Vijenac 311

Kazalište

TEATROSKOP

Garderobijer otvara VIRKAS u Virovitici

Garderobijer otvara VIRKAS u Virovitici

slika


Među najbolje autoreferencijalne kazališne komade ubraja se i Garderobijer Ronalda Harwooda, svojedobno i ekranizirana priča o velikom pogonu koji počiva na malim ljudskim kotačićima, bez obzira koliko oni očajni bili. »Ovdje je ljepota. Ovdje je proljeće i ljeto. Ovdje je bol podnošljiva. I nikad nisam osamljen«, premijerno će 2. veljače kao naslovni lik te drame u Kazalištu Virovitica reći Draško Zidar u režiji Joška Juvančića. Njegove partnere na sceni i iza nje igrat će Blanka Bart, Snježana Slavić, Antun Vrbenski, Helena Minić, Igor Golub, Mijo Pavelko i Goran Koši. Komad su preveli Luko i Anamarija Paljetak, scenografiju smislio Marin Gozze, a kostime Đurđa Janeš. Premijerom Garderobijera počinje i drugi Virovitički kazališni susret ili VIRKAS, koji će od 4. do 12. veljače ugostiti: Moje gledališče iz Ljubljane, osječki HNK, Satiričko kazalište Kerempuh, Gradsko kazalište mladih iz Splita, Dječje kazalište u Osijeku, Dramsko kazalište Gavella, Kazalište lutaka Zadar te Kazalište Žar ptica. Virovitički kazališni susret zatvorit će varaždinski HNK s najnovijom produkcijom U agoniji.


Uhvaćen u mrežu u Komediji

Kazalište Komedija već je svoju publiku upoznalo s djelom britanskoga komediografa Raya Cooneya, preko uspješnica kao što su Kidaj od svoje žene, Luda noć u Hotelu President i Luda lova. Nova produkcija tog kazališta, Uhvaćen u mrežu, zapravo je nastavak hita Kidaj od svoje žene: ponovno je u središtu zabavnoga zapleta londonski taksist koji istodobno pokušava biti dobar suprug i otac u dvije obitelji. Njega će u režiji i scenografiji Vladimira Gerića tumačiti Damir Lončar, dok njegovu djecu, žene i susjeda igraju Ronald Žlabur, Ana Kraljević, Jasna Palić Picukarić, Dubravka Ostojić, Dražen Čuček i Davor Svedružić. Svečana je premijera 5. veljače.


Nevidljivi Leonard u Kazalištu Mala scena


slika


Priča Norme Šerment o osamljenoj djevojčici, kćeri prezaposlenih roditelja, koja je prisiljena izmisliti prijatelja, praizvedena je prije tridesetak godina u ZKM–u u režiji Zvjezdane Ladika. Vrijeme je donijelo i smjenu generacija pa će glavnu ulogu, koju je tada igrala Vitomira Lončar, u novoj izvedbi u Kazalištu Mala scena igrati njezina kći Buga Marija Šimić, dok će majka (p)ostati majka, kao što će i redatelj Ivica Šimić i na pozornici biti — otac. Osim cijele obitelji, u predstavi čija je premijera najavljena za 6. veljače, sudjeluju mladi Duje Aralica, Pavle Gamoš te nešto malo manje mladi Ivica Zadro.


Točka izvorišta — KUFER u ZKM–u

Kazališna udruga frustriranih redatelja ili KUFER, unatoč nekoliko bogatih sezona u prostoru Tvornice Jedinstvo na Savskom nasipu, nije imala sreće s prostorom pa svoj drugi život započinje novom premijerom i suradnjom sa Zagrebačkim kazalištem mladih. Točka izvorišta, drama mlade autorice Maje Sviben o surogatu osjećaja u suvremenom prebrzom svijetu, osvojila je treću nagradu Marin Držić 2004, da bi poslije prošla i provjeru na radionici Od teksta do predstave u organizaciji Hrvatskoga centra ITI. Nakon svega toga premijerno će u produkciji KUFER–a igrati u dvorani Miško Polanec ZKM–a 6. veljače. Točku izvorišta u režiji Marija Kovača izvest će Maja Kovač, Zrinka Kušević, Maja Katić, Vida Jerman, Nikša Marinović, Zrinka Cvitešić, Maja Tadić, Maksimilijan Ružimski.


Žudnja u zagrebačkom HNK


slika


Hrvatsko institucionalno kazalište zaobilazilo je Saru Kane, jednu od najvažnijih dramskih autorica s kraja prošlog stoljeća, no i tome će doći kraj 10. veljače, kad na pozornici zagrebačkoga HNK Alma Prica, Milan Pleština, Zrinka Cvitešić i Damir Markovina, uz pomoć glazbenice Snježane Rucner, izvedu njezinu Žudnju u prijevodu i režiji Boruta Šeparovića i dramaturgiji Sanje Ivić. Iako je autorica ovaj tekst nazvala prije tekstom za izvedbu nego punokrvnom dramom, jer likovi, definirani tek slovima, gotovo i ne komuniciraju osim monolozima, prvo institucionalno postavljanje autorice čiji tekstovi »razotkrivaju sve frustracije modernog čovjeka, ne nudeći nam odgovore« svojevrstan je događaj sezone. Svjesna je toga i uprava kazališta jer tvrdi da »ovom premijerom Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu proširuje svoj repertoar modernom dramom, svjesna svih kontroverzija koje takav tekst može izazvati«.


Tatica… u Kazalištu Žar ptica

Komad za djecu Tatica je uvijek u pravu Tatjana Šuput napisala je prema motivima priče Hansa Christiana Andersena Što tata uradi, uvijek je dobro, i premijerno će ga izvesti ansambl Kazališta Žar ptica 10. veljače u režiji Roberta Raponje. U predstavi namijenjenoj djeci od tri do devet godina igraju Hrvoje Zalar, Gorana Marin, Ana Marija Bokor, Drago Utješanović, Šime Bubica i Žana Bumber.


Billie Holiday u splitskom HNK

Glumica Ksenija Prohaska nastavlja niz uspješnih utjelovljenja legendi, pa će nakon Marlene Dietrich i Edith Piaf postati i Billie Holiday u drami s pjevanjem koju zajedno s Arsenom A. Ostojićem, filmskim redateljem kojem je to prvi izlet u kazalište, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu premijerno planira izvesti 11. veljače. U predstavi koja će otvoriti noćnu scenu kazališta glumici će pomoći kolega Robert Kurbaša i pijanist Ivan Božičević.


Snimka s Mjeseca u Teatru &TD


slika


U prostorima Teatra &TD 15. veljače glumica Vesna Tominac Matačić izvest će monodramu u nas malo prevođena i poznata američkog dramatičara Lanforda Wilsona Snimke s Mjeseca. Komad o zlostavljanju u obitelji, i još ponečemu, u prijevodu Filipa Krenusa, nastao je kao rezultat istraživanja u profesionalnom Zagrebačkom glumačkom studiju koji se sustavno bavi method actingom, pa zato režiju potpisuje jedan od voditelja tog studija Janez Vajevec.


Igor Ružić

Vijenac 311

311 - 2. veljače 2006. | Arhiva

Klikni za povratak