Vijenac 271

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Knjige arhitekata

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Knjige arhitekata

Kanadski arhitektonski centar (CCA) iz Montreala predstavlja izložbom Knjige arhitekata izbor temeljnih arhitektonskih spisa nastalih od renesanse do danas. Izborom od trideset i tri knjige obuhvaćena su tri ključna razdoblja u povijesti knjiga arhitekata: sredina 16. stoljeća, kada su arhitekti, pod utjecajem Vitruvijeva traktata De architectura libri decem, jedinoga sačuvanog arhitektonskog spisa iz antičke civilizacije, izgradili status arhitektonske umjetnosti; kraj 19. i početak 20. stoljeća, kada su se arhitekti okrenuli pisanju i objavljivanju kao važnoj dopuni profesionalnih karijera; te današnje vrijeme, u kojem se pouzdane arhitektonske firme, u zajedništvu sa svojim izdavačima, poigravaju s bitnim vrlinama tradicionalne ukoričene forme poput čitljivosti i lakoće rukovanja. Pokazane knjige, odabrane iz bogate zbirke CCA, dopunjene su posterima arhitekata i dizajnom uveza knjiga u postavu što ga potpisuje lokalni arhitekt Ernest Cornier, a mogu se razgledati do 26. rujna.

Izložba o neboderima

Od 16. srpnja do 27. rujna u ispostavi njujorškoga Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u Queensu postavljena je izložba Visoke zgrade koja istražuje nove horizonte u arhitekturi i inženjerstvu, fokusirajući se na nebodere i njihovo značenje u 21. stoljeću. Prikazano je 25 projekata, mahom neizgrađenih ili u fazi prijedloga, za svjetske metropole: New York, Peking, Pariz, London, Hongkong, Mexico City i druge. Svaki je projekt, pored nacrta i skica, predstavljen i maketom visine u rasponu od 60 centimetara do 3 metra. Još od izložbe o čikaškoj modernoj arhitekturi iz 1933, koju su organizirali Henry-Russell Hitchcock i Philip Johnson, MoMA propagira inženjerska čuda nebodera i njihovu ulogu u evoluciji modernog senzibiliteta. Za recentnu izložbu kuratori su istražili tehnološke, urbanističke i programske inovacije nebodera, projektiranih u posljednjem deseteljeću, a pored crteža i modela iz muzejske zbirke uključeno je i nekoliko prijedloga za novi kompleks World Trade Centrea u New Yorku.

ar+d 2004, nagrada za mlade arhitekte

S namjerom da pridonese internacionalnoj afirmaciji nadolazeće generacije darovitih arhitekata i dizajnera, britanski časopis »The Architectural Review« u suradnji s istaknutom danskom tvrtkom d line international, koju podupiru i danas Buro Happold i Grohe, pokrenuo je 1999. nagradu ar + d za arhitekte i dizajnere mlađe do 45 godina, koja se od tada dodjeljuje svake godine za realizirana djela, bez obzira na njihovu veličinu i tipologiju. Nagrada je postala najvažnijim priznanjem u svijetu arhitekture za mlade autore, a na natječaju 2002. među mnoštvom pristiglih radova jedna od pet prvih nagrada pripala je i hrvatskoj grupi 3LHD za Memorijalni most hrvatskih branitelja u Rijeci. Ovogodišnji žiri čine Mario Cucinella, Kevin Daly, Ryue Nishizawa, Gert Wingardh i Peter Davey, a prijave se primaju do 14. rujna. Podrobnije informacije o natječaju kao i o prijašnjim pobjednicima potražiti na adresi: www.arplus.com.

Studio Gormley

Jedan od dobitnika čuvene britanske nagrade RIBA Award za 2004. arhitekt je David Chipperfield za realizaciju studija za poznatog umjetnika Antonyja Gormleya, smještena u industrijskom području blizu kolodvora King’s Cross u sjevernom Londonu. Iako odaje dojam arhetipskog skladišta, studio je više od umjetničke tvornice, zamišljen u suradnji umjetnika i arhitekta kao kombinacija velikih tvorničkih prostora s krovnim nadsvjetlom i manjih, intimnijih soba za stanovanje, s bijelom fasadom koja se može shvatiti kao arhitektonska interpretacija Gormleyjevih radova. Atmosfera unutrašnjosti zrači mirnoćom i snagom, što mnogi umjetnici smatraju idealnom radnom atmosferom.

Vinko Penezić

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak