Vijenac 274

Glazba

GLAZBOSKOP

Nagrade

Nagrade

Judita Ivanu Repušiću

Ovogodišnje jubilarno pedeseto Splitsko ljeto zatvoreno je 14. kolovoza dodjelom nagrada Judita Slobodne Dalmacije i Peristil Jutarnjeg lista. Obje nagrade dodjeljuju se u kategorijama dramskih i glazbenih ostvarenja. Glazbeni žiri u sastavu Ivana Tomić-Ferić, Tatjana Alajbeg i Vojko Mirković dodijelio je Juditu za glazbeno ostvarenje dirigentu Ivanu Repušiću, za ravnanje Verdijevom operom Nabucco na splitskom Peristilu.

Dodijeljene nagrade Orlando

Mezzosopranistica Renata Pokupić i glumac Kazališta Marina Držića Frane Perišin ovogodišnji su dobitnici HRT-ove nagrade Orlando koja se dodjeljuje za najuspješniji nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama. Nagrade Orlando dobitnicima su dodijeljene 25. kolovoza na svečanosti u palači Sponza. Ocjenjivački sud za glazbeni program 55. Dubrovačkih ljetnih igara, u sastavu Zoran Brajša, Ileana Grazio i Mario Polzer jednoglasno je nagradu Orlando dodijelio mezzosopranistici Renati Pokupić, koja je u Kneževu dvoru nastupila uz Kvartet Purcell. Renata Pokupić otpjevala je dvije kantate Correa nel sento amato Alesandra Scarlattija te kao završni prilog Vivaldijevu Cessate, omai cessate.

Najave

Započinje koncertna sezona u Lisinskom


slika

U petak, 24. rujna, Zagrebačka filharmonija održat će koncert pod ravnanjem Milana Horvata. Koncert se održava u sklopu ciklusa Bijela oktava u velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 19.30 sati. Na programu će biti djela G. Mahlera i B. Brittena, dok će kao solisti sudjelovati Daniel Raiskin, viola, i Benjamin Schmidt, violina.

Videoklub Lisinski

U produkciji KD Vatroslava Lisinskog 29. će rujna u maloj dvorani Lisinski s početkom u 19 sati biti prikazana Pikova dama P. I. Čajkovskog u izvedbi Londonske filharmonije pod ravnanjem Andrewa Davisa. Režiju potpisuje Graham Vick, a u glavnim ulogama pojavljuju se Yuri Marusin, Nancy Gustafson, Felicity Plamer, Sergei Leiferkus te Dimitri Kharitonov.

Glazba baroknih majstora u Varaždinu

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 17. rujna do 3. listopada u Varaždinu će biti održane 34. Varaždinske barokne večeri. Ravnatelj festivala je Vladimir Kranjčević.

Od brojnih događanja izdvojit ćemo nekolicinu koncerata.

Slovenski komorni zbor i Orkestar Slovenske filharmonije pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića nastupit će drugog dana festivala, 18. rujna, u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije s početkom u 19 sati. Na programu će biti pastoralna oda L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato G. F. Händela.


slika

Svakako je vrijedan spomena koncert u spomen pete obljetnice smrti Jurice Muraja, koji će 23. rujna prirediti pijanistica Ida Gamulin u Koncertnoj dvorani Palače Erdödy u 19 sati. Program će se sastojati od djela G. F. Händela, D. Scarlattija i J. S. Bacha.

The King’s Consort pod umjetničkim vodstvom Roberta Kinga gostovat će 28. rujna u varaždinskoj katerdrali također s početkom u 19 sati. Koncert će obuhvatiti izvedbe djela G. F. Händela i njegovih suvremenika te rekonstrukciju spektakularne glazbene priredbe u londonskoj Westminsterskoj opatiji na krunidbi kralja Georgea II.


slika

Kao posljednji izdvajamo nastup Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Nikše Bareze. Koncert je naslovljen Hrvatska glazbena baština, a održava se u sjećanje na nedavno preminula muzikologa Lovru Županovića. Na programu će biti djela varaždinskih skladatelja s kraja 18. stoljeća Ivana Wernera i Leopolda Ebnera. Kao solisti nastupit će Lana Kos, sopran, Dubravka Šeparović-Mušović, mezzosopran, Ivo Gamulin, tenor, Peter Wimberger, bas, te Pavao Mašić za orguljama. Koncert će biti održan 29. rujna u katedrali s početkom u 19 sati.

Diskografija

Projekt Dora Pejačević

U lipnju ove godine u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču predstavljen je novi nosač zvuka na kojemu su snimljene Sonata za violončelo i klavir, op. 35 u e-molu te Klavirski trio, op. 29 u C-duru Dore Pejačević. Izvođači su mlade umjetnice Monika Leskovar, violončelo, Tatjana Kubala, glasovir, i Cornelia Gartemann, violina. Izdanje je priredila bečka diskografska kuća Re Nova Classics.


slika

Riječ je o već trećem nosaču zvuka u nizu Frauentoene koji je posvećen djelima Dore Pejačević. Izdanje je dio hrvatsko-austrijskog projekta koji su 1999. godine pokrenuli Muzički informativni centar KDZ-a, Univerzitet za glazbu i prikazivačke umjetnosti u Beču, Institut za sociologiju glazbe u Beču i diskografska kuća Re Nova Classics. Projekt je posvećen afirmaciji djela Dore Pejačević u svijetu.

Na predstavljanju govorili su prof. dr. Elena Ostleitner (Univerzitet za glazbu i Institut za sociologiju glazbe), Andreas Zadeyan (vlasnik Re Nova Classics) te Ivan Živanović (voditelj Muzičkog informativnog centra KDZ-a).

Knjiga

Život i rad Zvjezdane Bašić

U foajeu splitskoga HNK predstavljena je monografija pijanistice i pedagoginje Zvjezdane Bašić, koju autorski potpisuje Bosiljka Perić Kempf. Knjiga je objavljena u izdanju Jakše Zlatara, a o njoj je uz autoricu i pijanisticu govorio Tonći Šitin. Veći dio monografije obuhvaća rezultate nastavnog i glazbenog rada pijanistice, a u osam cjelina pregledno kronološki vodi čitatelja od rođenja u Šibeniku, djetinjstva i školovanja preko umjetničkog i pedagoškog djelovanja - dva i pol desetljeća na Glazbenoj akademiji u Zagrebu - do nagrada i priznanja. Monografija obiluje fotografijama, plakatima, koncertnim programima te u posebnom poglavlju donosi izbor tekstova o Zvjezdani Bašić objavljenih u tisku.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 274

274 - 16. rujna 2004. | Arhiva

Klikni za povratak