Vijenac 297

Naslovnica

KULTURNA KRONIKA

Dodijeljene nagrade Zlatni smijeh

Bukovčeva godišnjica

slika


Cavtat 4. srpnja U povodu stotinu i pedesete godišnjice rođenja Vlahe Bukovca u Kući Bukovac u Cavtatu otvorena je izložba Crteži Vlaha Bukovca. Riječ je o pedesetak crteža iz fundusa Kuće Bukovac, među kojima se nalaze djela od onih najranijih s početka školovanja u Parizu, skice za portrete i velike kompozicije, aktovi te scene obiteljskog i gradskog života zabilježene u nekoliko poteza. Ti su crteži do sada vrlo rijetko izlagani, a izložba je u Cavtatu otvorena do kraja srpnja.


Monzonis-Vilallonga u posjetu Ministarstvu kulture

Zagreb, 5. srpnja Medijsko zakonodavstvo, prava manjina i uloga civilnog društva u promicanju tolerancije samo su neke od tema o kojima su danas u Ministarstvu kulture razgovarali novi voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj Jorge Fuentes Monzonis-Vilallonga i ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić. Funetes je izrazio zadovoljstvo dosad učinjenim, posebno naglasivši velike napore koje ulaže Vlada na čelu s premijerom Ivom Sanaderom u promicanju slobode medija kao i prava manjina. »Zbog svega toga želja mi je da se Hrvatska što prije ukljući u EU, a što se tiče Zakona i njihovih izmjena, posebno Zakona o HRT-u, uvjeren sam da će uz pomoć stručnjaka iz Ministarstva kulture i Misije manje izmjene u tom području biti uskoro donesene i usuglašene s europskim normama, jer za godinu dana Misija bi trebala završiti djelovanje u Hrvatskoj« rekao je Fuentes. »Pitanje nejasnosti vlasničke strukture u medijima, kao i stalna utrka za dobiti, problem je nažalost svih zemalja u tranziciji, pa tako i Hrvatske, no Vlada će učiniti sve kako bi ojačala ulogu civilnog društva, promicanje dijaloga i tolerancije umjesto govora mržnje i senzacionalističkog pristupa medija pri izvještavanju«, naglasio je ministar Biškupić. Što se tiče Zakona o HRT-u, za koji su izmjene tražene, ministar je rekao kako je to pitanje predviđeno za četvrti kvartal ove godine u projektu europskih zakona. Kada je riječ o promicanju tolerancije, Ministarstvo kulture stalnim sredstvima financira programe svih nacionalnih manjina, istaknuo je ministar Biškupić.


Potpisan sporazum o kulturnoj suradnji Hrvatske i Mađarske

Dubrovnik, 9. srpnja Uoči svečanog otvaranja 56. dubrovačkih ljetnih igara hrvatski ministar kulture Božo Biškupić i njegov mađarski kolega Andras Bozoki potpisali su u Festivalskoj palači u Dubrovniku Program kulturne suradnje Hrvatske i Mađarske za 2006, 2007. i 2008. godinu.

Program, među ostalim, definira kulturnu, obrazovnu i znanstvenu suradnju, naglašavajući regionalnu i europsku kulturnu suradnju, te podupire zajedničke kulturne projekte u sklopu Srednjoeuropske inicijative i programa Europske Unije.

Ministri su izrazili zadovoljstvo danas potpisanim Programom kulturne suradnje Hrvatske i Mađarske. Ministar Biškupić podsjetio je na vrlo dobru kulturnu suradnju dviju zemalja od osamostaljenja Hrvatske do danas, pri čemu je posebice istaknuo suradnju s hrvatskom manjinom u Mađarskoj. Potpisani program novi je poticaj intenziviranju i proširenju kulturne suradnje, rekao je ministar Biškupić. Ministar Biškupić rekao je da će se Program kulturne suradnje intenzivirati i na područjima kao što su glazba, kazalište i likovnost te suradnja arhivskih djelatnika. Mađarski ministar Andras Bozoki izrazio je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Programa, ističući da je on vrlo opširan. Također je naglasio važnost obnove kulturne baštine i očuvanje baštinske raznolikosti.

Mađarima je Hrvatska vrlo važno turističko odredište, a Mađarska je jedna od zemalja koja podupire Hrvatsku u njezinim nastojanjima da uđe u Europsku Uniju.


Otvoren trogirski muzej sakralne umjetnosti

Trogir, 9. srpnja Nakon dvije godine priprema i desetogodišnje restauracije u Trogiru je svečano otvoren Muzej sakralne umjetnosti.

Muzej katedrale - zbirka sakralne umjetnosti smjestio se u prostore župnoga dvora u Trogiru, a prigodnom riječju otvorio ga je ministar kulture Republike Hrvatske Božo Biškupić. Posebno zanimanje javnosti pobudio je donedavno nepoznat Duknovićev reljef Bogorodica s djetetom, koji će ostati izložen u zbirci do njegova restauriranja, nakon čega će biti prebačen u Muzej grada Trogira.

»U ovom trenutku prikladno je spomenuti samo nekoliko etapa velike restauratorske kampanje kroz koju prolazi trogirska katedrala sv. Lovre. Iz temelja je obnovljen njen zvonik, restaurirana je kapela sv. Ivana Trogirskog, zahvat koji je čuvenom nagradom Europa Nostra 2002. ovjenčao Savjet Europe), a do konca godine dovršit će se i obnova predvorja katedrale s Radovanovim portalom i Alešijevom krstionicom», kazao je Joško Belamarić, pročelnik Konzervatorskog odjela Split u prigodi otvaranja Pinakoteke u novom Muzeju sakralne umjetnosti.


Digitalizacija arhivske, knjižnične i muzejske građe

Zagreb, 14 srpnja Na prijedlog Ministarstva kulture RH, Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Hrvatskog knjižničarskog društva za osnivanje nacionalne Radne skupine za digitalizaciju arhivske, knjižnične i muzejske građe, a na temeju utvrđenih prijedloga članova od strane savjetodavnih tijela Ministarstva kulture - Hrvatskog arhivskog vijeća, Hrvatskoga knjižničnog vijeća i Hrvatskog muzejskog vijeća, ministar kulture Božo Biškupić imenovao je potkraj lipnja 2005. članove Radne skupine, koja je održala prvi sastanak u sjedištu njezina budućeg rada - Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Zadaća je Radne skupine da u 2005. izradi prijedlog nacionalnog programa digitalizacije arhivske, knjižnične i muzejske građe u okviru već postojećih, ali i planiranih institucionalnih, zakonskih i strateških okvira za digitalizaciju kulturne baštine i strateških dokumenata za koordinaciju digitizacije kulturne baštine u Europi. Već razvijeni programi digitalizacije fondova kulturne baštine pri Ministarstvu kulture priključuju se tom strateškom određivanju digitalizacije i njezina povezivanja s europskim smjernicama. Dokument, prijedlog daljega rada na navedenu programu, Radna skupina predložiti će u rujnu 2005.


Dovršetak prve faze radova na MSU


slika


Zagreb, 14. srpnja Dovršetak prve faze radova na novoj zgradi Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) proslavljen je velikom zabavom na kojoj su bili gradski političari i kulturnjaci. Stim povodom postavljena je svjetlosna instalacija Gorana Petercola Blokovi, rad koji je 2000. prikazan na Lux Europae u Kopenhagenu na dizaču jarbola na zgradi danskoga Admiraliteta. Posjetitelji su također mogli pogledati projekciju izbora djela iz fundusa MSU-a, kao i fotografije gradilišta - od polaganja temeljca do dovršetka betoniranja glavne konstrukcije. O značenju muzeja i njegovoj gradnji govorili su ravnateljica te institucije Snježana Pintarić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te pomoćnica ministra kulture Branka Šulc. U obilasku gradilišta oni su složno ustvrdili da se radovi uspješno odvijaju planiranom dinamikom. »Prema ugovoru, zgrada Muzeja trebala bi biti dovršena do kraja 2006. godine, a otvaranje je predviđeno za rujan 2007. Cjelokupna investicija koštat će grad i državu oko 310 milijuna kuna«, podsjetila je ravnateljica Pintarić. Od dodatnih 30 milijuna kuna izdvojenih za izgradnju MSU-a u ovoj godini, Grad Zagreb sudjelovao je iznosom od dvadeset, a Ministarstvo kulture od deset milijuna kuna.


Nagrade Zlatnog lava


slika


Umag, 17. srpnja Predstava Newyorški maraton Talijanske drame HNK-a Ivan pl. Zajc iz Rijeke Edoarda Erba u režiji Neve Rošić najbolji je kazališni događaj i dobitnik Grand Prixa 6. međunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav. Tri jednakovrijedne nagrade žiri - koji su činili novinarka i sociologinja Manca Košir, književnica i kolumnistica Rujana Jeger te umjetnički direktor tršćanskog Slovenskog stalnog gledališča Marko Sosič - dodijelio je predstavi Dan umorstava u povijesti o Hamletu Bernarda-Marie Koltesa i režiji Ivice Buljana u izvedbi ljubljanskoga Mini teatra; ansamblu HNK Osijek za predstavu Desdemona, priča o rupčiću Paole Vogel u režiji Renea Maurina, te predstavi Debeli muškarci u suknjicama autora Nickyja Silvera i redatelja Sama M. Streleca, mariborskog Slovenskog narodnog gledališča, koja je osvojila i nagradu publike.


Predstavljena knjiga Déja vu Ante Peterlića


slika


Pula, 18. srpnja Knjiga poznatoga hrvatskog filmologa Ante Peterlića Déjŕ vu, sedma knjiga biblioteke Vijenac, predstavljena je u sklopu Filmskog festivala u Puli. Na promociji su uz autora govorili i filmski redatelj i kritičar Petar Krelja, filmolog Bruno Kragić i umjetnički ravnatelj pulskog festivala Zlatko Vidačković. U knjizi je objavljeno 57 Peterlićevih kolumni iz »Vijenca«, »a ležerni stil kojim se Peterlić služio prilikom pisanja uistinu jest fenomen sposobnosti obrade visoko sofisticiranih tema jednostavnim jezikom«, istaknuo je Krelja.


Ljubičiću Best of Show

Chicago Ovogodišnja međunarodna nagrada Best of Show uglednog američkog dizajnerskog časopisa »How«, svojevrsni dizajnerski Oscar, dodijeljena je prvi put Hrvatskoj, i to za seriju plakata Hrvatske turističke zajednice (HTZ) autora koncepta i dizajna Borisa Ljubičića te autora fotografije Ive Pervana, doznaje se iz HTZ-a. U pojašnjenju časopisa napominje se da je Ljubičić nagrađen za seriju plakata u formi harmonike koje još nazivaju i antiplakatima. Ta je nagrada, za koju se natjecalo više od 4500 radova iz cijeloga svijeta, Ljubičiću uručena u Chicagu tijekom nedavno održane međunarodne konferencije o dizajnu. Osim za dizajn Ljubičić je nagrađen i za samu ideju dvostrukoga turističkog plakata napravljena kombiniranjem dviju fotografija. »Mislili ste da plakat mora biti ravan i statičan. Sada vidite da može biti dimenzionalan i interaktivan. To je naš Best of Show pobjednik i dolazi iz Hrvatske« - piše u uvodniku magazina »How« posvećena dobitnicima, a ukrašena upravo Ljubičićevim radom. Navodi se i da su to »posve inovativna riješenja plakata u obliku 3D-objekta«, ali da su istodobno »pokušaj da se i hrvatski turizam odvaži u originalniji i kreativniji nastup na svjetskim tržištima, kao nedovoljno poznato i posve različito odredište, koje je dosad bilo zanimljivosamo najbližim susjedima«.

Vijenac 297

297 - 23. srpnja 2005. | Arhiva

Klikni za povratak