Vijenac 271

Glazba

GLAZBOSKOP

Ljetni festivali

Ljetni festivali

Zagrebački barokni festival

Dana 22. srpnja u sagrebačkoj će katedrali nastupiti talijanska orguljašica Giulia Biagetti. Na programu će biti skladbe J. Pachelbela, J. S. Bacha, C. Saint-Saënsa, G. Zukrielgela i B. Somme.


slika

Nekoliko dana poslije, 26. srpnja, u Klovićevim će dvorima gostovati Komorni orkestar Slovenske filharmonije koji će izvesti djela C. Ph. E. Bacha, J. S. Bacha, A. Corellija i A. Vivaldija. Uz orkestar nastupit će i solisti Miran Kolbl i Irina Kevorkova na violinama.


slika

Ovogodišnji Zagrebački barokni festival zatvorit će 30. srpnja nastup Hrvatskoga baroknog ansambla pod ravnanjem Saše Britvića, koji će izvesti djela hrvatskih skladatelja F. Sponge Uspera, D. Nembrija i T. Cecchinija.

Svi koncerti bit će održani s početkom u 21 sat.

Večeri u Sv. Donatu

Izdvojit ćemo koncert Hrvatskoga baroknog ansambla pod ravnanjem Saše Britvića koji će nastupiti 31. srpnja u Crkvi sv. Krševana. Na programu će biti skladbe J. Gillesa i M. Correte. Kao solisti sudjelovat će Ivana Kladarin, sopran, Ivan Turčić i Krunoslav Tuma, tenori, te Berislav Jerković, bariton.


slika

Festival će završiti 4. kolovoza koncertom Varaždinskoga komornog orkestra pod ravnanjem Pavla Dešpalja, uz koje će nastupiti violončelistica Monika Leskovar. Program će obuhvatiti djela S. Šuleka, P. Dešpalja i P. I. Čajkovskog.


slika

Cantusova radionica na Visu

Od 1. do 10. kolovoza 2004. u Visu se održava druga radionica Ansambla Cantus. Radionicu vodi umjetnički voditelj Ansambla Berislav Šipuš. Ove su godine, po uzoru na vrlo uspjelu prošlu, planirana tri koncertno-radionička programa koja će članovi Ansambla Cantus prirediti tijekom boravka u Visu.


slika

Prvi koncert bit će održan 4. kolovoza, a članovi Ansambla izvest će IN-OUT za puhački kvintet M. Ruždjaka, Concerto abbreviato za klarinet P. Bergama, Solo za obou D. Bukvića i Aubade za puhački kvintet M. Cipre. Dva dana poslije, 6. kolovoza, bit će održan drugi koncert na kojemu će gudači Ansambla Cantus izvesti Gudački trio F. Paraća, Lamento za violončelo A. T. Šabana, Monolog za violinu B. Papandopula te Gudački kvartet N. Devčića. Posljednji je koncert 9. kolovoza rezerviran za djela rezidencijalnih skladatelja ovogodišnje radionice, Nicolu Sanija iz Italije i Krešimira Seletkovića iz Hrvatske. Na programu će biti Oltre il deserto spazio za flautu, klarinet, violinu, violončelo i glasovir te Verso un altro occidente za flautu, klarinet, violu, udaraljke i glasovir N. Sanija, Tan Hetti za deset instrumenata B. Šipuša te praizvedba Novog djela K. Seletkovića.

Istarski festival glazbe

Festival Histria ove godine dovodi u pulsku Arenu Izraelsku filharmoniju pod ravnanjem Zubina Mehte. Koncert će biti održan 4. kolovoza s početkom u 21 sat, a na programu će biti Šeherezada N. Rimski-Korsakova i 5. simfonija P. I. Čajkovskog.


slika

Splitski ljetni festival

Sa ovogodišnjeg 50. splitskog ljeta izdvojit ćemo tri koncerta. Hrvatski barokni ansambl nastupit će 1. kolovoza u Samostanu sv. Ante, a izvest će djela J. Gillesa i M. Correttea.

Sljedećega dana, 2. kolovoza, na istome će mjestu solistički recital prirediti ruski pijanist Andrej Gavrilov. Predstavit će se skladbama F. Chopina i S. Prokofjeva. Festival će ugostiti još jednu pijanisticu, Katarinu Krpan, 8. kolovoza. Ona će izvesti djela M. Ravela, F. Chopina, E. Granadosa, I. Kuljerića te A. Skrjabina.

Dubrovačke ljetne igre

U ovome broju izdvojit ćemo gostovanje Bartók kvarteta, koji će se 30. srpnja u Atriju Kneževa dvora predstaviti djelima W. A. Mozarta, B. Bartóka i L. van Beethovena.


slika

Prvoga dana kolovoza Zagrebački solisti priredit će koncert na kojemu će uz njih nastupiti i pijanist Victor Emanuel von Monteton. Na istome mjestu izvest će djela W. A. Mozarta, D. Šostakoviča i B. Brittena.

Najbolji trubač današnjice, Gábor Boldoczki, gostovat će 17. kolovoza u atriju Kneževa dvora. Predstavit će se raznovrsnim programom uz pijanističku pratnju Terész Szabó.


slika

Orkestar Makedonske nacionalne opere pod ravnanjem Đele Jusića nastupit će 14. kolovoza u tvrđavi Revelin. Večer je posvećena maestrovim djelima u izvedbi kojih će kao solisti nastupiti Tatjana Petruševska-Karaskakovska, oboa, Maroje Brčić, gitara i Ćazim Asotić, fagot. Izdvojit ćemo još koncert Dubrovačkoga simfonijskog orkestra pod ravnanjem Tomislava Fačinija 18. kolovoza u Atriju Kneževa dvora. Na programu će biti skladbe J. Ph. Rameua, F. J. Haydna i B. Bartóka.

Kao posljednje navest ćemo gostovanje Ruskoga simfonijskog orkestra, sastavljena isključivo od laureata svjetskog Natjecanja Čajkovski. Dana 25. kolovoza na Boškovićevoj poljani izvest će djela B. Papandopula i S. Rahmanjinova.


slika

Svi koncerti započinju u 21.30 sati.

Umjetnost orgulja

Od 25. do 31. kolovoza održat će se 1. međunarodno natjecanje orguljaša posvećeno renesansnom skladatelju i izdavaču Andriji Motovunjaninu (Andrea Antico da Montona). Natjecanje je otvoreno natjecateljima do 35 godina, a održava se na orguljama Callido u Bujama i Eisenbarth u Puli. Ocjenjivački sud u sastavu Gustav Leonhardt, predsjednik, te Jean Ferrard, Andreas Liebig, Andrea Macinanti, Mario Penzar, Jose Luis Gonzales Uriol i Joao Vaz, članovi, dodjeljuje, pored tri nagrade, graviranu orguljsku sviralu i organizaciju po jednog koncerta u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj prvoplasiranomu natjecatelju.

Pripremila Mirta Špoljarić Smolić

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak