Vijenac 276

Kazalište

TEATROSKOP

Opasne veze u Gavelli

TEATROSKOP


Opasne veze u Gavelli


slika

Dramsko kazalište Gavella sezonu 2004/5, u godini kad slavi pola stoljeća postojanja, premijerno otvara dugom iz prošle. Tematski krug nazvan Stupovi društva započet će adaptacijom čuvenoga romana Choderlosa de Laclosa Opasne veze, iz pera britanskoga dramatičara, redatelja, glumca i producenta Christophera Hamptona. Epistolarni roman u kojem je ljubav tek oružje u rukama beskrupuloznih uspješno je igran, pa čak i snimljen, no u Gavelli će doživjeti nešto drukčiju inscenaciju. Redatelj Ivan Leo Lemo najavljuje suvremenu verziju, što potvrđuje i podjela: markizu će igrati Jelena Miholjević, žrtvu Cecile Barbara Prpić, a zavodljivoga Valmonta Ranko Zidarić. U ostalim ulogama bit će Marina Nemet, Janko Rakoš, Nada Subotić, Barbara Nola, Ana Begić i Sven Šestak. Scensku glazbu skladao je Luka Kunčević.

Ivona, kneginjica od Burgunda u Teatru &TD


slika

Mračna alegorija jednog od najpoznatijih i najboljih poljskih umjetnika riječi, Witolda Gomrowicza, bit će prva ovosezonska premijera u Teatru &TD. Ivona, kneginjica od Burgunda sumorna je priča, za koju je redatelj Jamin Novljaković okupio iznimnu ekipu. Dvor na koji dolazi nijema, ali intenzivna Ivona, svojevrsna nova Pepeljuga koju ne očekuje sretan završetak kao u bajci, odigrat će Milivoj Beader, Nina Violić, Dražen Šivak, Mladen Vulić, Nataša Dangubić / Daria Knez, Tvrtko Jurić, Petra Dugandžić, Ivana Krizmanić, Nikša Marinović i Jerko Marčić. Naslovnu ulogu igra odnedavno članica &TD-ova ansambla Daria Lorenci. Premijera je 9. listopada.

Kazališni vikend u Rijeci

Novu sezonu riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca obilježit će Komadi o strasti, jer je intendantica Mani Gotovac publiku javno pozvala na otvaranje emocijama. Promocija nove dramske sezone bit će takozvani Kazališni vikend s dvjema premijerama, 9. i 10. listopada

Krvavi svatovi i...


slika

Siguran su izbor u sezoni nazvanoj Komadi o strasti Krvavi svatovi Federica Garcije Lorce, pogotovo kad se zna da je od istog materijala Damir Zlatar Frey prije nekoliko godina već napravio izvrsnu predstavu u Stalnom slovenskom gledališču u Trstu, gostovanja koje se zagrebačka publika još sjeća. Lorkina tragedija spaja snagu Erosa i Tanatosa u slici Mediterana, koja je postala zaštitnim znakom riječkoga kazališta te stoga i od prve ovosezonske produkcije treba dosta očekivati. Frey se ovdje potpisuje kao redatelj, dramaturg, koreograf, scenograf i kostimograf, za glazbu je ponovno zadužen Hrvoje Crnić Boxer, dok je pomoćnik režije Mladen Vasary. U Krvavim svatovima 9. listopada premijerno će igrati Leonora Surian, Luka Peroš, Alen Liverić, Edita Karađole, Olivera Baljak, Ana Kvrgić, Alex Đaković i drugi iz Dramskog i iz Baletnog ansambla.

...Prokleti ne idu na Bali

U vječnoj potrazi za drugom scenom, sezonu na Zajc off-repertoaru otvorit će 10. listopada u bivšem kinu Garibaldi, ili Kvarner, premijera novoga teksta Dore Delbianco Prokleti ne idu na Bali u režiji Marice Grgurinović. Dvojac Delbianco-Grgurinović već ima zajedničkog iskustva s predstave Motel Mrak u zagrebačkoj Komediji, no u Rijeci se, u sklopu programske želje za promoviranjem mladih autora, publici nudi njihova nova predstava koja inverzijom uobičajenog obiteljskog poretka govori o suvremenosti. Uz pratnju glazbe Dinka Appelta zamijenjene uloge roditelja i djece preuzet će Jadranka Đokić, Dijana Vidušin, Dora Fišter, Mijo Jurišić i Filip Juričić.

Bijeli klaun u Dubravi


slika

Dječje kazalište Dubrava 9. listopada ugostit će premijerno Bijelog klauna, roman najboljega pomorca među domaćim književnicima Damira Miloša u adaptaciji i režiji Marija Kovača. Predstava je interaktivna i didaktična monodrama koja će dječju publiku podsjetiti da među nama postoje i oni koji su pomalo drukčiji, i to kroz priču o dječaku daltonistu, njegovim roditeljima cirkuskim umjetnicima i, naravno, djevojčice u koju je zaljubljen. Sve uloge igra Maja Kovač, dok su za kostime, scenografiju i rekvitzitu zaduženi Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić.

Nada iz ormara Epilog teatra

Prije većine zagrebačkih kazališta Epilog teatar imao je već u rujnu premijeru, ali kako predstava igra u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, prvu reprizu Nade iz ormara Darka Lukića u režiji Roberta Raponje publika će moći vidjeti tek 9. listopada. Tekst o likovima koji zakompliciraju život jednog pisca ovjenčan je prošle godine trećom nagradom Marin Držić, a u produkciji Epilog Teatra izvode ga Zlatko Ožbolt, Jadranka Đokić, Mirela Brekalo i Dušan Bućan.

Igor Ružić

Vijenac 276

276 - 30. rujna 2004. | Arhiva

Klikni za povratak