Vijenac 271

Fotografija

U FOKUSU

Wols u Klovićevim dvorima

U FOKUSU

Agency VII u Dubrovniku


slika

Dubrovnik U War Photo Limited, novom galerijskom prostoru koji je ovo proljeće otvoren u Dubrovniku, a posvećen isključivo izlaganju ratne fotografije, 24. srpnja otvara se izložba osmorice fotografa iz Agency VII. Izložba pod naslovom War by VII dolazi iz New Yorka kao projekt International Centre of Photography, a pokriva zbivanja u Americi za vrijeme i nakon pada Twin Towersa te ratna i poratna događanja u Afganistanu i Iraku. Agency VII nastala je kao formacija sedmorice slavnih fotoreportera koji su odlučili samostalno raditi, izvan agencija koje bi prodavale tradicionalnim putem njihove radove, odlučili su iskoristiti digitalnu eru i internet te postali jedna od vodećih fotografskih agencija, koja je svoje članstvo do danas proširila na svega osam autora. Izložba u Dubrovniku bit će popraćena vlastitim katalogom, a na prodaju će biti i knjiga fotografija agencijskih fotografa WAR, objavljena prošle godine. Izložba ostaje otvorena do 17. rujna, a informacije o galeriji i njezinim projektima možete naći na www.warphotoltd.com.

Židovi fotografi u Gliptoteci


slika

Zagreb Sa željom da prikažu kulturnu i umjetničku baštinu židovske zajednice u Zagrebu i Hrvatskoj Židovska je općina uz pomoć stručnih ljudi i institucija organizirala izložbu židovske fotografije u Gliptoteci HAZU. Izloženi su radovi fotografa druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća, a uz brojne radove Franje Mosingera možete vidjeti i videoprojekciju emisije o njegovu životu i radu. Kvalitetan katalog izložbe cijenom je pristupačan, a uz reprodukcije fotografija donosi i opsežan tekst autorice izložbe Marije Tonković te tekst Maje Alilović, koja dodatno obrađuje Rudolfa Mosingera. Izložbu možete pogledati do 8. kolovoza.

Jump Cuts Van Der Kaapa


slika

Graz Za ljetne posjetioce Graza najavila bi izložbu u Camere Austrie koja će započeti 13. kolovoza i trajati sve do 26. rujna. Multimedijalni umjetnik Gerald Van Der Kaap koji prvi puta izlaže u Austriji predstavit će se fotografijama i videoinstalacijama pod naslovom Jump Cuts. Tim nazivom opisan je i postupak kojim autor komentira različite izvore vizualnih informacija, a u sklopu izložbe bit će prikazani i njegovi radovi nastali u Kini u posljednje tri godine. Taj iznimno aktivan umjetnik široka spektra djelovanja do sada je izlagao i objavljivao brojne radove (uključujući i jedan od najvažnijih CD-ROM radova devedesetih), a po svojoj je orijentaciji eksperimentalan i konceptualan.

Neobična obična mjesta


slika

Stephen Shore, Uncommon Places: The Complete Works, Thames & Hudson, 2004. Slavni serijal fotografija Stephena Shora Uncommon Places objavljen još 1982. Thames and Hudson ponovno je izdao uključujući šezdeset još neobjavljenih radova. Uz tekst teoretičara Stephana Schmidt-Wulffena javlja se kao sastavni dio knjige i razgovor sa Shorom, koji je vodila Lynne Tillman, a u kojem umjetnik govori o svojim korijenima u pop i konceptualnim idejama kasnih šezdesetih i početka sedamdesetih godina. Nekolicina objavljenih fotografija, one koje prate tekstualni dio knjige, iz njegovih je ranijih serijala što upotpunjava objavljenu zbirku od ukupno 163 kolor fotografije toga majstora američke fotografije.

Tanja Masnec Šoškić

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak