Vijenac 314

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Novi Jurić u Zoni

Izložbe

Novi Jurić u Zoni


slika


Zagreb U zagrebačkoj Galeriji Zona, Berislavićeva 20, pogledajte najnovije radove Duje Jurića. Ciklus nastao upravo za prostor Galerije Zona otkriva Jurićevu težnju ka proučavanju fenomena vizualne percepcije. Dvoličnost površine platna otkrivena je svjetlošću UV–svjetiljki, a za Jurića svjetlost u percipiranju toga najnovijeg ciklusa, nastala 2006, ima iznimnu konstitutivnu ulogu. Izložba Jurićevih slika otvorena je do subote, 18. ožujka.


Nastavak turneje


slika


Beč Velika svjetska turneja izložbe Suvremeni hrvatski crtež, nakon Ljubljane, nastavlja se u Beču. U Palači Porcia, Herrengasse 23, postavljeno je stotinu i dvadeset crteža šezdesetero umjetnika svih generacija i raznih likovnih izričaja. Nakon Beča, gdje hrvatske crteže možete razgledati do kraja ožujka, izložba će do kraja godine biti izložena u Nizozemskoj, Irskoj, Španjolskoj i Albaniji. Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina: Metamorfoza tijela, Izazov boje, Likovi u prostoru, Strukture, Sugestija dubine i Tragovi geste.


Finski dizajn


slika


Pazin U pazinskom Etnografskom muzeju Istre na Trgu Istarskog razvoda 1275. do 20. je travnja otvorena izložba Sjediti na zelenom zlatu – stolice iz Finske Muzeja obrta Jyväskylä. U Pazinu finski muzej predstavlja širok raspon estetskih i funkcionalnih rješenja stolaca: od arhetipskih stolaca nepoznatih majstora do suvremenog izraza. Uz sjedalice, kao prepoznatljiv finski produkt–dizajn, predstavlja se i izložba Dimenzije Finske. Informacije na www.emi.hr.


Bijenalci u Dubrovniku


slika


Dubrovnik U dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji otvorena je izložba umjetnika koji su gotovo pola prošle godine sudjelovali na 51. venecijanskom bijenalu, smješteni u Museo Fortuny, a u izboru Slavena Tolja. Do 3. travnja pogledajte na koji su se način svjetskoj publici predstavili Pasko Burđelez, Zlatan Dumanić, Alen Floričić, Tomo Savić Gecan, Boris Šincek i Goran Trbuljak. U cjelini predstavljen postav našega paviljona otkupljen je za fundus Umjetničke galerije, a djela su često tek mentalna supstitucija samih radova, ideja umjesto stvarne plastike. Informacije potražite na www.ugdubrovnik.hr.


Mišković u Galženici


slika


Velika Gorica U velikogoričkoj Galeriji Galženica, Trg Stjepana Radića 5, do 19. ožujka otvorena je izložba Mrtva priroda Marija Miškovića. Ta je mrtva priroda daleko od uobičajene percepcije motiva jer Miškovića zanima iskustvo suvremenoga čovjeka, osobni i društveni simboli obilježeni popularnom kulturom i oblicima urbanog života. Izložba je strukturirana narativno, s nizom fotografija i slika koje se referiraju na hrvatski društveni kontekst.


Munch u Momi


slika


New York U njujorškom Muzeju moderne umjetnosti otvorena je izložba Edvard Munch: The Modern Life of the Soul. Prva je to retrospek-tiva norveškog umjetnika s predstavljenim djelima iz njegove cjelokupne karijere, od 1880. do 1944. godine, od ranih portreta, žanr–scena i norveškog naturalizma do istraživanja egzistencijalizma. Izložba, otvorena sve do 8. svibnja, sa-stoji se od devedesetak slika i pe-deset crteža. Više na ww.moma.org.


Marko Kružić

Vijenac 314

314 - 16. ožujka 2006. | Arhiva

Klikni za povratak