Vijenac 274

Fotografija

U FOKUSU

Leica World

U FOKUSU

Leica World


slika

Zagreb Galerija Badrov ugostila je sjajnu izložbu Leica World - Magic Moments II, u sklopu koje su nam stigli radovi klasika dokumentarne i umjetničke fotografije kao što su Henri Cartier-Bresson, René Burri, Mary Ellen Mark, Sebastiano Salgado, Ralph Gibson, William Klein, Martine Franck, kao i radovi nekih odličnih mlađih autora. Radovi su stilski ujednačeni, izraziti kontrasti i finoća sivih tonova odlike su koje gotovo, možemo reći, koloriraju te fotografije. Tu ujednačenost koja trenscendira vrijeme prepoznajemo kao djelo fotoaparata Leica, a virtuoznost korištenja datih dispozicija kao autorstvo velikana. Izložba dolazi kao postav časopisa »Leica World«, koji od 1996. izlazi dva puta godišnje, a i ovim putem predstavlja autore koji su tom aparatu vjerni u radu. Izložbu možete pogledati do 25. rujna, a u malome katalogu naći ćete sve što ste znali ili niste znali o magičnom fotoaparatu Leica.

»Glorijina« ekspozicija


slika

Zagreb »Glorija« je proslavila svoju obljetnicu, a mi smo kao sudionici toga slavlja dobili izložbu fotografija koje su činile važan dio časopisa u posljednjih deset godina, koliko postoji. Sav glamur i ekskluzivnost otvaranja izložbe odisao je hvalisanjem vlastitim uspjehom, marketinškim angažmanom i materijalnim bogatstvom, party je bio ostvarenje »Glorijina« sna o životu kakav časopis propagira. Kroz sve to blicanje fotoaparatima i gurkanje među zvijezdama i zvjedicama suradnice »Vijenca« dospjele su do krajnjeg odredišta, izložbe fotografija, koja se pokazala kao ugodno iznenađenje. Nekoliko stotina fotografija u boji, uvećanih za potrebe izložbe, plijenile su paozornost inteligentnim dosjetkama, vedrinom modela, visinom tehničke izvedbe i osobitom atmosferom u kojoj je glamur vrlo osobno interpretiran. Ivan Posavec, Mario Kučera, Saša Burić, Igor Kelčec, Boris Štajduhar, Ines Stipetić, Jadran Lazić, Igor Nobilo, Vedran Peteh, Matko Stanković i Hrvoje Žučko pokazali su da su znalci portreta, i onda kada su propozicije naručioca unaprijed zadane.

Monografijom do Lubenica


slika

Lubenice Dražen Lapić, Tomislav Rastić, Željko Jelenski i Walter četvorica su autora koji su ovo ljeto Lubenicama na Cresu dali novi izgled. Svoje radove, ukupno osamdesetak fotografija koje su radili za Lubenice in situ, izložili su po fasadama i starim kamenim zidovima, te u galerijskom prostoru stare lubeničke škole. Izložba je još u tijeku (do 18. rujna), a kao trajni trag izložbe A u Lubenicama Lubenice objavljena je istoimena fotomonografija. Iako cover knjige ne upućuje na ambicioznost ni ozbiljnost pristupa projektu, situacija u sadržajnom dijelu znatno je drukčija. Monografija je podijeljena po autorima u četiri dijela, a na kraju knjige nalaze se biografije umjetnika i tekst Marija Šlosara na četiri jezika. Dobri otisci fotografija, kvalitetan autorski fotografski rad te informativan četverojezični tekst dobra su preporuka za kupnju toga uratka za vlastitu biblioteku ili kao dar. Osim u Lubenicama monografiju možete naći u Zagrebu u Galeriji Badrov i Knjižari Tamaris.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 274

274 - 16. rujna 2004. | Arhiva

Klikni za povratak