Vijenac 297

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Džamonja u Poreču

Izložbe

Džamonja u Poreču


slika


Poreč U porečkoj Galeriji Zuccato, Pučkog otvorenog učilišta, Narodni trg 1, do 25. je kolovoza otvorena izložba Dušana Džamonje. Džamonja se na ovoj izložbi predstavlja crtežima u tušu te skulpturama od željeza, travertina i granita. Na tri etaže porečke galerije vidljive su prostorne povezanosti Džamonjinih dvodimenzionalnih crteža te trodimenzionalnih skulptura. Radovi s izložbe, među kojima se ističu veliki formati crteža, nastajali su u posljednjih pet godina. Ostale informacije potražite na www.poup.hr.

Jendrić u Bratislavi

Bratislava U sklopu kulturnoga ljeta u Bratislavi otvorena je međunarodna izložba Kip i objekt, autora Viktora Hulika, umjetnika i galerista. Radovi s izložbe izlažu se na ulicama, trgovima i po galerijama Bratislave, a prvi put na izložbi sudjeluje jedan naš umjetnik. Rad Hrpa 2 - 605 Đorđa Jandrića postavljen je u Galeriji Z. Jandrićevo je gostovanje organizirao zagrebački MSU na poticaj Hrvatskoga veleposlanstva u Bratislavi, a kustosica je izložbe Snježana Pintarić. Izložba je otvorena do kraja rujna.


Spojeni Tápies i Rainer


slika


Klosterneuburg Sve do kraja siječnja sljedeće godine u prostorima Zbirke Essl u Klosterneuburgu pokraj Beča otvorena je izložba Ta` pies / Rainer - Porteurs de Secret. Uzbudljiv je to dijalog devedesetak djela velikih suvremenih umjetnika i prijatelja, Španjolca Antonija Ta` piesa i Austrijanca Arnulfa Rainera, čija se djela nalaze u zbirci Karlheinz Essla. Kustos izložbe Jean Frémon godinama proučava opuse dvojice umjetnika, čija se djela prvi put na ovaj način uspoređuju. Sve ostale informacije potražite na www.sammlung-essl.at.


Picassovi kupači


slika


Stuttgart S otprilike stotinu i pedeset slika, skulptura i radova na papiru predstavljena je u Staatsgalerie u Stuttgartu posebna tema u radovima Pabla Picassa - kupači(ce). Ta se tema provlačila cijelom Picassovom karijerom, a ovdje je predstavljena u dijelovima. Nastavljajući, na neki način, Cézanneovu tematsku liniju, Picasso je u djelima koja su posuđena iz četrdesetak svjetskih muzeja i privatnih zbirki pronašao motiv koji ga je desetljećima zaokupljao. Više o izložbi Picasso Badende, koja traje do 16. listopada, pogledajte na www.staatsgalerie.de.


Umjetnost i masovna kultura


slika


Salzburg Izložba Les Grands Spectacles - 120 Jahre Kunst und Massenkultur otvorena je do 3. listopada u Museum der Moderne na Mönchsbergu u Salzburgu. Tematski koncipirana izložba objašnjava upletanje umjetnosti u javno dobro na osnovi djela stotinjak autora, od Antonina Artauda do Franza Westa, uključujući i djela Picassa, Warhola, Kleina, Duchampa, Rodčenka i mnogih drugih. Izložba obuhvaća vrijeme od izuma filma kao glavnoga pokretača masovne kulture pa do današnjih umjetničkih ekstrema. Informacije pogledajte na www.museumdermoderne.at.


Knjige


slika


Umberto Eco, History of Beauty, Rizzoli, 2004.

Na više od četiri stotine stranica ove knjige mogu se iščitati tekstovi koje je o estetici i pojmu lijepog u umjetnosti napisao veliki talijanski spisatelj Umberto Eco. Počevši od teze da svaka epoha ima svoj način viđenja lijepog, Eco se stavlja u poziciju istražitelja primjera estetike tijekom povijesti, od razodjevenih Venera, Blaženih Djevica pa nadalje. Kako je usredotočen na zapadnjačku civilizaciju, Eco standarde ljepote vidi u kršćanstvu, filozofiji, buržoaziji...

Knjiga je upotpunjena mnogobrojnim ilustracijama i primjerima.


Internet


slika


www.ugdubrovnik.hr

Na novootvorenoj dvojezičnoj internetskoj stranici dubrovačke Umjetničke galerije saznajte o njezinoj povijesti, koncepciji te zbirki koja je usmjerila svoj interes na likovnu proizvodnju ostvarenu u vremenu od Bukovca do danas. Zgrada u kojoj se galerija nalazi, palača Banac, djelomice je obnovljena. Do konačne obnove reprezentativnoga prostora upoznajte se s brojnim izložbama koje su u njoj održane, a upravo u ovo vrijeme Umjetnička galerija predstavlja nove radove iz fundusa te recentne slike Viktora Daldona.


Marko Kružić

Vijenac 297

297 - 23. srpnja 2005. | Arhiva

Klikni za povratak