Vijenac 271

Ples

Hrvatski animirani film Sub rosa na međunarodnim festivalima

Treperenje zvuka i pokreta

Hrvatski animirani film Sub rosa na međunarodnim festivalima

Treperenje zvuka i pokreta

U posebnom programu 16. Animafesta, pod naslovom Animania. Umjetnost i umjetnici 15. lipnja prikazan je film Sub rosa Katje i Nikole Šimunića. Katja Šimunić, redateljica, koreografkinja i spisateljica, u ožujku 1994. postavila je predstavu istog naslova sa Zagrebačkim plesnim ansamblom, kada je kipar Nikola Šimunić osmislio scenografiju. Riječ je o Dori Pejačević i Gudačkom kvartetu u C-duru, op. 58, ali i dnevniku pročitanih knjiga (My Book Record), u koji je skladateljica bilježila svoje misli i komentare, a koji je Katju Šimunić - čije je ishodište uvijek u literaturi - potaknulo na plesnu predstavu kao najdublji naklon jednoj predivnoj glazbi u kojoj prepoznaje nježnost i pamet. Umjetnica zapretene strasti i plemenite sjete ponovno je prizvana, zajedno s plesačicama koje su deset godina prije tijelima materijalizirale glazbu. Ulazak novoga medija, animiranog filma, u priču o Dori Pejačević jest korak dalje kojim je zabilježena glazba, literatura, ali i plesna predstava.

Prvi, dvoipolminutni dio poetske animirane minijature (od osam minuta cjelokupnoga trajanja) izveden je pretapanjima unutar jednoga kadra: ulazimo u skladateljičinu radnu sobu, fizički napuštenu, ali prepunu treperava zvuka i pokreta, reminiscencija i znakovitih detalja. Drugi dio filma u kombinaciji pretapanja i klasične animacije slaže neke situacije, raspoloženja, asocijacije, sanjarije. Zamišljena, tajanstvena Dora Pejačević, ruka koja bilježi i slova i note, četiri mlade žene (u kojima prepoznajemo zagrebačke plesačice) trče (slavonskom) šumom, plešu sekvence (iz predstave), sviraju kao gudački kvartet...

Dizajn i animaciju uz Nikolu Šimunića potpisuju i Pavao Štalter i Ivica Marković, a producent je Zagreb film. Sub rosa jest, ili će biti prikazan u natjecateljskoj konkurenciji festivala u St. Petersburgu (Rusija, 15-22. lipnja 2004), San Vitou dei Normani (Italija, 29-31. srpnja 2004), Rio de Janeiru i S#176o Paulu (Brazil, 9-18. srpnja i 21-24. srpnja 2004).

Maja Đurinović

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak