Vijenac 297

Likovnost

Izložba Voda - plavo zlato, Etnografski muzej, Zagreb, 18. svibnja - 11. rujna 2005.

PRAVA LJETNA IZLOŽBA

Izložba je ostvarena u suradnji Odsjeka za etnologiju / europsku etnologiju Sveučilišta u Bambergu, Muzeja Fränkische Schweiz i Tüchersfelda i Etnografskog muzeja u Zagrebu. Dovoljno je da uđete u muzej i prepustite se blagodatima koje vam voda može dati

Izložba Voda - plavo zlato, Etnografski muzej, Zagreb, 18. svibnja - 11. rujna 2005.

PRAVA LJETNA IZLOŽBA


Izložba je ostvarena u suradnji Odsjeka za etnologiju / europsku etnologiju Sveučilišta u Bambergu, Muzeja Fränkische Schweiz i Tüchersfelda i Etnografskog muzeja u Zagrebu. Dovoljno je da uđete u muzej i prepustite se blagodatima koje vam voda može dati


Alexander Pope napisao je u svojoj poemi Ancient Mariner: »Water, water everywhere nor any drop to drink«. Doslovno prevedeno stih bi tekao »Voda, voda posvuda, ali ni jedne kapi za piće.« Čini se da su ti stihovi bili zaista proročanski za svijet. Naime, kako piše u deplijanu napravljenu za izložbu, Zemlja će 2050. ostati bez pitke vode. I bez te jedne jedine kapi. No ipak je još rano uzeti zdravo za gotovo takvo predviđanje. Hrvatska se diči čistom i pitkom vodom: riječnom, jezerskom, morskom, i stalno ističe da je to njezino blago. Ali, to blago treba vidjeti. I sada ga možete pogledati u Etnografskom muzeju.

Izložba je ostvarena u suradnji Odsjeka za etnologiju / europsku etnologiju Sveučilišta u Bambergu, Muzeja Fränkische Schweiz i Tüchersfelda i Etnografskog muzeja u Zagrebu. Autori su izložbe studenti Odsjeka za etnologiju Sveučilišta u Bambergu koje vodi Bärbel Kerkhoff-Hader, Rainera Hofmanna, voditelja Muzeja Fränkische Schweiz te naših dviju kustosica koje su već napravile sjajnu izložbu Narodna medicina, o kojoj se počeo snimati i dokumentarni film Aide Brenko i Mirjane Randić. Izložba je smještena u prizemlju i na prvom katu muzeja. To je, nažalost, kratki postav, multimedijalno osmišljen, tako da možete gledati slike, eksponate, filmove, i ne treba vam stručno vodstvo. Dovoljno je da uđete u muzej i prepustite se blagodatima koje vam voda može dati. Treba ipak slijediti jednu, pa čak i svoju zamišljenu crtu, kako pogledati izložbu. Možete vidjeti slike vode u svim njezinim dimenzijama, stanjima i primjenama. Osim toga, izloženi su i različiti predmeti u koje se stavlja voda za kupanje ili za pranje rublja. Prekrasna je vitrina puna boca koje su skupile, u to sam siguran, kustosice Aida Brenko i Mirjana Randić. Zanimljivi su i eksponati u kojima voda služi za liječenje. Ne bih vam otkrio tajnu o čemu je riječ, jer vrijedi pogledati i pročitati što piše pokraj troje Azijata. Da, izložba se nije zadržala samo na Europi, nego je otišla i u svijet.

Voda je čudo i prijeka potreba. Za Hebrejce je ona bila središte mira i svjetlosti. U Rgvedama piše: »...Vode sve to donesite, ma kakav grijeh što ga počinih. Ma kakva nepravda bila što je nekom nanesoh, i lažna prisega što je dadoh.« U kršćanstvu Jahve je voda. Uspoređuje ga se sa proljetnom kišom. Job, jedan od najneprotumačenijih dijelova Biblije, kaže da Jahve zemlji daje vodu, ali ima jedna još tajanstvenija voda: ona proizlazi iz Mudrosti koja je za stvaranja upravljala uobličenjem voda.

Cijela je Biblija puna vode. Kao da curi iz nje. I Stari i Novi zavjet. Ivan u svomu Evanđelju piše da je Isus Krist rekao: »A tko pije vodu koju ću mu ja dati, sigurno nikada neće ožednjeti. Štoviše, voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom one vode što struji u život vječni.« Te citate nećete vidjeti na izložbi, ali vidjet ćete čamce, cijelu galeriju slika vode koja stoji ili koja se obrušava niz klisure. Možda ćete i osjetiti nešto što će vas ponukati da se pitate zašto, tko i zbog čega uništava Plavo zlato.

Prorok Izaija, kada proriče novo doba, kaže: »... jer će u pustinji šiknuti voda i u stepi potoci, sažgana će zemlja postati jezero, a tlo žedno - izvori«. Ako prorok zna, onda neće biti tako crno. Pa tako i u Apokalipsi piše: »... jer će ih Janje ... voditi na izvore života«.

Izložba je sjajna i svaka čast gostima iz Njemačke i Švicarske, ali i svaka čast našem Etnografskom muzeju, koji je dodao i svoju kap, ili možda vodu Nila kada se razlije, kako bi ova izložba bila tako lijepa i zanimljiva. Otiđite u Etnografski muzej i neće vam biti žao...Krešimir Blažević

Vijenac 297

297 - 23. srpnja 2005. | Arhiva

Klikni za povratak