Vijenac 271

Časopisi

»Mat«, list Studentskog kluba Matice hrvatske, gl. ur. Petar Ćurić, br. 10, lipanj 2004.

Mali jubilej

Mali jubilej

»Mat«, list Studentskog kluba Matice hrvatske, gl. ur. Petar Ćurić, br. 10, lipanj 2004.

Ispitni su rokovi završili i studenti mogu malo predahnuti. Dakako uz svoj besplatni primjerak »Mata«, koji su pokupili u knjižarama Matice hrvatske ili na fakultetima zagrebačkoga Sveučilišta. A uredništvo se pobrinulo da kad »Mat« dođe u ruke čitatelja u njima ostane prilično dugo. Mali jubilej - deseti broj časopisa - obilježen je tiskom na povećanom broju stranica. Umjesto 48, na koliko ih je otisnut prošli broj, ovaj broj donosi ih čak osamdeset. No časopis se neće dulje čitati samo zbog povećana broja stranica, nego i zbog niza zanimljivih tema kojima su se njegovi suradnici pozabavili.

Za razliku od honorara zarađena preko Student servisa s kojim nećemo stići osobito daleko, s »Matom« riječju i slikom putujemo do iskopina drevnih Pompeja, ali i u današnji Tunis, te upoznajemo njihove osobitosti i znamenitosti. Ljubitelji umjetnosti doći će na svoje bez obzira koja ih umjetnička grana zanima. Kazališna redateljica Dora Ruždjak-Podolski u kratku je vremenu nanizala nekoliko iznimno uspješnih projekata te je stoga često bila prisutana u medijima, no, u razgovoru koji je s njom za »Mat« vodio Ivan Đuričić predstavljena je iz ponešto drukčije perspektive. Volite li balet, tekst Ivana Glavka možete shvatiti i kao poziv da iduće sezone češće navratite u zagrebački HNK. O tajni zlatnog reza piše Luka Jarnjak, a u obranu od kritičara sasječena filmskog spektakla Troja ustao je Josip Vujčić.

Umjetnost može ganuti čovjeka, no sigurna sam da će svatko tko pročita životnu priču umjetnice Andreje Belić - djevojke oboljele od cerebralne paralize koja je u slikanju pronašla utjehu jer bojama uspijeva opisati svoje osjećaje - biti dirnut. Anderea Belić održala je nekoliko izložbi, a matovci su objavom teksta željeli potaknuti bolji odnos prema osobama s invaliditetom.

Od ostalih tekstova pozornost čitatelja privući će razgovor s Draganom Primorcem, ministrom znanosti, obrazovanja i športa, informativan tekst Selme Mehadžić o studentskim listovima, duplerica s pozivom na sadnju drveća koji je Ivan Planinić popratio neuobičajenom argumentacijom (»Posadimo jedno drvo jer drvo papir daje«), Društveni paradoksi ili tko je ovdje lud Saše Manojlovića, ali i mnogi drugi od ukupno 34 naslova u ovom broju.

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak