Vijenac 304

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: Papić, Babaja, Ivanda

Filmski programi: Papić, Babaja, Ivanda


Zagreb Filmski programi Hrvatskoga filmskog saveza i sljedeća dva tjedna predstavljaju baštinu hrvatske kinematografije. Stvaralaštvo redatelja Krste Papića predstavit će se izborom njegovih dokumentarnih filmova Halo München, Kad te moja čakija ubode, Nek se čuje i naš glas, Mala seoska priredba i Specijalni vlakovi te dramom Lisice s Fabijanom Šovagovićem i Jagodom Kaloper u glavnim ulogama (22. studenoga). Posjetitelji zagrebačkoga kina Tuškanac vidjet će i izbor kratkometražnih filmova Ante Babaje te igrani film Gravitacija Branka Ivande (15. studenoga). Napokon, u ciklusu filmova talijanskoga redatelja Elija Petrija na rasporedu su Privatno vlasništvo više nije krađa (11. studenoga) i Todo modo (12. studenoga).


U kinima: DokumanijaZagreb Za raznovrsniji program domaćih kina pobrinuli su se organizatori revije Dokumanija, koja će se od 17. do 24. studenoga održati u zagrebačkom minipleksu Broadway 5. Reviju čini izbor ponajboljih recentnih svjetskih dokumentaraca, među čijim su autorima i proslavljeni redatelji Luc Jacquet, Werner Herzog i Fatih Akin. To su filmovi La Marche de l’empereur, Grizzly Man, Mondovino, Rize, Touching the Void, Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul i Murderball. Ostatak kinorepertoara upotpunju triler Noćni let u režiji Roberta Schwentkea s Jodie Foster u glavnoj ulozi, zatim akcijska drama Gospodar rata Andrewa Niccola s Nicolasom Cageom te novi film Romana Polanskog Oliver Twist s Barneyjem Clarkom u naslovnoj ulozi.


TV–premijere: Ponoćna antologijaZagreb U ovogodišnjoj jesenskoj shemi Hrvatska televizija pripremila je filmski ciklus Ponoćna antologija, čiji su naslovi što nagrađivana, što hvaljena djela eminentnih svjetskih sineasta. Ciklus se prikazuje utorkom na Prvom programu HTV–a u terminu dvadeset minuta poslije ponoći. Tako se u utorak 15. studenoga prikazuje finska drama Čovjek bez prošlosti Akija Kaurismäkija s Markkuom Peltolom i Kati Outinen. Tjedan poslije gledatelji HTV–a vidjet će Le Lieu de crime francuskoga redatelja Andréa Téchinéa s Catherine Deneuve, a 29. studenoga švedsku humornu dramu Tillsammans u režiji Lukasa Moodyssona, nagrađenu, među ostalim, na filmskim festivalima u Puli i Parizu.


Hrvatska: 37. revija u Đurđevcu

Đurđevac Godišnja Revija hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva došla je do svog 37. izdanja. Novost je da će se prispjela filmska i videoostvarenja prvi put prikazati u dvjema kategorijama. To su kategorija mladih autora, tj. autora srednjoškolske dobi ili statusa, te kategorija odraslih. Revija se održava od 25. do 27. studenoga u Đurđevcu, a organizatori su joj Hrvatski filmski savez (HFS) i Foto–kinoklub Drava iz grada domaćina. Na Reviji će biti prikazana filmska i videoostvarenja autora iz filmskih družina srednjih škola, klubova i udruga udruženih u HFS te samostalnih autora iz Hrvatske i autora hrvatskih državljana koji djeluju u inozemstvu. Ocjenjivački sud, što ga je imenovao Izvršni odbor HFS–a na prijedlog organizatora, radit će javno prema načelima UNICA–e.


Slovenija: 16. put u LjubljaniLjubljana Nakon festivalskih uzbuđenja ove jeseni u Zagrebu, domaći filmofili od 10. do 24. studenoga 2005. mogu posjetiti susjednu Sloveniju, u čijem se glavnom gradu održava ugledni međunarodni filmski festival. To je 16th Ljubljana International Film Festival, u čijem se službenom natjecateljskom dijelu nazvanu Perspektive prikazuju prvi ili drugi filmovi redatelja. Za glavnu festivalsku nagradu Vodomec natječu se i Danis Tanović sa svojim novim filmom L’Enfer, zatim David Lanzmann s filmom Doo Wop, Svetozar Ristovski s Iluzijom, Karin Albou s Malim Jeruzalemom, te Minh Nguyen–Vo s Pastirom bizona. Uz programe Obzori, Dokumentarci i Extravaganza, Festival je posvećen i stvaralaštvu njemačkoga filmaša Wima Wendersa.


Boško Picula

Vijenac 304

304 - 10. studenoga 2005. | Arhiva

Klikni za povratak