Vijenac 271

Glazba

Revijalni orkestar HRT, Instrumentalne skladbe Nikice Kalogjere, Orfej

Majstorski aranžmani

Revijalni orkestar HRT, Instrumentalne skladbe Nikice Kalogjere, Orfej

Majstorski aranžmani

Dvostrukom CD-u Perfekt Musica, posvećenu pedesetogodišnjem radu skladatelja, dirigenta, aranžera, pijanista i glazbenoga producenta Nikice Kalogjere, u proslavi ove važne obljetnice, pridružuje se i prigodno izdanje s ukupno dvadeset instrumentalnih skladbi, koje potpisuje ova nezaobilazna pojava hrvatske zabavne glazbe.

Iako je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Kalogjera je karijeru posvetio prvoj ljubavi - glazbi. Student kompozicije i dirigiranja, početkom se pedesetih godina odlučio za zabavnu glazbu. Osnivač Plesnog ansambla, svirač trombona u Velikom jazz orkestru društva Joža Vlahović, pijanist u Plesnom orkestru Radija Zagreb (gdje je radio i kao producent, dirigent i aranžer), od 1958. vodio je u zagrebačkom Varieteu i seriju priredbi pod naslovom Prvi pljesak.

Upravo posljednji angažman, čini se, bio je presudan za karijeru mladoga skladatelja, jer je iz njega proizašla suradnja s čitavom generacijom pjevača mlade hrvatske estradne scene. Surađujući redovito s našim najkvalitetnijim tekstopiscima - Dedićem, Jurasom, Britvićem, Fiamengom i Krajačem, Kalogjera je uskoro postao jedan od najmarkantinijih autora čije su zabavne skladbe, najčešće u interpretacijama Ljupke Dimitrovske, Tereze Kesovije, Ivice Šerfezija, Mire Ungara, Dubrovačkih trubadura, Kvateta 4M i Kvarteta Studio, više desetljeća harale domaćim festivalskim pozornicama.


slika

Izdanje pred nama tek je dio instrumentalnog opusa u izboru sama autora. Svima dobro poznati hitovi poput Serbus, Zagreb, Nono, dobri moj nono, Tvoja barka mala, Mi smo dečki, Maškare, Veslaj, veslaj ili Muzika i ti, ovdje nam odaju ne samo kompozitora s iznimnim smislom za popularnu pjesmu, autorsku ruku lakoće pisanja koja je stvarala nove, visoke standarde, nego i vrsna aranžera instrumentalnih obrada skladbi. Baš kao što se savršeno znao prilagoditi stilu i afinitetu izvođača, Kalogjera je dokazao i iznimnu prilagodljivost vrlo različitim glazbenim usmjerenjima. Ovdje se vrlo lako mogu prepoznati utjecaji vrhunskih svjetskih zabavnih orkestara (Mantovani), koje je Kalogjera vrlo znalački spojio s ritmovima i instrumentima karakterističnim za pop- i rock glazbu.

Slušatelja će s lakoćom zadiviti raznolikost melodija, ritmova i raspoloženja kroz koje nas vodi ova zbirka u sjajnoj izvedbi Big banda HRT-a uz dodatak gudača Simfonijskog orkestra. »U toj se programskoj raznolikosti«, piše u popratnoj knjižici Dubravko Majnarić, »Nikica Kalogjera još jednom pokazao kao iskusni majstor orkestracije. Njegova je glazba dopadljiva, opuštajuća i vrlo pogodna za slušanje u raznim prilikama od relaksacije na putu, kućne zabave, do ambijentalne glazbe privatnog stana ili bilo kojeg javnog prostora.«

Ovo izdanje, posveta autoru skladbi koje su objavljene i u interpretacijama svjetski poznatih izvođača, nedvojbeno je vrijedan zapis hrvatske instrumentalne zabavne glazbe.

Velimir Cindrić

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak