenac 322

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Bijenale ilustracija

Izložbe

Bijenale ilustracija


slika


Zagreb U zagrebačkim je Klovićevim dvorima otvoren Prvi hrvatski bijenale ilustracije, velika međunarodna izložba ilustracija namijenjenih djeci i mladima. Prvi put u Hrvatskoj se pruža uvid u dosege suvremene hrvatske ilustracije uz mogućnost usporedbe s gostujućim nacionalnim selekcijama iz Austrije, Irana, Italije, Slovačke i Slovenije. Želja je organizatora pridonijeti vrednovanju ilustracije, koja se još nije izborila za ravnopravnu zastupljenost na hrvatskoj likovnoj sceni. Kustosica je izložbe Koraljka Jurčec Kos, a bijenale razgledajte do kraja srpnja.


Arpovi i Dada


slika


Venecija Izložba Jean Arp & Sophie Tauber Arp: Dada e oltre otvorena je u venecijanskom Museo Correr do 16. srpnja. Na izložbi je u stotinu i četrdeset slika, skulptura, crteža, kolaža, lutaka marioneta, arhitektonskih nacrta i dizajna pokućstva pokazana složena osobna i umjetnička veza dvoje ljudi koji su pomogli oblikovanju umjetnosti prošlog stoljeća. Predstavljeni radovi nastali su od vremena njihova upoznavanja nakon 1916. preko dadaizma i Cabaret Voltairea te Pariza pa do iznenadne Sofijine smrti u Zürichu 1943. O njihovim se naklonostima i različitostima upoznajte na www.museiciviciveneziani.it.


Alberti i renesansa


slika


Firenca U firentinskoj Palazzo Strozzi otvorena je izložba L’uomo del rinascimento. Leon Battista Alberti e le arti a Firenze tra ragione e bellezza. U sedam segmenata izložba nam približuje Albertija u stotinu i šezdeset izložaka vezanih uz njega, ali i druge renesansne protagoniste, kao što su Donatello, Ghiberti, Andrea del Castagno, Filippo Lippi, Filarete, Verrocchio, Botticelli... Uz monumentalna djela, poput Lauranina Citaa Ideale, izložba nam donosi i medalje, rukopise, pisma i bibliotečna izdanja, uz odlične multimedijalne dodatke. Izložba je otvorena do 23. srpnja, a informacije su i na www.albertiefirenze.it.


Ljeto ljubavi


slika


Beč Pod motom Summer of Love u bečkoj je Kunsthalle otvorena istoimena izložba. Izložbu je organizirala londonska Tate Modern u suradnji s bečkim Kunsthalle te frankfurtskim Schirn Kunsthalle. Otprilike pet stotina objekata – slike, skulpture, fotografije, filmovi, arhitektura, rasvjeta, instalacije, omoti ploča i dokumentarna građa – otvara socijalna, politička, etnička i seksualna pitanja u estetici tijekom psihodeličnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Izložba je otvorena sve do 17. rujna te na www.kunsthallewien.at.


Dabo i Franke u Linzu


slika


Linz U Galeriji Maerz u Linzu otvorena je izložba Outside sources, koja se sastoji od dvije izložbe naših umjetnica Tanje Dabo i Ivane Franke. Tanja Dabo postavila je videoinstalaciju You are a beautiful person, koja u izravnoj i osobnoj komunikaciji s gledateljem istodobno prikazuje idealizaciju i ironizaciju nas samih, dok Ivana Franke predstavlja novu percepciju prostorije, unutar koje parafin, papir i ostali materijal ostvaruju nove strukture i ritmove i gdje Ivana nastoji materijalizirati nematerijalno. Izložba traje do 18. kolovoza: www.maerz.at


Hrvatski oglasi


slika


Zagreb Velika izložba Umjetnost uvjeravanja – oglašavanje u Hrvatskoj 1835 – 2005. otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt. Na izložbi je više od 660 izložaka razvrstanih kronološkim i tematskim slijedom, dok su autori koncepcije izložbe, izbora predložaka i istraživanja, kao podloge za realizaciju projekta, Feđa Vukić i Zrinka Kuić. Uz izloške iz privatnih kolekcija posuditelji su izložaka za izložbu Zagreb film, HRT, NSK, Kabinet grafike HAZU i MUO, a sama izložba koju su organizirali MUO i Hrvatski oglasni zbor traje do 16. srpnja: www.muo.hr.


Monetova proljetna polja


slika


Stuttgart Prvi put u Staatsgalerie Stuttgart održava se velika tematska izložba Monetovih krajolika, koji su posuđeni iz tridesetak svjetskih muzeja, od Amsterdama do Züricha. Izložba Claude Monet – Effet de soleil – Felder im Frühling slavi stotu obljetnicu otkupa Monetove slike Sous les peupliers, effet de soleil, kada je i osnovana Stuttgarter Galerieverein. Sveukupno, četrdesetak djela pokazuje neke od najboljih pejzaža zapadne umjetnost uopće, podsjećajući na Monetov izraz svjetlosti, boje, prostora i atmosfere: www.staatsgalerie.de.


Marko Kružić

Vijenac 322

322 - 6. srpnja 2006. | Arhiva

Klikni za povratak