Vijenac 274

Glazba

ŠIBENSKO KULTURNO LJETO

Glazba, kamen i more

Nekoliko kulturnih zbivanja organiziranih u lijepoj, obnovljenoj kazališnoj zgradi izvrsno se nadopunilo s atraktivnim glazbenim zbivanjima na otvorenom i na šibenskim trgovima i tvrđavama

ŠIBENSKO KULTURNO LJETO

Glazba, kamen i more

Nekoliko kulturnih zbivanja organiziranih u lijepoj, obnovljenoj kazališnoj zgradi izvrsno se nadopunilo s atraktivnim glazbenim zbivanjima na otvorenom i na šibenskim trgovima i tvrđavama

Koncertna agencija Šibenik koju vodi poduzetni Branko Viljac u suradnji s Duškom Šarcem i ove je godine tijekom ljeta u Šibeniku organizirala niz kulturnih događaja, ponajprije glazbenih. Izostanak potpore koju je prošle godine obilato pružilo Ministarstvo kulture odrazilo se na broj koncerata, ali je kvaliteta ostala na visini. Prošle su godine na Tvrđavi sv. Nikole nastupili Maksim Mrvica, Stefan Milenković te Dubrovački simfonijski orkestar na čelu s Vjekoslavom Šutejem (koji su izveli Carmina Burana).

OD GITARE DO OPERE

Ove su godine Šibensko kulturno ljeto 27. kolovoza otvorili Zagrebački solisti djelima Corellija, Mozarta, Tartinija i Brittena, izvedenim unutar Tvrđave sv. Nikole. Prvoga kolovoza održan je koncert Croatian Guitar Quarteta, prvo glazbeno zbivanje na nedavno uređenu Trgu četiri bunara, koji se pokazao kao lijep, akustičan i vizualno zanimljiv koncertni prostor. Na repertoaru mladih gitarista te su večeri bili Piazzola (Summit), Milhaud (Saudades do Brasil), Tunna (Dances Gitanes), Toroba (Estampas) i Reinghardt. Premda je publika očekivala nešto življi, dinamičniji koncert, gitaristi su odabrali kontemplativnije naslove, koje su izveli tehnički kvalitetno.

Tri dana poslije na kantautorskoj večeri nastupio je Ibrica Jusić, koji je osim izvedbama svojih klasika publiku oduševio i nizom pjesama s novog albuma Amanet, kao i iznimno lijepom obradom pjesme Arsena Dedića.

Središnji događaj klasičnoga glazbenog dijela Šibenskog ljeta zbio se 11. kolovoza na Tvrđavi sv. Nikole kada je Simfornijski orkestar HRT-a i zbor HNK Split sa solistima i dirigentom Nikšom Barezom izveo dijelove opere Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinjski.

Glazbena su događanja upotpunjena i likovnim pa je 20. kolovoza u Galeriji Madrigal otvorena izložba slika članova Odjela za likovne umjetnosti Matice hrvatske Šibenik.

Na kraju Šibenskoga ljeta održane su Sedme večeri dalmatinske šansone; 21. kolovoza održana je Večer starih skladbi, a 22. Večer novih skladbi na kojoj je pobjedu odnio Tedi Spalato. Nažalost, održavanje Olimpijskih igara pomaknulo je prijenos Večeri novih skladbi na manje gledan HRT plus, ali će televizijski gledatelji biti uskoro u mogućnosti vidjeti obje večeri te vrlo kvalitetne i po mnogočemu jedinstvene glazbene manifestacije.

ŠIBENSKO KAZALIŠTE I GLAZBA

Nekoliko kulturnih događaja tijekom ljeta organiziralo je i Šibensko kazalište na čelu s Draganom Zlatovićem. Trećega kolovoza uz Varaždinski komorni orkestar pod dirigentskom palicom Pavla Dešpalja nastupila je naša slavna violončelistica mlada Monika Leskovar. Prvi dio umjetnički iznimno uspjela koncerta u Šibenskom kazalištu, koji je izazvao umjeren interes šibenske publike, bio je posvećen hrvatskim skladateljima. Izveden je 3. klasični koncert za gudače Stjepana Šuleka te Koncert za violončelo i gudače Pavla Dešpalja. U drugom dijelu koncerta izvedena je Serenada za gudače u C-duru op. 48. Petra Iljiča Čajkovskog.

Tridesetoga srpnja koncert u Šibenskom kazalištu u sklopu jadranske turneje održali su ugledni gitaristi Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić. Na raznovrsnu repertoaru imali su skladbe jazza, rocka, bluesa, flamenka, sirtakija te klasike. Kao gošća na koncertu nastupila je mlada pjevačica Jelena Radan. Šibensko kazalište organiziralo je i gostovanje predstave Fritzspiel Borisa Senkera u režiji Roberta Raponje.

Tako su se kulturna zbivanja organizirana u lijepoj, obnovljenoj kazališnoj zgradi izvrsno nadopunila s atraktivnim glazbenim zbivanjima na otvorenom na šibenskim trgovima i tvrđavama.

Zlatko Vidačković

Vijenac 274

274 - 16. rujna 2004. | Arhiva

Klikni za povratak