Vijenac 304

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Vejzovićeva retrospektiva

Izložbe

Vejzovićeva retrospektivaZagreb U Klovićevim je dvorima do 13. studenog otvorena velika retrospektivna izložba Munira Vejzovića. Pod naslovom Ars amandi, Vejzovićeva se izložba sastoji od tristo šezdeset djela nastalih između 1963. do 2005, među kojima je prvi put predstavljen i njegov kiparski opus. Radovi su razvrstani u nekoliko tematskih ciklusa: aktovi, mrtve prirode, bakanalije, izbor iz ciklusa D’apre`s, nadahnuta velikim francuskim slikarima 20. stoljeća, te Terra recognita. Kustosica izložbe je Biserka Rauter–Plančić.


Vasarely u SamoboruSamobor Samoborska Galerija Prica i Muzej Vasarely iz Pečuha organizatori su izložbe Victora Vasarelyja koju možete razgledati u toj samoborskoj galeriji do konca studenog. Šezdesetak djela iznimnog umjetnika, koja su nastala u razdoblju od 1930. do 1973, odlikuje matematička preciznost te raznolikost u izvedbi, od tempera, akrilika, bakroreza, serigrafija, litografija do pleksiglasa i tapiserija. O Vasarelyju informirajte se na www.vasarely.org.


Korkut u SplituSplit Tijekom druge polovice listopada u splitskoj Galeriji umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15, održana je izložba Alema Korkuta. Kao dio ciklusa izložbi mlađih hrvatskih autora koji se već nekoliko godina predstavljaju u Splitu, Korkutova se izložba sastojala od njegovih najnovijih radova, reljefa te videoreljefa. Korkut je kipar orijentiran problematiziranju medija u kojem radi, ali i eksperimentom u kojem kombinira skulpturu s mogućnostima videa.


Osvajanje prostoraZagreb Nakon Münchena i Rotterdama, sve do 9. prosinca, u Klovićevim dvorima otvorena je izložba Occupying Spaces / Osvajanje prostora, kojom Muzej suvremene umjetnosti predstavlja Zbirku Generali Foundation iz Beča. Izložba se temelji na konceptualnoj umjetnosti i performansima te na primjeni elektroničkih medija tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Među ostalima na izložbi se predstavljaju i Dan Graham, Hans Haacke, Hans Hollein, Sanja Iveković, Elke Krystufek, Goran Trbuljak te Franz West. Info na foundation.generali.at.


Tereza Pavlović u PiranuPiran U Galeriji Herman Pečarič u Piranu otvorena je izložba porečke umjetnice Tereze Pavlović. Predstavljeni Slike/objekti nastali su tijekom prošle godine namjenski za tu galeriju, a Tereza Pavlović upravo je u Piranu osvojila nagradu za najbolju mladu umjetnicu na prošlogodišnjem Ex–tempore. Motivi koje na specifičan način obrađuje Tereza elementi su istarskoga krajolika. Izložba je u Lenjinovoj 2 otvorena do 20. studenog te na www.obalne–galerije.si.


Big Bang u ParizuPariz Sve do kraja veljače sljedeće godine u pariškom Centre Georges Pompidou postavljena je izložba Big Bang. Veliki dio zbirke prvi je put postavljen tematski tako da se oslanja na najvažnije teme prošloga stoljeća, kao što su destrukcija, spolnost, konstrukcija / dekonstrukcija, rat, subverzija, melankolija i slično. Djela s izložbe dolaze iz slikarstva, kiparstva, fotografije, filma, videa, arhitekture, dizajna i književnosti, a nastala su na prijelazu iz 19. na 20. stoljeća pa do danas. Više na odličnoj stranici www.cnac–gp.fr.


In memoriamArman (1928 — 2005)

U subotu 22. listopada u New Yorku je preminuo veliki francuski kipar Armand Fernandez, od 1958. znan kao Arman. Rođen u Nici 1928, gdje je studirao slikarstvo na École Nationale d’Art Décoratif, Arman je slovio kao jedan od osnivača grupe Nouveaux Réalistes. Sudjelovao je i u akcijama Yves Kleina, izlagao na venecijanskim bijenalima i kaselskim documentama, a njegove smo radove imali prilike unatrag godinu i pol vidjeti u Zagrebu na izložbi Zbirke Lenz Schönberg te na izložbi Enigma objekta. Više na www.arman–studio.com.


Marko Kružić

Vijenac 304

304 - 10. studenoga 2005. | Arhiva

Klikni za povratak