Vijenac 287

Glazba

GLAZBOSKOP

Najave

Iz ciklusa Zagrebačkoga kvarteta

GLAZBOSKOP

Najave

Iz ciklusa Zagrebačkoga kvarteta

slika

Najstariji hrvatski komorni ansambl, utemeljen 1919, nastavlja održavati koncerte iz ciklusa Riznica hrvatske kvartetske glazbe u Muzeju Mimara. Pretposljednji koncert u sezoni 2004/2005. održat će 9. ožujka s početkom u 20 sati, na kojemu će uz Kvartet nastupiti i proslavljena hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić. Na programu će biti 1. gudački kvartet Željka Brkanovića te 2. gudački kvartet (Lirski) i Pjesme moje majke, za mezzosopran i gudački kvartet, Josipa Štolcera Slavenskog.

Norveški glazbenici u Zagrebu

slika

Osnovan 1765, Bergenski filharmonijski orkestar danas je ne samo jedan od najstarijih nego i najuglednijih svjetskih orkestara. Gotovo je cjelokupno norveško glazbeno stvaralaštvo tijekom protekla dva i pol stoljeća povezano uz taj ansambl. Nakon niza poznatih dirigentskih imena koja su vodila orkestar, od 2003. vodi ga Andrew Litton, postavši tako prvim američkim dirigentom koji vodi neki europski orkestar. Slovenska mezzosopranistica Marjana Lipovšek jednako je cijenjena kao operna pjevačica i kao autoritativni interpret njemačkoga Lieda. Upravo interpretacije Mahlerovih pjesama, koje će biti na programu ovoga koncerta, smatraju se jednim od vrhunaca njezina umjetničkog djelovanja.

Koncert će biti priređen 9. ožujka u KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati, a na programu će biti djela S. Haralda, G. Mahlera i D. Šostakoviča.

Svečana obnova Trubadura

Verdijev Trubadur drugi je dio njegove popularne latinske trilogije, opera kojoj je njezin autor ljepotom glazbe što je utkao u nju osigurao veliku popularnost. Uspio je to markantnim ocrtavanjem likova i napetim dramskim situacijama. Uz ostala dva djela latinske trilogije, Rigoletto i Traviatu, Trubadur je izraz Verdijeva prvoga zrelog dometa, a pojedine scene proglašene su najboljima u čitavom skladateljevu opusu. U složenosti priče ovoga djela jasno se ocrtava Španjolska petnaestog stoljeća, njezin temperament i misticizam te jake strasti što ih ponajprije izaziva snažna Verdijeva glazba. Opera koja pripada vrhuncima opernoga stvaralaštva uvijek iznova plijeni neprolaznom ljepotom.

Iz navedenih razloga ljubitelji opere nikako ne bi trebali propustiti svečanu obnovu Verdijeva Trubadura, koju će 12. ožujka u 19. 30 sati prirediti ansambl Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci pod ravnanjem Miroslava Homena i u režiji Chesa Themanna Uricha. Predstava će biti reprizirana 14, 15. i 16. ožujka u 19 sati.

Simfonijski orkestar Bečkog radija

slika

U sklopu ciklusa Lisinski subotom 12. će ožujka u KD Vatroslava Lisinskog gostovati Simfonijski orkestar Bečkog radija uz solista na violini Ilyu Gringoltsa. Koncert će započeti u 19. 30 sati, a na programu će biti djela G. F. Haasa, P. I. Čajkovskog i D. Šostakoviča. Simfonijski orkestar Bečkog radija osnovan je 1969. kao Simfonijski orkestar ORF-a. Repertoar orkestra usmjeren je prema glazbi dvadesetog stoljeća, ali i prema najvećim djelima klasične orkestralne literature, operi, opereti i mjuziklu. Orkestar ima vlastitu koncertnu sezonu u bečkom Musikvereinu te Konzerthausu, a čest je gost uglednih svjetskih glazbenih festivala poput Slazburškog festivala, Bečkog festivala i drugih. Mladi violinist Ilya Gringolts pobijedio je 1998. na Međunarodnom violinističkom natjecanju Premio Paganini u dobi od samo šesnaest godina, čime se svrstao u prvorazredne svjetske violiniste. Svira na violini Stradivari iz približno 1723. godine.

Omara Potruondo u Lisinskom

slika

Najslavnija kubanska ženska pjevačka zvijezda Omara Portuondo (rođena 1930) nastupom u KD Vatroslava Lisinskog 13. ožujka s početkom u 20 sati u pedesetoj godini pjevačke karijere promovira novi album Flor de Amor. Ritam Kube i atmosferu Buena Vista Social Cluba Omara Portuondo zagrebačkoj će publici prenijeti repertoarom Buena Vista, ali i najnovijim pjesmama s albuma Flor de Amor, u kojima, uz njezin zreli glas, najviše do izražaja dolaze sjajne gitarističke dionice vrhunskih glazbenika. Dominira zvuk gitara koje sviraju virtuoz Papi Oviedo, legendarni Manuel Galban na električnoj gitari i brazilac Swami Jr. Najnoviji Omarin album u koprodukciji legendarnoga Nicka Golda i jednog od najboljih brazilskih producenata, Ala Siquera, nominiran je za nagradu Grammy.

Orkestar Vilnius i Vadim Rjepin

Festivalski orkestar Vilnius nadovezuje se na bogatu gudačku tradiciju baltičkih zemalja. Repertoar ansambla kreće se u rasponu od baroka do suvremene glazbe, a programi njihovih koncerata redovito uključuju i praizvedbe djela suvremenih litavskih skladatelja. Surađivali su s brojnim uglednim glazbenicima, a jedan od njih, violinist Vadim Rjepin, nastupit će na zagrebačkom koncertu 15. ožujka u KD Vatroslava Lisinskog u 19.30 sati.

slika

Rjepin je međunarodnu karijeru započeo kao sedamnaestogodišnjak pobjedom na čuvenom Natjecanju kraljice Elizabete. Posebno se intenzivno bavi suvremenom glazbom te su u tom smislu posebno hvaljene njegove interpretacije djela Johna Adamsa i Sofije Gubajduline. Svira na Stradivarijevoj violini iz 1708. godine.

Napomenimo još da će na zagrebačkome koncertu izvesti djela W. A. Mozarta, P. I. Čajkovskog i I. Stravinskog.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 287

287 - 3. ožujka 2005. | Arhiva

Klikni za povratak