Vijenac 271

Glazba

CD pop-rock: D12, D12 World, Interscope / Aquarius

Žestica za široku publiku

CD pop-rock: D12, D12 World, Interscope / Aquarius

Žestica za široku publiku

Upravo kada smo pomislili da se Eminiem skriva od očiju javnosti i kada su procurili tračevi da naslavniji bijeli reper napušta glazbenu karijeru, te na krilima uspjeha filma 8 milja svu kreativnu energiju prebacuje na film - stiže nam novi album. Produkcija i rad u studiju, s jedne strane i gluma s druge Eminema sve više zaokupljaju. Međutim, ugovor je s izdavačkom kućom Interscope čini se, neumoljiv, te obožavatelji zločestoga bijelog dečka na moraju strahovati kada je riječ o novim albumima. Ako čitatelj ovih redaka ne pliva kao riba u vodi na šarolikom američkom hip-hop-terenu, zasigurno je ostao zbunjen. D12 World jest Eminemov album, iako to nigdje eksplicitno ne piše. D12 je Eminemova supergrupa. Bijeli reper pod tim je imenom okupio svoje pajdaše, pa grupno sipaju otrovne rime po svemu i svačemu što im se ne sviđa.


slika

Album D12 World još jedanput potvrđuje da slušamo ponajboljega MC-a na svijetu, koji se ovaj put pokazuje i kao vrlo dobar majstor zvučne kulise. Pametna i zajedljiva, po mogućnosti i vulgarna rima, plus atraktivna glazbena podloga, i to je to. Tako glasi recept za uspješan i kvalitetan hip-hop-album. Zvuči jednostavno. Dakako da je jednostavno, samo vam treba talenta, a ako nečeg Eminem ima, onda je to talent. Voljeli ga ili ne, morate priznati da je Eminem darovit.

Zezancija s dozom šovinizma

Prvi singl s albuma D12 World je My Band. Riječ je o golemu hitu, zezantskoj pjesmi s priličnom dozom muškoga šovinizma. No, Eminem je majstor kada je u pitanju plasiranje teksta. Prostote i gadne uvrede iz njegovih usta ne djeluju na prvi pogled teško. Ma, uzimajući u obzir slatkastu melodiju pjesme, lako je zamisliti zbor nekog dječjeg vrtića kako sa smiješkom na licu pjevuši pjesmu My Band.

Pjesma s kojom se otvara album, Glit Up, zvučno i ugođajno, posve sigurno predstavlja nastavak kultne 50 Centove Places To Go, samo ovdje s Eminemom u glavnoj ulozi. Valja dodati da su se i Eminemovi pajdaši iskazali na ovom albumu. Zapravo, mnogo su bolji nego što je to bio slučaj ne prethodnom uratku. Dr. Dre ponudio je American Psyho 2, tipičnu D12 boleštinu, koja vrlo brzo ulazi u uho, a vrlo je dobar i Bizzare sa svojim uvrnutim rimama na Hi-Tekovu podlogu u pjesmi Just Like U. Neizbježni Kanye West još malo podiže ljestvicu producentskih majstorija, dok se Eminem okušao iza miks-pulta na većini ostatka pjesama.

Ako ovaj album uspoređujemo s major lsebel prvencem, D12 zasigurno su dosta napredovali, ali možda je najvažnije to što je ovaj uradak dovoljno jak da Eminema i njegovu škvadru vrati na vrhove svjetskih top-ljestvica. I, na kraju, D12 World takav je album koji bi se vrlo lako mogao svidjeti i onima koji nisu ljuti obožavatelji hip-hopa.

Goran Jovetić

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak