Vijenac 311

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Whitbread Matisseovoj biografiji

Whitbread Matisseovoj biografiji

slika


Velika Britanija Hilary Spurling izazvala je iznenađenje britanske književne sezone kad je za biografiju francuskoga slikara Henrija Matissea nagrađena Whitbreadovom nagradom za knjigu godine. Matisse The Master rezultat je petnaestogodišnjeg autoričina istraživanja, obiteljske ostavštine i korespondencije obitelji Matisse. Knjiga je nagrađena glavnom nagradom Whitbread, koja se predaje u pet kategorija — romana, prvog romana, knjige za djecu i mlade, biografije i poezije — od kojih svaka nosi novčanu nagradu od 5000 funti, iz kojih se zatim bira knjiga godine, nagrada dotirana s 25.000 funti. Hilary Spurling tijesno je pobijedila favoritkinje; Ali Smith, nagrađenu u kategoriji romana za The Accidental i Kate Thompson, dobitnicu u kategoriji knjige za djecu za The New Policeman. U konkurenciji su bili pjesnik Christopher Logue sa zbirkom Cold Calls i debitant Tash Aw za The Harmony Silk Company.


Umro pjesnik Irving Layton


slika


Kanada Kanadski pjesnik Irving Layton umro je u 92. godini u Montrealu.

Nominiran za Nobelovu nagradu za književnost 1982. i 1983, Layton je dobitnik talijanske nagrade Petrarca 1993. godine, a 1976. dodijeljen mu je kanadski nacionalni orden. Pravim imenom Israel Lazarovitch, Layton je rođen u Rumunjskoj kao sin židovskog računovođe, koji je emigrirao u Kanadu dok je Layton još bio dijete. Dvadesetih godina pridružio se Socijalističkoj ligi mladih, zbog čega mu je petnaest godina bio zabranjen ulazak u SAD. Layton je autor više od četrdeset knjiga poezije i proze, koje je objavio tijekom pet desetljeća rada.


Umrla novinarka i spisateljica Carola Stern


slika


Njemačka Njemačka novinarka i spisateljica Carola Stern umrla je u osamdesetoj godini u Berlinu. Državni ministar kulture Bernd Neumann nazvao je Carolu Stern dojmljivom kroničarkom vremena, dok je berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit odao počast njezinoj borbi za ljudska prava. Carola Stern rođena je pod imenom Erika Assmus 1925. u Ahlbecku, a u Istočnoj Njemačkoj živjela je do 1951. Nakon studija politologije i sociologije radila je u raznim izdavačkim kućama u Kölnu, nakon čega je 1961. s novinarom Gerdom Rugeom osnovala njemačku sekciju organizacije Amnesty International. S Heinrichom Böllom i Günterom Grassom 1976. osnovala je časopis »L76«, koji je postao forum njemačke ljevice. Nakon više političkih knjiga prešla je na beletristiku, objavivši 1986. autobiografiju In den Netzen der Erinnerung, u kojoj je bez uljepšavanja priznala mladenačku zaslijepljenost nacističkim frazama.


Dodijeljena pjesnička nagrada T. S. Eliota


slika


Velika Britanija Carol Ann Duffy, čija je zbirka Rapture na popisu pjesničkih bestselera u Velikoj Britaniji, dobitnica je Nagrade T. S. Eliota, vrijedne 10.000 funti. Poetry Book Society, koje dodjeljuje nagradu, Rapture je opisao kao »koherentnu i strastvenu zbirku«. Carol Ann Duffy autorica je tridesetak zbirki poezije, od kojih je prvu objavila 1974. U konkurenciji za nagradu bili su Polly Clark, Helen Farish, David Harsent, Sinead Morrissey, Alice Oswald, Pascale Petit, Sheenagh Pugh, John Stammers i Gerard Woodward.


Završen nastavak Petra Pana


slika


Velika Britanija Autorizirani nastavak klasika Peter Pan J. M. Barrieja dovršen je, ali je izdavač Oxford University Press za sada otkrio samo naslov knjige — Peter Pan in Scarlet. Nastavak priče o dječaku koji nikad nije odrastao napisala je britanska autorica Geraldine McCaughrean, a knjiga bi trebala izaći 5. listopada, javljeno je iz pedijatrijske bolnice kojoj je Barrie u nasljedstvo ostavio autorska prava 1929. godine. Geraldine McCaughrean izabrana je između dvjesto autora da napiše nastavak. Prava na prijevod knjige već je otkupilo jedanaest zemalja.


Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 311

311 - 2. veljače 2006. | Arhiva

Klikni za povratak