Vijenac 311

Film

DVD: Kekexili: ratnici planina

Između mita i dokumentarizma

Nakon razgradnje većine njegovih sastavnica ovaj film ponovno oblikuje mit u njegovu suvremenijem i vrlo specifičnom obličju, bogat značenjskim slojevima u virtuoznoj režiji Chuana Lua

DVD: Kekexili: ratnici planina

Između mita i dokumentarizma


slika


Nakon razgradnje većine njegovih sastavnica ovaj film ponovno oblikuje mit u njegovu suvremenijem i vrlo specifičnom obličju, bogat značenjskim slojevima u virtuoznoj režiji Chuana Lua


Jedan od najcjenjenijih kineskih filmova posljednjih godina Kekexili: ratnici planina pripadnika mlađe generacije (u Kini je nazivaju šestom) Chuana Lua (1970), pojavio se u nas na DVD–u gotovo nezapaženo, iako mu je planinska straža u naslovu izmijenjena u ratnike planina da bi se tako privukli ljubitelji istočnjačkih filmova u kojima borilačke vještine imaju važnu ulogu, što ovdje nije slučaj.


U ZAŠTITU ANTILOPA

Moglo bi ga se doduše doživjeti i kao neku vrstu kineskog vesterna koji prikazuje potjeru u divnom, ali i okrutnom, gotovo pustinjskom krajoliku tibetanske visoravni Kekexili na nadmorskoj visini od četiri i pol tisuće metara. Poput mnogih velikih vesterna koji su stvarali mit, i ovaj film (koji također sadrži elemente stvaranja mita) kreće od jednostavne, ovaj put stvarne, situacije u kojoj su jasno suprotstavljene sile dobra i zla. Kekexili je jedino stanište tibetanskih antilopa, kojih je sedamdesetih godina tamo bilo oko milijun. Njezina pak dlaka, do koje se može doći jedino ako se životinja ubije, iznimno je skupocjena, pa su krivolovci u tom rijetko naseljenu kraju, u kojem nije bilo zaštitnika zakona, gotovo posve uništili vrstu, od koje je preživjelo tek deset tisuća grla do 1993, kada počinje radnja filma. Iz Pekinga dolazi novinar (iz čije je vizure film i ispričan) da bi napisao reportažu o skupini tamošnjih stanovnika koji odlučuju oružjem braniti antilope i organiziraju planinsku stražu pod zapovjedništvom nekadašnjega časnika kapetana Ritaija. U doba njegova dolaska ta straža, koja ima tek verbalnu potporu kineskih vlasti, postaje dovoljno uspješna da bi se krivolovci s njom počeli obračunavati i ubijati njezine pripadnike. Ritai kreće u potjeru, koja čini najveći dio filma i otkriva da je negostoljubiva priroda barem jednako težak neprijatelj kao i krivolovci, kojima pomaže i dio starosjedilaca, jer im je to jedini način da zarade nešto novca i prežive u teškim uvjetima.


DOBROTA NA KUŠNJI

S tim ljudima gledatelj počinje suosjećati i time nestaje monolitnost zla. I dobro je također na kušnji, jer da bi preživjeli bez ičije potpore, i Ritai i njegovi prisiljeni su da ne predaju sve zaplijenjene kože državi, nego ih ponekad i prodaju. Tako film počinje govoriti o preživljavanju u nemogućim uvjetima, što je još dojmljivije jer je Chuan Lu — čuvajući čvrstu dramaturšku liniju koja podsjeća na vestern — stilski blizak ranim Herzogovim filmovima i njegovu dokumentarističkom prikazu sredine, pa je tako i filmska ekipa radila u uvjetima koji su bili jednako opasni kao i oni u zbilji. To ipak nije odvelo film isključivo prema mračnoj slici suvremnoga svijeta, koji i u posljednju zabit donosi kao jedinu vrednotu stajalište da dobit opravdava sva sredstva. Jer u jednoj od ključnih scena i Ritaiju se nudi suradnja s krivolovcima uz bogatu nagradu kao alternativa prijetnji smrću. Premda nije savršen i bez slabosti, on odbija jer je za njega vjera u pravdu smisao za koji vrijedi položiti i život, te tu Kekexili: ratnici planina nakon razgradnje većine njegovih sastavnica ponovno oblikuju mit u njegovu suvremenijem i vrlo specifičnom obličju, bogat značenjskim slojevima u virtuoznoj režiji Chuana Lua, koji na elementima tradicije bogate kineske kinematografije, ali i nekih zapadnih filmskih postupaka, uspijeva izgraditi vlastiti samosvojni i čudesni prosede. Nažalost naš je distributer film objavio očito zato jer je morao u okviru paketa Columbije koja film ne samo da distribuira nego ga je dobrim dijelom financirala u okviru svog azijskog ogranka koji (ko)producira filmove s tog kontinenta, s pravom uvjerena u njihov veliki ne samo umjetnički nego i komercijalni potencijal. Naš Blitz to uvjerenje očito ne dijeli, pa je izdao tako malo kopija filma Chuana Lua, da ih ni većina kritičara koji redovito pišu o DVD–u nisu dobila, te će po svoj prilici i medijski odjek (koji itekako utječe na zanimanje publike) biti neznatan, pa će to vrhunsko ostvarenje suvremenoga filma promaknuti mnogima koji bi za njega mogli biti zainteresirani.


Tomislav Kurelec

Vijenac 311

311 - 2. veljače 2006. | Arhiva

Klikni za povratak