Vijenac 271

Časopisi

»Opuscula archaeologica«, ur. Tihomila Težak-Gregl i Marin Zaninović, Filozofski fakultet sveučilišta u Zagrebu, Radovi Arheološkog zavoda,

Mala arheološka enciklopedija

Mala arheološka enciklopedija

»Opuscula archaeologica«, ur. Tihomila Težak-Gregl i Marin Zaninović, Filozofski fakultet sveučilišta u Zagrebu, Radovi Arheološkog zavoda, br. 27 - 2003, Zagreb, 2004.

Posljednji broj »Opuscula archaeologica«, iznimno vrijedna arheološkog godišnjaka, posvećen je profesorici Arheološkog odsjeka Filozofskog fakulteta i poznatoj arheologinji Nives Majnarić Pandžić, koja nakon dugogodišnjega rada završava sveučilišnu karijeru. I sama je dugi niz godina bila glavna urednica časopisa, a i prvi znanstveni rad objavila je u njemu. Odigrala je i važnu ulogu u njegovu obnavljanju 1982, kao i u vremenu kada se borilo za njegov opstanak i zadržavanje visoke znanstvene razine. Časopis je otvorila i suradnicima izvan uskoga kruga Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a, što je posebno vrijedno, i studentima i mladim znanstvenicima, koji su u njemu napravili prve korake u području znanstvenoga rada, ne umanjujući pri tome njegovu kvalitetu, jer je uvijek birala radove koji su zaslužili da budu na stranicama ugledne publikacije.

Iako se Nives Majnarić-Pandžić u znanstvenom radu bavila arheologijom prapovijesnih razdoblja, i to brončanog i željeznog doba, ovaj broj »Opuscule« nije posvećen isključivo njima, nego je u pedesetak, za arheološku struku iznimno vrijednih izvornih znanstvenih članaka, preglednih članaka i stručnih članaka, iz pera eminentnih osoba hrvatske arheologije, obrađeno vrlo široko arheološko razdoblje, od najstarijih parapovijesnih vremena do srednjovjekovnih i antropoloških tema, podjednako vrijednih u različitim segmentima struke, bilo da je riječ o prikazu rezultata najnovijih terenskih istraživanja, prikazu pojedinačnih nalaza, sažimanju dosadašnjih saznanja o pojedinom lokalitetu, nalazu ili problemu, razradi pojedinih pitanja vezanih uz arheologiju. Važan je prilog i opsežna bibliografija Nives Majnarić-Pandžić.

Otvaranje vrata arheologije

Vrijednost »Opuscula archaeologica«, opsežnog djela, tiskana na gotovo šest stotina stranica, čime zaslužuje epitet male arheološke enciklopedije, u mozaiku je vrijednih znanstvenih radova, a ona je i veća kada se zna da je literatura arheološke tematike na hrvatskom jeziku rijetka. Dodatnu vrijednost čine bogate ilustracije kojima je popraćen svaki od tekstova, bilo da je riječ o fotografijama, crtežima, tablicama ili kartama, kao i sažeci na nekom od jezika koji se nalaze na kraju svakoga teksta zajedno s popisom literature relevantnim za pojedinu tematiku.

»Opuscula archaeologica« u svim dijelovima kvalitetom zaslužuje posebnu pozornost svih koje zanima arheologija. Svakim svojim brojem, pa tako i ovim posljednjim, otvara nova vrata u svijet arheologije.

Antonija Vranić

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak