Vijenac 311

Glazba

GLAZBOSKOP

Orkestar iz doba prosvjetiteljstva

Orkestar iz doba prosvjetiteljstva

slika


Orkestar iz doba prosvjetiteljstva utemeljilo je 1986. nekoliko ponajboljih britanskih svirača autentičnih glazbala čiji je cilj bio staru glazbu što vjernije predstaviti suvremenom slušatelju. Ansambl je ubrzo u svijetu prepoznat kao tumač široka glazbenog repertoara, od Purcella do Verdija. Budući da nemaju stalna dirigenta, za svaki projekt biraju voditelja svjetskog ugleda. Najčešće surađuju s Fransom Brüggenom i Sir Simonom Rattleom. U Zagrebu će s repertoarom Mozartovih djela gostovati 4. veljače u KD Vatroslava Lisinskog (19.30 sati) pod ravnanjem Sir Rogera Norringtona, koji je svjetsku karijeru ostvario nastupima s London Classical Players. Solist će biti pijanist Robert Levin, autor brojnih članaka i eseja o Mozartu. Priredio je nekoliko kritičkih izdanja Mozartovih djela, a njegove rekonstrukcije kadenci u koncertima Mozarta i Beethovena izvode najpoznatiji suvremeni interpreti.


Britanski duo u Lisinskom

Violinist Levon Chilingirian rođen je u armenskoj glazbeničkoj obitelji na Cipru. Školovanje nastavlja na Royal College of Music u Londonu, gdje je danas jedan od najcjenjenijih profesora. Vrlo cijenjen solist i komorni glazbenik, pijanist Clifford Benson jednako je uspješan kao pedagog i skladatelj. Mnogi suvremeni britanski skladatelji povjeravaju mu premijerne izvedbe svojih djela. Dugogodišnja suradnja dvaju izvrsnih glazbenika okrunjena je osvajanjem prvih mjesta na Beethovenovu natjecanju BBC–a i Međunarodnom natjecanju dua u Münchenu. Njihov koncert u KD Vatroslava Lisinskog organizira Koncertna direkcija Zagreb u sklopu ciklusa Forte fortissimo, 7. veljače u 19.30 sati, a interpretirat će djela W. A. Mozarta, F. Schuberta, F. Paraća i L. van Beethovena.


Milan Horvat dirigira Wagnera


slika


Jedan od najcjenjenijih dirigenata u domaćoj glazbenoj povijesti, maestro Milan Horvat, interpret potvrđene međunarodne reputacije, priredit će u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom večer posvećenu također dvjema velikim ličnostima, Lovri von Matačiću i Richardu Wagneru. Na večeri Wagnerove glazbe 3. veljače u KD Vatroslava Lisinskog (19.30) maestro Horvat predstavit će presjek iz najpoznatijih skladateljevih opernih ostvarenja. Tako će izvesti predigru 3. činu opere Lohengrin, predigre operama Majstori pjevači i Tannhäuser, zatim žalobnu glazbu iz Sumraka bogova, predigru i Izoldinu smrt iz Tristana i Izolde te naposljetku Kas Walküra i Wotanov oproštaj iz opere Walküre.


Međunarodni festival jazza u Osijeku

Od 6. do 10. veljače u Osijeku će biti održan 2. međunarodni jazz festival, čiju koncepciju već drugu godinu zaredom osmišljava umjetnički ravnatelj Nino Zubčević. Ovogodišnji će festival ugostiti ponajbolje domaće i strane jazz–glazbenike. Tako će prvu večer otvoriti Kvintet Ladislava Fidrija, trubača, skladatelja i aranžera, dobitnika nagrade Status za najboljega trubača–krilničara u jazz–kategoriji. Potom će 7. veljače koncert održati Ratko Zjaca Quartet, ansambl gitarista hrvatskoga podrijetla koji se školovao na Konzervatoriju u Rotterdamu i Sveučilišnoj glazbenoj školi u New Yorku te koji je surađivao s brojnim velikanima poput Mikea Sterna, Boba Brookmayera i Johna Abercrombija. Osmoga veljače u Osijek dolaze gosti iz Slovenije, Kvartet saksofonista Jure Pukla, uz koje će nastupiti jedini vokal festivala, Teja Pribac. Pretposljednje večeri posjetitelji će moći uživati u interpretacijama Kvinteta Aladara Pegea, mađarskog virtuoza na kontrabasu, koji spajajući glazbene oblike klasike i jazza stoji uz rame glazbenicima poput Bennyja Goodmana, Wyntona Marsalisa i Friedricha Gulde. Festival će 10. veljače zatvoriti Kvartet trubača Stjepka Guta, koji je svirao u brojnim poznatim big bendovima, dugo surađivao s vibrafonistom Lionelom Hamptonom, a također je profesor na Muzičkoj akademiji u Grazu.


Biografska priča o Billie Holiday


slika


Vrlo zanimljiv glazbeni doživljaj očekuje sve koji se zateknu u Splitu 11. veljače u foajeu splitskoga HNK. Priču o slavnoj blues–pjevačici ispričat će Ksenija Prohaska, uz Roberta Kurbaša i klavirsku pratnju Ivana Božičevića, dok je projekt režirao Arsen A. Ostojić. Na repertoar splitskoga HNK ta je glazbena priča postavljena upravo zbog sjajnih pjevačkih mogućnosti Ksenije Prohaska, koja je svoj talent iskazala interpretacijama Marlene Dietrich, Edith Piaff i drugih modernih glazbenih junakinja. Monodrama o ikoni bluesa, uz niz izvanrednih glazbenih brojeva, trebala bi otvoriti noćnu scenu splitskoga HNK na kojoj će publika glumce doživjeti u drukčijem svjetlu.


Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 311

311 - 2. veljače 2006. | Arhiva

Klikni za povratak