Vijenac 274

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Poziv na bijenale


slika

Osijek Objavljen je natječaj za sudjelovanje na 19. slavonskom bijenalu, tradicionalnoj likovnoj manifestaciji koju organizira Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku. Na izložbi će biti zastupljeno slikarstvo, kiparstvo, grafika, multimedija, video i primijenjena umjetnost. Pravo sudjelovanja imaju likovni stvaratelji koji žive i rade u Slavoniji ili su životom i djelom vezani uz Slavoniju. Primaju se djela nastala tijekom protekle dvije godine, a natječaj traje do 11. listopada.

Kounellis u Sarajevu


slika

Sarajevo Gotovo do kraja rujna u atriju sarajevske vijećnice može se pogledati umjetnička instalacija Jannisa Kounellisa. Instalaciju je sam umjetnik postavljao gotovo mjesec dana, a cijeli se projekt odvijao u sklopu organizacije Ars Aevi. U spomeniku razaranja, Kounellis je kao sastavni dio instalacije izabrao knjige iz fundusa Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, koje su tim činom ponovo vraćene u prostor Vijećnice prvi put nakon 1992. godine. Ostale informacije potražite na www.arsaevi.ba.

Turner u laguni


slika

Venecija U venecijanskom Museo Correr do početka siječnja, a u suradnji s Tate Britain, otvorena je izložba Turner and Venice. Otprilike stotinu i dvadeset djela, Turnerovih slika, grafika, crteža i skica vezanih uz njegove boravke u Veneciji. Turnera se smatra umjetnikom s posebnim senzibilitetom za venecijanske specifičnosti koje zrače iz njegovih djela koja su nastajala između 1819. i 1840. godine. Na izložbi se Turnerova djela mogu usporediti s drugim venecijanskim vedutistima.

Chagallove grafike


slika

Češki Krumlov U Češkom Krumlovu, prekrasnom gradiću na jugu Češke, otvorena je u Egon Schiele Art Centrumu izložba grafika Marca Chagalla. Izbor iz Chagallova grafičkog opusa na izložbu je stigao iz privatnih zbirki s raznih strana Europe, a predstavlja sve faze Chagallova stvaranja. Izložba u centru koji priređuje odlične izložbe umjetnika 20. stoljeća otvorena je do 31. listopada. Informacije potražite na www.schieleartcentrum.cz.

Milijun posjetitelja


slika

Berlin Nešto više od dva tjedna prije zatvaranja velike izložbe od dvjestotinjak remek-djela iz njujorškoga Muzeja moderne umjetnosti stanovita Marie-Luise Dietrich postala je njezin milijunti posjetitelj. U berlinskoj je Neue Nationalgalerie postavljen neponovljiv pregled moderne umjetnosti od 1880-ih do danas zahvaljujući velikim preinakama u muzejskom prostoru u New Yorku. Izložba Das MoMA in Berlin otvorena je još do 19. rujna, a na ulaz se čeka i po nekoliko sati pa izvolite...

Knjige


slika

Ronald Lightbrown, Carlo Crivelli, Yale University Press, 2004. Velika istraživanja po Veneciji i Markama dovela su do ove opsežne knjige Ronalda Lightbrowna na gotovo šest stotina stranica. Velika studija s obilnim ilustracijama povezuje Crivellija s Vivarinijevima, Squacioneom i Mantegnom, iščitava utjecaj flamanskoga slikarstva i objašnjava rafinirani humanizam talijanskoga majstora rane renesanse. Stilističke i ikonografske analize u knjizi su upotpunjene povijesnim i kulturnim okruženjem talijanskoga 15. stoljeća.


slika

www.vangoghgallery.com Gotovo osam godina entuzijast David Brooks iz Toronta upotpunjuje tu internetsku stranicu svime što pronađe o Vincentu Van Goghu. Iako nepreuzetno oblikovana, stranica vrvi informacijama o Vincentu, za koje se autor nada da su potpune. Tu su veliki katalog slika, crteža, grafika, skica, akvarela, Vincentova korespondencija, popis izvora, komentari i analize. Uz preglednik slika po abecedi, temama ili nastajanju, Brooks i dalje pribavlja tekstove i eseje o opusu intrigantnog umjetnika. Dakle, kompletan Van Goghov catalogue raisonné.

Marko Kružić

Vijenac 274

274 - 16. rujna 2004. | Arhiva

Klikni za povratak