Vijenac 274

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Objavljen duži popis finalista Bookera

KNJIŽEVNI GLOBUS

Objavljen duži popis finalista Bookera


slika

Velika Britanija Duži popis finalista za nagradu Booker, koji je objavio žiri sudaca, ove godine sadrži velik broj manje poznatih autora i debitanata, a manje velikih imena. Trenutnim favoritom za jednu od najčuvenijih svjetskih književnih nagrada, dotiranu s pedeset tisuća funti, smatra se Britanac David Mitchell s romanom Cloud Atlas. Pretposljednji popis prije konačnog izbora finalista sadrži dvadeset i dva autora, među kojima su i Nicola Barker s Clear: A Transparent Novel, Nicholas Shakespeare sa Snowleg i Alan Hollinghurst s The Line of Beauty. S popisa, izabrana između ukupno 132 romana, koji ove godine sadrži čak šestoro debitanata, ispala su imena poput VS Naipaula, Louisa de Bernieresa i Jeanette Winterson. Nagrada Booker osnovana je 1969. i dodjeljuje se najboljem romanu posljednjih dvanaest mjeseci autora iz neke zemlje Commonwealtha. Prošle godine Bookera je neočekivano osvojio DBC Pierre svojim prvencem Vernon God Little, pričom o dječaku nepravedno optuženu za pokolj u školi. Popis šestoro finalista bit će objavljen 21. rujna, a pobjednik 19. listopada.

Frankfurtski sajam jači nego prošle godine


slika

Njemačka Frankfurtski sajam knjige, koji se održava od 6. do 10. listopada, ove godine računa na porast broja izlagača iz više od sto deset zemalja. Na najvećem svjetskom sajmu knjige, ove godine s pojačanim mjerama sigurnosti, tematsko težište bit će arapski svijet. Kao počasni gost na otvaranju 5. listopada bit će njemački kancelar Gerhard Schröder. Direktor sajma Volker Neumann najavljuje dolazak oko tisuću autora, od biciklista koji se uvrgnuo u pisce Jana Ullricha, do nobelovca Güntera Grassa. Prošle godine 6638 izlagača iz 102 zemlje predstavilo je 350 000 naslova, a sajam je posjetilo 290 000 ljudi. Ove godine dolazi 2600 izlagača iz Njemačke, na drugom su mjestu Velika Britanija s devetsto izlagača te SAD sa 750, a za izlagače je prvi put u više godina morala biti otvorena lista čekanja. Književnost arapskoga govornog područja predstavljaju izlagači iz 17 od 22 članice Arapske lige - nedostaju Maroko, Alžir, Libija, Kuvajt i Irak. Neumann je odbacio kritike da stižu vlasti lojalni arapski pisci, naglasivši kako mnogo autora koji dolaze ne žive u regiji ili čak ondje nisu poželjni.

UNESCO žali zbog požara biblioteke u Weimaru


slika

Njemačka Nakon požara u biblioteci vojvotkinje Anne Amalije u Weimaru, u kojemu je uništeno trideset tisuća povijesnih knjiga, UNESCO je to nazvao »neopisivim gubitkom«. Glavni tajnik UN-ove organizacije za kulturu Koichiro Matsura izjavio je da ta katastrofa pokazuje ranjivost kulturnih dobara. Weimarsku biblioteku, kao najvažniju zbirku njemačke književnosti između 1750. i 1850, UNESCO je uvrstio na popis svjetske baštine.

Požar nepoznata uzroka progutao je tavan rokoko palače i, iako je ugašen za dva sata, voda je probila na donje katove i nanijela veliku štetu dragocjenim djelima. Njemačka je vlada obećala četiri milijuna eura hitne pomoći za spašavanje ostataka biblioteke. Knjižnica je osnovana sredinom 18. stoljeća na inicijativu vojvotkinje Anne Amalije, a brigu nad njom poslije je preuzeo Johann Wolfgang Goethe. Do požara je obuhvaćala oko 850 tisuća djela, među njima dvije tisuće rijetkih manuskripata iz srednjeg vijeka, papin ukaz protiv Martina Luthera i pisma prvoga njemačkog kancelara Otta von Bismarcka.

Umro André Stil


slika

Francuska Francuski pisac i povjesničar umjetnosti André Stil umro je u 83. godini u Camélasu. Ministar kulture Renaud Donnedieu de Vabres Stila je pohvalio kao »svjedoka 20. stoljeća sa svim njegovim ožiljcima. Stil je cijeloga života povezivao književnost i politiku«. Komunist Stil bio je nositelj Staljinove nagrade i dvadeset godina član centralnog komiteta francuske Komunističke partije. Od 1977. bio je u žiriju Académie Goncourt, koja dodjeljuje najčuveniju francusku književnu nagradu Goncourt. U njegovo opsežno djelo pripada pedeset romana, novela, eseja i televizijskih scenarija. Među poznatijim su mu romanima Le Premier choc, Le Dernier quart d’heure i Nous nous aimerons demain.

Objavljeni finalisti »Guardianove« nagrade za knjigu za djecu

Velika Britanija Četiri su romana izabrana za finalni popis za ovogodišnju »Guardianovu« nagradu za književnost za djecu. Na popis su ušli Frank Cottrell Boyce s romanom Millions o dvojici dječaka koji odjednom postanu bogati, Meg Rosoff s How I Live Now o ljubavi bratića i sestrične u ratnom vihoru, Anne Turnbull s No Shame, No Fear o kvekerima u 17. stoljeću i Leslie Wilson s Last Train from Kummersdorf, čija se radnja događa u Njemačkoj 1945. godine. Nagrada, osnovana 1967, dodjeljuje se svake godine novim glasovima u beletristici za djecu. Među dosadašnjim su dobitnicima i Ted Hughes, Anne Fine, Philip Pullman i Jacqueline Wilson. Pobjednik će biti objavljen 9. listopada.

Iva Krtalić

Vijenac 274

274 - 16. rujna 2004. | Arhiva

Klikni za povratak