Vijenac 271

Glazba

CD jazz: Jimmy Scott, The Source, Atlantic

Zapostavljeni džezist

CD jazz: Jimmy Scott, The Source, Atlantic

Zapostavljeni džezist

U velikom broju jazz-vokalista svih generacija, stilova i boja kože, kao da se negdje zagubilo ime Jimmyja Scotta (Cleveland 1925). Stručnjaci za jazz koji su kadri valorizirati toga samozatajna pjevača slažu se »da na polju vokalnog jazza Jimmyja Scott zaslužuje znatno više«. Ime ćemo tog vokalista specifična glasa, koji će laik vrlo lako zamijeniti s pjevanjem neke obojene pjevačice alt-registra, veoma teško, ili uopće nećemo, naći čak ni u najrelevantnijim knjigama ili enciklopedijama jazza. S druge strane glasovita Nancy Wilson Scotta naziva »pjevačem svih pjevača jazza«. Jimmya Scotta srećom nije zaboravila diskografska kuća Atlantic Records, izdavši mu nedavno disk signifikantna naziva The Source s osam uspjelih ostvarenja, obogativši tako više negoli skromnu Scottovu diskografiju.


slika

Nedavno je na satelitu prikazan i dokumentarni biografski film o tom gracilnom interpretu specijaliziranom za balade. Možda premalo da se na pravi način predstavi i valorizira danas već gotovo osamdesetogodišnji veteran, koji i zbog nekih razloga zdravstvene naravi nije napuštao rodni grad i jazz-klubove, kojima je bio najviše privržen.

Atlantic Records Scottu se odužuje predstavljanjem snimaka na kojima ga prate respektabilna imena: pijanist Junior Mance, gitaristi Eric Gale i Billy Butler, kontrabasist Ron Carter, bubnjar Bruno Carr te veliki gudački korpus s aranžmanima Arifa Mardina, kojim ravna Gene Orloff, a u pojedinim se izvedbama pridružuju i tenor-saksofonisti David Fathead Newman, koji svira i falutu, te Joe Gentle.

Poseban način izvođenja balada Little Jimmy Scott demonstrira već u prvoj izvedbi programa CD-a, u skladi Exodus, a taj će tim vokalnog izričaja biti još zanimljiviji i kakterističniji u poznatoj temi On Broadway, donesenoj u neuobičajeno sporu tempu.

U baladi Our Day Will Come David Newman tenor-saksofon mijenja flautom, dok u poznatoj pjesmi Harryja Warrena I Wish I Knew dolazi do manjih promjena tempa. I dalje se nižu balade Unchained Melody, Stordahlova Day By Day te This Love Of Mine, poznata iz repertoara Franka Sinatre, koji je i autor teksta.

U taj se kontekst pjesama ušuljao i jedan Negro spiritual, Sometimes I Feel Like A Motherless Child, u aranžmanu samoga Jimmyja Scotta, koji ga je preradio u sebi svojstven način izvođenja.

Godine 1999. Little Jimmy Scott nakon dulje stanke ponovno se aktivira i snima. Producent Seymour Stein čuo ga je tada kako pjeva na sprovodu poznatoga tekstopisca i skladatelja Doca Pomusa, snimivši s njim ubrzo dva diska. Time se barem malim dijelom pod stare dane Jimmyju Scottu nadoknađuje višegodišnja anonimnost te stoga vrijedi poslušati CD The Source tog jamačno najzapostavljenijega pjevača jazza.

Mladen Mazur

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak