Vijenac 311

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: Golik, Grlić, jug

Filmski programi: Golik, Grlić, jug

slika


Zagreb Nakon kraće stanke nastavljaju se projekcije u sklopu Filmskoga programa Hrvatskoga filmskog saveza. Tako posjetitelji zagrebačkog kina Tuškanac u utorak 7. veljače mogu odgledati krat-kometražne filmove redatelja Kreše Golika, a u nastavku i njegov dugometražni igrani film Pucanj. Točno tjedan poslije na rasporedu su kratkometražni filmovi Rajka Grlića te redateljev dugometražni uradak Samo jednom se ljubi. Osim radova hrvatskih autora Filmski programi nude i ciklus Južna strana filma, u kojem se prikazuju Hijene iz Senegala i Ljudi rižinih polja iz Kambodže (4. veljače), Tišina palača iz Tunisa i Zapadni Bejrut iz Libanona (8. veljače), Otac mjesec iz Tadžikistana i Ali Zaoua, princ ceste iz Maroka (10. veljače), te Zulujsko ljubavno pismo iz Južnoafričke Republike i Močvara iz Argentine (13. veljače).


U kinima: Allenov Završni udarac


slika


Zagreb Premda je postao i ostao poznat po rafiniranim urbanim komedijama i prepoznatljivu tipu humora, američki filmaš Woody Allen odlučio je snimiti žanrovski drukčiji film i — uspio. Riječ je o spoju drame i trilera Završni udarac, u kojem popularni redatelj reinterpretira roman Zločin i kazna. Njegova je verzija Raskoljnikova mladi instruktor tenisa koji ušavši u visoko društvo isplanira dvostruko ubojstvo. U glavnim su ulogama Jonathan Rhys–Meyers i Scarlett Johansson. Uz Allenov film u domaća kina stiže i povijesna drama Sjećanja jedne gejše redatelja Roba Marshalla s kineskom glumicom Zhang Ziyi, zatim nova ekranizacija Ponosa i predrasuda, ovaj put u režiji Joea Wrighta i s Keirom Knightley u ulozi romantične junakinje književnice Jane Austen te animirani hit Tko je smjestio Crvenkapici? Coryja Edwardsa.


TV–premijere: Ciklus Aleksandra Sokurova


slika


Zagreb Osim filmskih hitova u udarnim terminima Hrvatska televizija priprema premijerne naslove i u poslijeponoćnim ciklusima. Tako u veljači kreće ciklus filmova ruskoga redatelja Aleksandra Sokurova, kojega u domovini smatraju jednim od svojih najvažnijih filmaša proteklih desetljeća, a u svijetu pozivaju na najuglednije festivale. Prvi film na rasporedu redateljeva je Ruska arka, spoj povijesti i fantastike, u kojem se podsjeća na najvažnije ljude i događaje ruske prošlosti (HTV 1, 6. veljače, 00.20), dok je sljedeći film Moloh, drama o odnosu Adolfa Hitlera i Eve Braun (HTV 1, 13. veljače, 00.20). Što se tiče ciklusa Ponoćna antologija, HTV prikazuje nizozemski film Dosje: doušnik u režiji Jeana van de Veldea, koji je 2001. nagrađen na Pulskom festivalu (HTV 1, 7. veljače, 00.20).


Hrvatska: Radiću najF.I.L.M.


slika


Zagreb Osim sve bolje ocijenjenih filmova i sve više filmskih festivala, u Hrvatskoj raste i broj filmskih nagrada. Tako internetski časopis »F.I.L.M« na adresi drugu godinu zaredom dodjeljuje nagradu nazvanu najF.I.L.M, i to za najbolji hrvatski film u prethodnoj kalendarskoj godini. Laureat za 2005. film je Tomislava Radića Što je Iva snimila 21. listopada 2003.?, a nagrada će se dobitniku uručiti na prigodnoj svečanosti u Zagrebu 5. veljače 2006. Podsjetimo, prošle je godine priznanje pripalo Ognjenu Sviličiću za komediju Oprosti za kung fu. Nagradu čini skulptura u obliku slova F, rad akademske kiparice Vesne Planinc. Tako će nakon Velike zlatne arene filmu Tomislava Radića pripasti nova nagrada, ovaj put s interneta.


Njemačka: 56. Zlatni medvjed


slika


Berlin ... a internetske stranice već pišu o favoritima ovogodišnjeg izdanja Berlinalea, odnosno 56. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Festival se održava od 9. do 19. veljače 2006, pri čemu najviše pozornosti privlače filmovi koji su u konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu Zlatni medvjed. Za statuetu se natječe 26 filmova, a o pobjedniku odlučuje međunarodni ocjenjivački sud, kojim predsjedava glumica Charlotte Rampling. Publika Berlinalea vidjet će, među ostalim, i Grbavicu bosansko–hercegovačke redateljice Jasmile Zbanić, novi film američkoga redatelja Sidneyja Lumeta Find Me Guilty, iranski Offside Jafara Panahija, Elementarteilchen njemačkog filmaša Oskara Roelhera, The Road to Guantanamo Michaela Winterbottoma, L’Ivresse du pouvoir Claudea Chabrola, te Snow Cake Marca Evansa, koji otvara Festival.


Boško Picula

Vijenac 311

311 - 2. veljače 2006. | Arhiva

Klikni za povratak