Vijenac 274

Časopisi

Hrvatska na biralištima

»Društvena istraživanja«, časopis za opća društvena pitanja, gl. ur. Maja Štambuk, br. 71, Zagreb, svibanj-lipanj 2004.

Hrvatska na biralištima

»Društvena istraživanja«, časopis za opća društvena pitanja, gl. ur. Maja Štambuk, br. 71, Zagreb, svibanj-lipanj 2004.

Temat je ovoga broja »Društvenih istraživanja« Javno mnijenje Hrvatske: Izbori 2003. Budući da zbog kraće višestranačke političke tradicije te neusporedivo manjeg iskustva u istraživanjima političkih stavova i preferencija birača izborno ponašanje u Hrvatskoj nije još ni izdaleka toliko istraženo kao što je to u većini zemalja tzv. razvijene demokracije, tijekom proteklih dvanaest godina izlaženja »Društvena istraživanja« posvetila su tri broja časopisa toj temi dajući time svoj prinos empirijski utemeljenim i spoznajno relevantnim opisima dominantnih odrednica biračkog odlučivanja i izbornog ponašanja u cjelini, kako to u svom uvodnom tekstu Uz temu naglašava Vesna Lamza Posavec. Tema je aktualna kako zbog skorih predsjedničkih izbora tako i zbog izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave koji nas očekuju za nekoliko mjeseci. Časopis otvara iznimno zanimljiv rad Ideološki i sociodemografski profili glasača hrvatskih političkih stranaka: ususret stabilnom političkom grupiranju? u kojem su autori Goran Milas i Josip Burić istražili povezanost ideoloških i statusnih odrednica s glasačkim namjerama i potvrdili pretpostavku o nestabilnoj strukturiranosti biračkog tijela, pri čemu odluka pojedinca u velikoj mjeri počiva na specifičnim, a manje na globalnim stavovima.


slika

Slijedi rad Mirjane Kasapović, koji će vjerujem privući pozornost svakoga tko se kani kandidirati na skorašnjim ili nekim od idućih izbora jer govori o personalizaciji izbora. Problem apstinencije na izborima zajednički je i zemljama duge demokratske tradicije i zemljama predstavnicama tzv. nove demokracije, a njime se na primjeru izbora za Hrvatski sabor 2003. pozabavila Vesna Lamza Posavec.

Da teme znanstvenih radova mogu biti uistinu raznolike, svjedoči rad Mirjane Đuran Spomenar - tradicijski žanr spontane kulture djece i mladih, u kojem je autorica zavirila u sadržaj 108 spomenara nastalih između 1874. i 2000. kako bi istražila što sve oni sadrže, kada se javljaju, kakva im je trajnost i usporedila ih sa sličnim tvorevinama s engleskog, ruskog i njemačkoga govornog područja.

Ono što je urednicima »Društvena istraživanja« odlučujuće pri uvrštavanju nekog rada u časopis njegova je kvaliteta, a da je urednički izbor ispravan, svjedoči i podatak da su »Društvena istraživanja« jedan od svega sedam hrvatskih znanstvenih časopisa koji su uvršteni u Current Contents.

Ljubica Ivanišević

Vijenac 274

274 - 16. rujna 2004. | Arhiva

Klikni za povratak