Vijenac 287

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Ravenski mozaici

Izložbe

Ravenski mozaici

Zagreb U zagrebačkom Arheološkom muzeju, u suradnji s gradom Ravenom i Talijanskim kulturnim institutom, otvorena je izložba Ravenski antički mozaici koja pokazuje njihove kopije. Kopije iz grada mozaika nastale su prije nešto više od pola stoljeća na poticaj prof. Giuseppea Bovinija, a već su tada, u većem obujmu predstavljene u našem Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba kopija mozaika iz ravenskih crkava, mauzoleja, krstionica i nadbiskupske kapele traje do 5. travnja, a vi se informirajte na www.amz.hr.

Kipke na Bežigradu

Ljubljana Miloš Bašin, kustos ljubljanske Mestne galerije u Bežigradskoj 1, postavio je izložbu Retrofuturistični objekti Željka Kipkea. Izložba je posvećena nepoznatim letećim objektima, ali i nekolicini astronauta Armstronga, Scotta, Beljajeva i Leonova. Ciklus romantičarske naravi nastao je i preuzimanjem arhivske građe iz naših novina davne 1967, kada je nekolicina Zagrepčana ugledala nepoznati objekt iznad grada. Izložba je otvorena do 23. ožujka, s informacijama na

www.mestna-galerija.si.

Turneja hrvatskih crteža

Zagreb Pod naslovom Contemporary Croatian Drawing u izboru Tonka Maroevića, a na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, na turneju je krenula reprezentativna i panoramska izložba suvremenoga hrvatskog crteža, sa svrhom predstavljanja šezdesetak hrvatskih umjetnika različitih poetika, naraštaja i regija koji su umjetnički izričaj pronašli upravo u toj likovnoj disciplini. Po dva crteža Vrkljana, Lapuha, Murtića, Boureka, Kožarića, Dubravke Babić, Nevenke Arbanas i mnogih drugih prvo se predstavljaju u Jordanu, zatim u Egiptu...

22 za Vukovar

Lodz Izložba 22 za budućnost Vukovara nakon Bratislave preseljena je Muzej Sztuki u poljskom Lodzu. Donacija konstruktivističke i kinetičke umjetnosti koju je za Gradski muzej Vukovar prikupio Getulio Alviani sastoji se od 169 radova dvadeset i dvojice umjetnika, među kojima su Carlos Cruz-Diez, Milan Dobeš, François Morellet, Joël Stein, Ivan Picelj, Vjenceslav Richter i drugi. Zagrebački MSU pripremio je izložbu i brine se o djelima do izgradnje odgovarajućega prostora u Vukovaru. Izložba je otvorena do 10. travnja te na www.muzeumsztuki.lodz.pl.

Kasni Johns

Dublin Prva velika irska izložba američkog umjetnika Jaspera Johnsa otvorena je u Irish Museum of Modern Art u Dublinu do 24. travnja. Pod naslovom Past Things and Present: Jasper Johns since 1983 izložba se sastoji od devedesetak slika, grafika i crteža iz razdoblja kada se Johns sve više odmiče od njegovih poznatih motiva poput zastava, slova ili meta iz kasnih pedesetih. Motivika tih radova intenzivno je osobna, melankolična, pa i nadrealna. Ostalo potražite na www.modernart.ie.

Knjige

Arthur K. Wheelock, Rembrandt’s Late Religious Portraits, University of Chicago Press, 2005. Izložba u National Gallery of Art iznjedrila je katalog knjigu u kojoj se obrađuju Rembrandtovi kasni religijski portreti s tematikom Krista, Bogorodice, apostola i evanđelista uz dosad neobjašnjene i upitne atribucije, a iz razboblja između kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina 17. stoljeća. Tih sedamnaest portreta najfascinantniji su dio velikog opusa, jer je majstor u to kasno doba slikao iz uvjerenja, a ne na narudžbu. Nije poznato da li su portreti iz te serije nastali sukcesivno, a tek su sada prikazani zajedno.

Internet

www.artbrussels.be Od 15. do 18. travnja u Bruxellesu će se održati artbrussels, jedan od vodećih svjetskih umjetničkih sajmova. Na sajmu će sudjelovati otprilike stotinu i trideset galerija iz dvadesetak zemalja što ih je odabrala posebna međunarodna komisije. Sa cijelim artbrusselsom, njegovim programom i off-programom, debatama i razgovorima o suvremenoj umjetnosti, vezama između privatnih i javnih zbirki, izložbama i izlagateljima upoznajte se na ovoj internetskoj stranici.

Marko Kružić

Vijenac 287

287 - 3. ožujka 2005. | Arhiva

Klikni za povratak