Vijenac 297

Film

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Ljetni hitovi

U kinima: Ljetni hitovi


slika


Zagreb Ni ove godine ljeto u hrvatskim kinima nije mrtva sezona. Sve do sredine rujna stižu što potvrđeni, što potencijalni hitovi najrazličitijih žanrova. Obožavatelje ekranizacija stripova čeka akcijski spektakl Fantastična četvorka, a borilačkih vještina Kung fu frka. Tu su tri horora, Kuća voštanih figura, Zemlja živih mrtvaca i Mračne vode, te psihološki triler Pomračenje s oskarovcem Adrienom Brodyjem. Slijede romantična komedija U naručju vještice s još jednom oskarovkom Nicole Kidman i novi film redatelja Tima Burtona Charlie i tvornica čokolade. Djeci je namijenjen i crtani Hrabri Valiant, a ljubiteljima Brada Pitta i Angeline Jolie akcijski triler Gospodin i gospođa Smith.


TV-premijere: Drame, komedije, kinoteka

Zagreb Tijekom ljeta Hrvatska televizija u svojim redovitim filmskim terminima osim hitova emitira i manje poznate novije naslove te kinotečne filmove. Termin srijedom navečer na Drugom programu namijenjen je dramama (Molly,...), a četvrtkom navečer na Drugom programu popularnim američkim komedijama (Šangajsko podne,...). Nedjelja ujutro na Prvom programu posvećena je premijernim filmovima za djecu i mlade (Lantern Hill,...). Dva su pak termina rezervirana za filmske klasike. Jedan je od njih kinoteka subotom ujutro na Prvom programu (Rebecca,...), dok je drugi termin subota popodne na Drugom programu (Charley Varrick,...).


Hrvatska: Riječki rockeri

Rijeka Uz zagrebačke rockere i predstavnike novoga vala u dokumentarnom filmu Sretno dijete Igora Mirkovića, i riječka će rock scena dobiti svoju dokumentarnu kroniku. To je film radnoga naslova Ritam rock plemena, koji upravo dovršava redatelj Bernardin Modrić. Iza Modrića je dvadeset i pet godina profesionalnog rada, te više od 120 dokumentarnih filmova i televizijskih emisija pa bi film o riječkim rockerima koji su obilježili hrvatsku glazbu (Let 3, Vlado Simčić Vava, Grad, En Face, Uragani, Damir Urban, Elvis Stanić,...) mogao biti vrhunac njegove karijere. Film, naime, prati riječku rock scenu od njezinih početaka do glazbenika koji su tek pred afirmacijom. Premijera se filma očekuje na jesen.


BiH / Italija / Kanada: Filmski festivali

Sarajevo / Venecija / Montreal Do početka jeseni crvenim će tepisima diljem planeta proći mnogobrojni filmaši na nekoliko uglednih festivala. Tako će Sarajevo po jedanaesti put ugostiti filmske umjetnike na svom festivalu koji se ove godine održava od 19. do 27. kolovoza. Samo nekoliko dana poslije počinje 62. Mostra, odnosno Međunarodni festival filmske umjetnosti u Veneciji (31. kolovoza - 10. rujna). Kanada u kratko vrijeme organizira dva ugledna filmska događaja: 29. World Film Festival u Montrealu (26. kolovoza - 5. rujna) i 30. Toronto International Film Festival (8 - 17. rujna). U Edinburghu se od 17. do 28. kolovoza održava tamošnji festival, a u Săo Paulu 16. međunarodni festival krakometražnog filma (25. kolovoza - 3. rujna).


SAD: Braća Grimm

Los Angeles Ime redatelja Terryja Gilliama (Brazil, 12 majmuna) uvijek je jamčilo poseban filmski doživljaj. Tako bi trebalo biti i s njegovim posljednjim filmom, spojem trilera i povijesne drame The Grimm Brothers. Dakako, riječ je o ekranizaciji života braće Jacoba (1785 - 1863) i Wilhelma Grimma (1786 - 1859), njemačkih filozofa i leksikografa koji su se proslavili prikupljanjem narodnih priča i bajki. Film dobro poznate činjenice spaja s kriminalističkim zapletom o nizu ubojstava na granici Njemačke i Francuske u vrijeme napoleonskih ratova. Naslovnu braću tumače Matt Damon i Heath Ledger, a film u američka i svjetska kina stiže 26. kolovoza.


Knjiga: Praško proljeće

Peter Hames, The Czechoslovak New Wave, Wallflower Press, 2005. Prema tvrdnjama izdavača knjige The Czechoslovak New Wave, novovalni filmovi nastali 1960-ih godina u bivšoj Čehoslovačkoj pripadaju najvažnijim događajima u europskoj kinematografiji nakon Drugog svjetskog rata. O tim je filmovima, njihovim autorima od Jiříja Menzela i Miloša Formana do Jana Švankmajera i Jana Nemeca te političkom kontekstu njihova nastanka riječ u izvrsnoj studiji Petera Hamesa, čije je drugo izdanje potvrda vrijednosti knjige.


Internet: Škola medijske kulture

U Trakošćanu se od 19. do 29. kolovoza održava 7. škola medijske kulture, čiji su priređivači Hrvatski filmski savez i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske. Kao što je poznato, Škola je namijenjena nastavnicima i odgajateljima koji u školama i predškolskim ustanovama izvode program medijske kulture te voditeljima filmskih i videodružina. Škola nudi pet programa, tri seminarska i dva radionička, a sve pojedinosti o ovogodišnjoj organizaciji može se doznati na web stranici HFS-a.

Boško Picula

Vijenac 297

297 - 23. srpnja 2005. | Arhiva

Klikni za povratak