Vijenac 311

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Istra u Berlinu

Izložbe

Istra u Berlinu


slika


Berlin Izložba najpoznatijih arheoloških nalaza u Istri pod naslovom Histria – Istria – Istrien. Ein archäologisches Juwel in der Adria priređena je u suradnji pulskog Arheološkog muzeja i berlinskog Muzeja za prapovijest i ranu povijest, uz potporu hrvatskoga Ministarstva kulture. Na ovoj je izložbi izloženo gotovo četiri stotine predmeta iz nekoliko istarskih zbirki od prapovijesti do srednjeg vijeka, a u organizaciji Berlinskog arheološkog društva priređen je i simpozij Istarski krajolici. Izložba u berlinskom dvorcu Charlotten-burg–Langhansbau otvorena je do početka ožujka, a informacije potražite na www.smb.spk–berlin.de.


Zero u Salzburgu


slika


Salzburg Na Mönchbergu u Museumu der Moderne u Salzburgu otvorena je izložba Zero. Künstler einer europäischen Bewegung. Riječ je o izložbi zbirke Lenz Schönberg koju smo prije godinu i pol imali prilike vidjeti u zagrebačkim Klovićevim dvorima. Izložba koja traje do 26. ožujka sastoji se od djela nastalih nakon 1956. europskih umjetnika iz četrnaest zemalja, među kojima bi trebalo izdvojiti imena kao što su Fontana, Klein, Arman, Bury, Castellani, Tinguely, Morellet, Reiner, Soto, Vasarely, ali i neki naši poput Picelja ili Džamonje. Informacije se nalaze na www.museumdermoderne.at.


Posjet Grazu


slika


Graz Devet umjetnika iz Hrvatske pozvano je u goste na izložbu Format, godišnju izložbu koju priređuje Udruga likovnih umjetnika Štajerske. Tako su svoja djela u Künstlerhausu u Grazu od 7. do 29. siječnja izložili Jasminka Begić, Matko Vekić, Petra Grozaj, Anto Jurkić, Ivica Blažić, Izabela Šimunović, Bane Milenković, Antonija Balić i Vatroslav Kuliš. Ostale informacije potražite na www.museum–joanneum.steiermark.at.


Sabina Ostojić u Kazamatu


slika


Osijek U Galeriji Kazamat Doma HDLU Osijek, Jagićeva 2, otvorena je izložba mlade Osječanke Sabine Ostojić Baldahin iz Poplata. Riječ je o instalaciji sa šest velikih formata svile izložene u diskretno osvijetljenu ambijentu, koja zajedno s osobnim stvarima iz umjetničina života priča intimnu priču. Zvučnu instalaciju potpisuje glazbenik Darko Pecotić iz negdašnje grupe Legen. Baldahin iz Poplata možete pogledati do 5. veljače.


Fijolić u Galženici


slika


Velika Gorica Do 19. veljače u velikogoričkoj Galeriji Galženica izložbom pod naslovom Lajtmotivi / Leitmotifs izlaže Ivan Fijolić. Fijolić u izboru lajtmotiva poseže za poznatim, za elementima pop arta i pop kulture, koristi se simbolima, znakovima i ličnostima koji su obilježili našu zbilju, ali iza svakog znaka stoji priča. Tako Fijolićev izdvojeni vizualni znak smješten u prostor galerije, stvaralačkom intervencijom poprima posve novo, umjetničko obilježje.


Mejra Mujičić u Galeriji PM

Zagreb U petak 20. siječnja, u Galeriji Proširenih medija u zagrebačkom HDLU otvorena je izložba Mejre Mujičić. Autorica se predstavlja ambijentalnim radom naslovljenim 222. Taj se Mejrin rad sastoji od dnevničkih bilješki na listovima paus papira, zvučnoga zapisa nastala u suradnji s Brunom Babićem te video projekcije na ulazu u galeriju. Informacije o mladoj umjetnici možete pronaći i na stranici www.moria.com.


Pozivi


4. trijenale grafike


slika


Kabinet grafike HAZU od 10. svibnja do 10. lipnja organizira 4. hrvatski trijenale grafike, pa se pozivaju svi umjetnici i studenti Akademija likovnih umjetnosti da se odazovu te pošalju radove najkasnije do 15. veljače. Prethodnica Trijenala bit će samostalna izložba grafika Ivane Franke, a kao središnje događanje zamišljeno je sučeljavanje umjetnika zagrebačkog i riječkog grafičkog središta, a u povodu obilježavanja 25. obljetnice djelovanja Riječke grafičke škole. Izbor desetorice umjetnika iz svakoga središta povjeren je Slavici Marković, Margariti Sveštarov Šimat i Berislavu Valušeku. Više na www.hazu.hr.

Marko Kružić

Vijenac 311

311 - 2. veljače 2006. | Arhiva

Klikni za povratak