Vijenac 276

Književnost, Naslovnica, Obljetnice

U POVODU STOTE OBLJETNICE ROĐENJA 17. RUJNA 2004.

Zemaljski i svemirski lukovi

Slovo prigodom otkrivanja spomenika Nikoli Šopu u Jajcu

U POVODU STOTE OBLJETNICE ROĐENJA 17. RUJNA 2004.

Zemaljski i svemirski lukovi

Slovo prigodom otkrivanja spomenika Nikoli Šopu u Jajcu

Okupili smo se pred velikim djelom Nikole Šopa, koje simbolizira ovaj spomenik, da bismo podno njega predahnuli od mnogočega, nadasve od nevolja na kojima je iskrvarilo netom minulo stoljeće. Na sličan način, sa sebi svojstvenim humorom, vidio je Šop sama sebe kako se odmara u podnožju vlastita spomenika, koji odsad više ne moramo jedino maštom dočaravati. U pjesmi Monumetum perenne pjesnik je to precizno opisao:


slika

Jednom kad bude nebo nisko i dan siv,

vijućse ko tamjan nad jesen ugašenu,

pod spomenik meni podignut, doći ću jošživ,

satrven i pognut, vukući svoju sjenu.


Na podnožje ću sjesti tih i umoran.

I spustiti lice na noge od kamena.

O tako stran, ko putnik nikom znan.

Na stijeni toj i sam ko pusta stijena.


Vječiti bjegunac od slave ovog svijeta,

nad sobom ću začuti, ko pritajen glas,

odjeke davne s kipareva vitkog dlijeta,

pod kojim se ukazao moj maleni stas.

Što je nama Šopovo pjesništvo? S dva kraka svog luka, jednog zemaljskog i drugog svemirskog, nakon kojih se vraća konkretnom, Šop nam ostavlja znak sporazuma, iako ne takav koji bi olako transcendirao i preskočio ovdašnje. Jedan od posljednjih Šopovih projekata imao je naslov Nova cestogradnja. Neka to bude radni naslov i smjerokaz naših nastojanja.

Zvonimir Mrkonjić

Šopu u spomen


slika

U organizaciji HKD-a Napredak i pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Stjepana Mesića, predsjednika Republike Hrvatske 17. rujna u Jajcu obilježena je stota obljetnica rođenja velikoga hrvatskoga pjesnika Nikole Šopa. Prof. dr. Franjo Topićkazao je da se tim događajem želi afirmirati vrijednost i uloga Nikole Šopa, koji je nepravedno bio zapostavljen tijekom komunističke vladavine, te da Šop treba zauzeti zasluženo mjesto ne samo u našoj nego i u književnosti južnoslavenskih naroda. Prema Topićevim riječima, pripreme za obilježavanje stote obljetnice Šopova rođenja trajale su godinu dana, program je započeo svetom misom zadušnicom koju je služio kardinal Vinko Puljić, a potom je slijedilo otvaranje spomen-sobe te otkrivanje biste Nikole Šopa ispred njegove rodne kuće, rad akademskoga kipara iz Zagreba Stipe Sikirice. Književna večer održana je u Domu kulture Stjepana Tomaševića, a idućega dana održan je okrugli stol o Nikoli Šopu u velikoj dvorani općine. U programu manifestacije sudjelovali su književnici iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Italije. HKD Napredak ustanovilo je nagradu Nikola Šop za najbolju knjigu pjesama napisanu na hrvatskom jeziku, dok će krajem godine biti raspisan natječaj za autore. Suorganizatori su te velike i važne manifestacije Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, Društvo književnika Republike Hrvatske, Društvo pisaca Republike Hrvatske, Udruženje hrvatskih književnika Herceg-Bosne, Matica hrvatska, Ogranak Matice hrvatska Sarajevo i Općina Jajce.


slika

A. Č.-K.

Vijenac 276

276 - 30. rujna 2004. | Arhiva

Klikni za povratak