Vijenac 287

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Ranko Radović (1935-2005)

ARHITEKTONSKI GLOBUS


Ranko Radović (1935-2005)

slika

U Beogradu je 17. veljače preminuo Ranko Radović, arhitekt i profesor međunarodnog ugleda. Radović je diplomirao (1962) i magistrirao (1971) u Beogradu, a doktorirao na Sorboni (1980). Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu dvadeset je godina predavao suvremenu arhitekturu i urbanizam. U doba rata početkom devedesetih napušta Jugoslaviju, nastavljajući karijeru profesora u Japanu i Finskoj. Veličinu Radovića -uzorita pedagoga i sjajna teoretičara, ali i iznimne osobnosti istinskog humanista i kozmopolita, uz brojne studente na sveučilištima širom svijeta gdje je predavao kao gostujući profesor, može posvjedočiti i skupina zagrebačkih arhitekata, uključujući i potpisnika ovih redaka, polaznika poslijediplomskog studija iz teorije arhitekture, što ga je pokrenuo početkom osamdesetih. Radović je bio uspješan u svim aspektima arhitektonskog djelovanja - kao autor crteža, tekstova i kuća, a osobito je bio plodan kao graditelj tekstova. Objavio je preko 260 znanstvenih i stručnih studija i eseja, 14 knjiga (3 u inozemstvu), uređivao časopis Arhitektura urbanizam i priredio 29 TV-emisija obrazovnog programa. Između 29 realizacija, brojnih projekata i urbanističkih planova najpoznatija je Spomen-kuća bitke na Sutjesci što ju je slavni Charles Jencks uvrstio u tri svoje knjige. Radović je priredio 16 samostalnih izložbi arhitekture i crteža, a osam je godina bio predsjednik IFHP-a (Međunarodna federacija za urbanizam i stanovanje). Posljednji put posjetio je Hrvatsku 2003. kao ministar zaštite životne sredine i uređenja prostora u crnogorskoj vladi, u koju je izabran kao nestranačka ličnost.

Nagrada Aga Kahn 2004

Trijenalna nagrada Aga Kahn za najuspjelija arhitektonska ostvarenja u islamskom svijetu u 19. izdanju pripala je, između 378 nominiranih projekata iz 44 zemlje, autorima sedam realizacija široka spektra u odnosu na cijenu (od sirotinjskih do skupih), lokaciju (od pustinjskih do prašumskih) i veličinu (od malih rekonstrukcija do velikih komercijalnih zdanja), obuhvativši lepezu zadaća od stanovanja i poslovnih tornjeva do džamija i gradova, podjednako novih i rekonstrukcija. Među nagrađenima su i Aleksandrijska knjižnica norveškog ureda Snřhetta, osnovna škola u Gandu, Burkina Faso, autora Diebedo Francis Kere, temporalni zaklon iranskog arhitekta Nader Khalilija, Kuća B2 turskog arhitekta Hana Tümertekina te Petronas Towers u Kuala Lumpuru Cesara Pellija.

Aia gold medal 2005 Calatravi

Američki arhitektonski institut dodijelio je AIA Gold Medal za 2005. Santiagu Calatravi, autoru brojnih smionih građevina razasutih širom svijeta - Olimpijskog stadiona u Ateni, Milwaukee art muzeja te Auditorija Tenerife na Kanarskim otocima. Calatrava je 61. po redu laureat prestižne nagrade, pridružujući se tako galeriji velikana poput Thomasa Jeffersona, Franka Lloyda Wrighta i Cesara Pellija. Prigodom nominacije žiri je istaknuo kako je »Calatravin rad poput muzike: dobro orkestriran. To je arhitektura koja raduje i pri svakom novom susretu pruža nova značenja. Njegova arhitektura proširuje vizije i izražava energiju ljudskog duha, očaravajući imaginaciju i izazivajući čuđenje kakve sve skulpturalne forme i dinamičke strukture može postići.«

Pod tušem informacija

U londonskoj galeriji AA do 18. ožujka postavljena je izložba U kupalištu tokijskoga studija Klein Dytham Architecture (kda). Kupalište, tradicionalno japansko središte kulture ogovaranja i socijalizacije, potka je prikaza desetogodišnje prakse ureda zasnovana na fuziji različitih kultura istoka i zapada s materijalima, bojama, humorom i tehnologijom kao ključnim elementima stvaralaštva. U kupaonici možete stati pod tuš informacija i umočiti se u virtualnu vodu promatrajući razne manifestacije suvremenoga životnog stila inspirativna autorima, koji na tragu japanske opčinjenosti najnovijim stalno variraju svoj pristup, hvatajući trenutak. Astrid Klein i Mark Dytham pokrenuli su 1991. ured u Tokiju, 1999. osnovali su Deluxe, mješavinu radnog i izložbenog prostora, a 2002. dodali aneks za razmišljanje i lokanje SuperDeluxe, gdje svatko može doći i predstaviti svoju ideju/projekt u dvadeset slika, za svaku po dvadeset sekundi. Taj arhitektonski karaoke postao je pravi hit, a »Time« je SuperDeluxe proglasio »Best in Asia«.

Vinko Penezić

Vijenac 287

287 - 3. ožujka 2005. | Arhiva

Klikni za povratak