Vijenac 274

Film

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Bill, Helena i Cezar

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Bill, Helena i Cezar


slika

Zagreb Nakon ljetnih pretpremijernih projekcija u redovitu kinodistribuciju stiže akcijski triler Kill Bill Vol. 2, druga polovica priče redatelja Quentina Tarantina o plaćenoj ubojici koja traga za bivšim šefom ne bi li mu se osvetila za pokolj na vjenčanju. U glavnim su ulogama Uma Thurman i David Carradine. Uz Tarantinova Billa pred domaće gledatelje dolazi i romanična komedija Helenin odgoj Garyja Marshalla, u kojoj Kate Hudson tumači skrbnicu djece pokojne sestre. U francuskoj drami Mali, veliki Cezar Richarda Berryja glavni je junak neobični desetogodišnjak, dok u komediji Od klinke do komada Garyja Winnicka Jennifer Garner glumi trinaestogodišnjakinju koja se iznenada nađe u tijelu tridesetogodišnjakinje.

TV-premijere: Markiz de Sade


slika

Zagreb I na početku jesenske sheme Hrvatska televizija nastavlja s filmskim premijerama. U terminu art-filma petkom na rasporedu je francuska povijesna drama Sade Benoîta Jacquota, u kojoj poznatoga markiza kojemu ništa nije bilo strano tumači Daniel Auteuil (HTV2, 24. rujna, 00.40). Američka TV-drama 12 Angry Men Williama Friedkina prepravak je klasika iz 1957, a među porotnicima koji odlučuju o sudbini optuženoga za umorstvo oca nalaze se i George C. Scott i Jack Lemon (HTV 2, 28. rujna, 20.35). Britanska drama The Browning Version Mikea Figgisa govori pak o razočaranu profesoru klasične filologije, a u glavnoj je ulozi Albert Finney (HTV 1, 29. rujna, 20.30).

Hrvatska: Jedna, ali vrijedna


slika

Veitshöchheim Na nedavnom 66. World Movie Contestu u njemačkom Veitshöchheimu (28. kolovoza - 5. rujna) organiziran je i 15. svjetski kup jednominutnoga filma, na kojem su sudjelovala i dva rada iz Hrvatske. Riječ je o filmovima Kad policija trenira Silvija Magdića, Martina Birača i Antonija Gabelića, te Flof Saše Zeca. Kako su oba filma ušla su u službeni program manifestacije na kojoj je prikazano ukupno 27 naslova, Hrvatska je stekla mogućnost da i sljedeće godine prijavi dva filma. Ovogodišnji je program Kupa održana u okviru kongresa UNICA-e organizirao hrvatski dvojac Željko Balog i Zvonimir Karaktić, a prvu je nagradu osvojio austrijski film Der Jogger.

Španjolska: Komu Zlatna školjka?


slika

San Sebastian Od 17. do 25. rujna u španjolskom se San Sebastianu održava 52. međunarodni filmski festival, jedno od najvažnijih godišnjih okupljanja svjetskih filmaša. Ove se godine za glavnu festivalsku nagradu, Zlatnu školjku, o kojoj odlučuje žiri na čelu s Mariom Vargasom Llosom, natječe šesnaest filmova. Među njima su i Nine Songs britanskoga redatelja Michaela Winterbottoma, francuski Inguélézi u režiji Françoisa Dupeyrona, američki Silver City Johna Saylesa, San zimske noći Gorana Paskaljevića iz Srbije i Crne Gore, dok domaćine predstavljaju Horas de luz Manola Matjija te Roma Adolfa Aristaraina. Nagrade za životno djelo uručit će se Anette Bening, Jeffu Bridgesu i - Woodyju Allenu, čiji će novi film Melinda and Melinda i otvoriti Festival.

SAD: Lijepa i zaljubljena


slika

Los Angeles Ide li glumica Charlize Theron prema svojoj drugoj nominaciji za Oscara? I dok je u nagrađenoj ulozi u Čudovištu bila doslovce neprepoznatljiva, u svom novom filmu Head in the Clouds, koji pred američku kinopubliku stiže 17. rujna, ljepša je no ikad. Film je prema vlastitom scenariju režirao John Duigan (Lawn Dogs), a u središtu je romantične drame modna fotografkinja Gilda, koja u godinama uoči Drugoga svjetskog rata u Parizu dijeli stan s Mijom, izbjeglicom iz Španjolskoga građanskog rata i Guyom, mladim učiteljem pristiglim iz Irske. Troje će se sustanara veoma brzo naći u strastvenu ljubavnom trokutu, čije stranice uz Charlize Theron čine još i Penelope Cruz kao Mia, te Stuart Townsend kao Guy.

Knjiga: Krzysztof Kieslowski


slika

Joseph G. Kickasola, The Films of Krzysztof Kieslowski: The Liminal Image, Continuum International Publishing Group, 2004. Ostavivši iza sebe jedan od najimpresivnijih opusa u suvremenoj europskoj kinematografiji (Kratki film o ubijanju, trilogija Tri boje), poljski je redatelj Krzysztof Kieslowski nadahnuo Josepha G. Kickasolu na knjigu o svojoj umjetnosti. Što je to art u redateljevim filmovima, na koji se način služio simbolikom i kako je podario novo značenje uporabi zvuka na filmu, tek su neka od pitanja na kojima se odgovara u ovom opširnom i studioznom izdanju.

Internet: Michael Moore


slika

www.michaelmoore.com Malo koji filmski redatelj ima tako intrigantne internetske stranice kao oskarovac Michael Moore. I dok se u hrvatskim kinima prikazuje njegov hit Fahrenheit 9/11, a sam Moore priprema novi dokumentarac Sicko o američkom zdravstvenom sustavu, redateljeva je službena web stranica prava eksplozivna smjesa filmskih, političkih i društvenih tema koje se, dakako, ažuriraju svaki dan.

Boško Picula

Vijenac 274

274 - 16. rujna 2004. | Arhiva

Klikni za povratak