Vijenac 304

Kazalište

TEATROSKOP

Mali Glas u Rijeci

Dug put kući u Virovitici

Kazalište Virovitica ponovno se okreće mlađoj publici, testom suvremenoga britanskog pisca za djecu Charlesa Waya Dug put kući. Pripovjedne strukture, komad metaforički progovara o nastanku europske civilizacije i problemima s kojima se ona danas susreće, opisujući povratak kući starice koja na putu susreće dječaka. Na putu koji će staricu odvesti u mirnu smrt, a dječaka u puni život, rodit će se emotivna i snažna drama o prijateljstvu, i o svim važnim stvarima u životu. Dug put kući, u prijevodu Maje Oršić–Magdić, u Kazalištu Virovitica režira najnagrađivaniji domaći redatelj u kazalištu za djecu Ivica Šimić. Scenografkinja je predstave Dinka Jeričević, kostimografkinja Mirjana Zagorec, koreografkinja Larisa Lipovac, a skladatelj Igor Karlić. Komad će 11. studenog premijerno pripovijedati Jelena Perčin i Draško Zidar, a odglumiti Blanka Bart i Goran Koši.


Mali Glas u RijeciDrama The Rise and Fall of Little Voice britanskoga glumca i dramskog pisca Jima Cartwrighta praizvedena je 1992. u londonskom National Theatreu te ubrzo postala hit na West Endu i Broadwayu. Uz osvajanje vrijednih nagrada uspjela je doći i do ekranizacije u popularan i od kritičara cijenjen film. Isti će komad, pod naslovom Uspon i pad Malog Glasa hrvatsku praizvedbu imati 11. studenog na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, čime intendantica Mani Gotovac nastavlja repertoarni niz orijentiran na glazbeno kazalište. Priču o slavi, talentu i pohlepi, ili dobrim i lošim stranama show–businessa, u Rijeci postavlja hvaljena slovenska redateljica Mateja Koležnik, dok naslovnu ulogu igra Ivana Starčević, mlada pjevačica koja je iskustvo stjecala nastupanjem s raznim glazbenim sastavima, ali i na pozornici zagrebačkog kazališta Komedija. U prijevodu Daše Drndić, uz glazbu Coca Mosquita i u kostimima Alana Hranitelja, u ostalim će ulogama nastupiti Olivera Baljak, Galiano Pahor, Damir Orlić, Luka Peroš.


Osječki Cyrano u ZagrebuOvjenčan jedinom nagradom netom završenih 20. Gavellinih večeri, predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Cyrano de Bergerac, koju je prema Edmondu Rostandu s Krešimirom Mikićem u naslovnoj ulozi režirao Zlatko Sviben, ponovno će gostovati u Zagrebu, od 12. do 15. studenog. Gostovanje treba zahvaliti ne samo kvaliteti predstave nego i nedavno potpisanu ugovoru o suradnji kazališnih kuća Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba.


Korozija u SC–uU sklopu programa kulture Studentskog centra u Zagrebu za 18. studenog najavljena je i premijera predstave Natalije Manojlović Korozija d.o.o. Iako je riječ o autorici koja se probila plesnom predstavom Oprosti, sam’ malo, ovoga je puta riječ o projektu koji križa kazalište i ples u prikazu pogona tvornice u kojoj su izvođači zaposleni kao stroj. Korozija d.o.o. predstava je pokreta i mehanike, no smještena u pogon tvornice koja proizvodi s dobicima ona se ne bavi samo procesom proizvodnje nego i plasmanom proizvoda te strukturom sličnih postrojenja, u kojim je ljudski faktor ponekad i onaj najmanje važan. Ipak, valja navesti imena izvođača, a to su: Ivana Pavlović, Iva Hladnik, Ana Markić i Leon Lučev.


Igor Ružić

Vijenac 304

304 - 10. studenoga 2005. | Arhiva

Klikni za povratak