Vijenac 287

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Preminuo Marcello Viotti

GLAZBENI GLOBUS


Preminuo Marcello Viotti

slika

München Ugledni operni dirigent preminuo je nenadano u pedesetoj godini života od posljedica moždanog udara. Ravnao je u njujorškom Metropolitanu, Bečkoj državnoj operi i pariškoj Operi Bastille. Od 2002. bio je glazbeni direktor venecijanske La Fenice. Do kraja prošle godine bio je i šef dirigent Simfonijskog orkestra Bavarskog radija. Posljednji nastup održao je 5. veljače u Bečkoj državnoj operi ravnajući Bellinijevom Normom. Za ovu godinu planirao je među ostalim izvedbe Wagnerova Parsifala u Veneciji i Verdijeve Traviate na Salzburškom festivalu.

Preminuo Sixten Ehrling

slika

New York Nekadašnji dirigent Kraljevske opere u Stockholmu i dugogodišnji dirigent Detroitskoga simfonijskog orkestra preminuo je u osamdeset i šestoj godini života. U Detroitu je održao više od sedamsto koncerata, uključujući dvadeset i četiri praizvedbe. U Metropolitanu dirigirao je Wagnerov Ring, a od 1973. predavao je na njujorškom Juilliardu. Posljednji koncert održao je prošloga ljeta u Švedskoj. Među ostalim ravnao je i izvedbom Glasovirskoga koncerta Božidara Kunca u Detroitu s autorom za glasovirom.

Novi umjetnički direktor u Teatru Real

slika

Madrid Antonio Moral glazbeni je savjetnik madridske Zaklade Caja i umjetnički direktor Mozartova festivala u La Coruńi.

Esa-Pekka Salonen potpisao za LAP

Los Angeles Losandželeska filharmonija potvrdila je da je Esa-Pekka Salonen potpisao novi dvogodišnji ugovor na mjesto šefa dirigenta u njihovu orkestru. Salonen tako ostaje u Los Angelesu do kraja 2008, a trenutno je u trinaestoj sezoni svojega mandata. Pod njegovim vodstvom orkestar je praizveo djela autora kao što su John Adams, Franco Donatoni, William Kraft, Tan Dun, Liza Lim i Gabriela Ortiz, kao i više vlastitih kompozicija. U ožujku 2003. potpisao je i ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon, za koju je već realizirao autorski CD Wing on Wing. Na njemu ravna Simfonijskim orkestrom Finskoga radija u izvedbi svojih orkestralnih djela Foreign Bodies, Insomnia i naslovnom Wing on Wing.

Nagrade

Johnu Adamsu najviše Grammyja

slika

Autor skladbe On the Transmigration of Souls, glazbenoga memorijala žrtvama terorističkog napada na SAD, veliki je pobjednik 47. dodjele američke diskografske nagrade Grammy. Djelo za koje je već primio Pulitzerovu nagradu za glazbu 2003. nagrađeno je u sve tri kategorije u kojima je nominirano: za najbolji album klasične glazbe, najbolju orkestralnu izvedbu i najbolju kompoziciju. Snimku je objavila diskografska kuća Nonesuch Records, u izvedbi Njujorške filharmonije (koja je skladbu i naručila), zborova New York Choral Artists i Brooklyn Youth Chorus pod ravnanjem Lorina Maazela. Snimka Mozartova Figarova pira, već nagrađena nagradom magazina »Gramophone« za album godine, nagrađena je u kategoriji najbolje snimke opernoga djela. Izdavač je Harmonia Mundi. Producent je godine David Frost iz Naxosa. Među ostalim su dobitnicima mezzosopranistica Susan Graham za popijevke Charlesa Ivesa (Warner Classics), pijanisti Martha Argerich i Mikhail Pletnev za glasovirska dua Prokofjeva i Ravela (Deutsche Grammophon), ansambl Southwest Chamber Music za izvedbe djela Carlosa Cháveza (Cambria Master Recordings), te André Previn i Anne-Sophie Mutter za Previnov Violinski koncert (Deutsche Grammophon).

Otkrića

Nepoznati Beethovenov stavak

slika

Rotterdam Adagio iz dosad nepoznatoga glasovirskog koncerta, otkriven u British Museumu, premijerno je izveden u Rotterdamu 1. veljače ove godine. Stavak iz 1789. bio je tek gruba skica glazbenih tema, ali je uz pomoć nizozemskoga muzikologa Ceesa Nieuwenhuizena, stručnjaka za skladateljev opus, pretvoren u osmominutni glazbeni komad. Solističku dionicu izveo je nizozemski pijanist Ronald Brautigam uz Rotterdamski komorni orkestar pod ravnanjem Conrada van Alphena.

Čajkovskijev Život pred završetkom

slika

Moskva Nedovršena simfonija Život Petra Iljiča Čajkovskoga bit će dovršena te premijerno izvedena tijekom ove godine. Vjeruje se da je autor počeo skicirati novo djelo oko 1891. godine, ali ga je nakon dovršena prvog stavka zauvijek napustio. Drugi i treći stavak postoje samo u skicama. No, moskovska Zaklada Čajkovski organizira sada rekonstrukciju i dovršenje djela, koje će ugledati svjetlo dana u izvedbi Ruskoga simfonijskog orkestra pod ravnanjem tridesetčetverogodišnje japanske dirigentice Tomomi Nishimoto u Čajkovskijevu državnom muzeju u Klinu.

Borko Špoljarić

Vijenac 287

287 - 3. ožujka 2005. | Arhiva

Klikni za povratak