Vijenac 271

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Dimitrijevićev opus


slika

Dubrovnik U svim prostorima dubrovačke Umjetničke galerije otvorena je velika retrospektivna izložba Brace Dimitrijevića. S otprilike stotinu i pedeset djela našega međunarodno priznata konceptualnog umjetnika predstavljene su sve faze njegova umjetničkog djelovanja, od protokonceptualnih radova pa do recentnijih djela. Uz izložbu, koja traje do 8. kolovoza, predstavljena je i velika monografija na gotovo 350 stranica u hrvatskom i engleskom izdanju. Dimitrijevićevi radovi nalaze se u svim važnijim svjetskim zbirkama suvremene umjetnosti.

Nova hrvatska skulptura


slika

Osijek Osječka Galerija Kazamat u Tvrđi do kraja kolovoza, u kustoskoj koncepciji Zvonka Makovića, predstavlja Novu hrvatsku skulpturu, izložbu radova mladih hrvatskih umjetnika Ivana Fijolića, Ivane Franke, Alema Korkuta, Kristiana Kožula, Siniše Majkusa, Viktora Popovića i Silvija Vujičića. Većina djela posuđena je iz Zbirke Filip Trade, a tu mlađu generaciju hrvatskih umjetnika obilježava odmak od konvencionalno shvaćena medija skulpture. Organizatori su izložbe Osječko ljeto kulture 2004. i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek.

Livija sastavljena


slika

Oxford Najstariji javni muzej u Velikoj Britaniji, Ashmolean Museum u Oxfordu, priredio je izložbu The Rise and Fall of an Imperial Shrine: Roman Sculpture from the Augusteum at Narona. Do 17. listopada mogu se razgledati monumentalni nalazi Augustova hrama antičke Narone, današnjeg Vida kod Metkovića. Arheološka istraživanja unatrag desetak godina dovela su u priliku, nakon gotovo dva tisućljeća, spojiti Livijinu glavu iz Oxforda s torzom pronađenim u Augusteumu. O jedinstvenom slučaju u svijetu čitajte na www.ashmol.ox.ac.uk.

Seurat u Chicagu


slika

Chicago Ljetni mjeseci u Chicagu mogu se upotpuniti i izložbom Seurat and the Making of »La Grande Jatte«, koja rasvjetljava priču o nastajanju jedne od najreproduciranijih slika u povijesti. Izložba u Art Institute of Chicago sastoji se od stotinu i trideset slika i radova na papiru Georgesa Seurata te ispituje podrijetlo i nastajanje slike, ali i nasljeđe i ulogu slike u kasnijem modernizmu. Uz Seuratova djela pokazana su i djela Moneta, Renoira, Signaca, Pissarroa i drugih. Izložba je otvorena do 19. rujna, a sve informacije potražite na www.artic.edu.

Svjetlost u Salzburgu


slika

Salzburg U pomno odabranu terminu, uoči službenog otvaranje, od 25. srpnja do 29. kolovoza, u novoizgrađenom Muzeju moderne umjetnosti na salzburškom Mönchsbergu, bit će otvorena izložba Ein-leuchten. Vrhunski umjetnici koji su u djelima koketirali sa svjetlošću postavili su svoje instalacije u vezu s novim muzejskim prostorom. Među brojnim umjetnicima predstavljeni su Darren Almond, Tracey Emin, Jenny Holzer, Mike Kelley, Paul McCarthy, Pipilotti Rist i Catherine Yass. Informacije na www.museumdermoderne.at.

Knjige


slika

David Franklin, The Art of Parmigianino, Yale University Press, 2004. Popratna knjiga koja nadopunjuje veliku Parmigianinovu izložbu iz Ottawe i New Yorka, na nešto više od tri stotine stranica, iznimno istražuje opus velikoga manirističkog majstora, analizom njegovih crteža. David Franklin, glavni kustos kanadske Nacionalne galerije, istražuje uzroke Parmigianinova osebujnog stila na nešto više od osamdeset crteža iz raznih svjetskih zbirki. Knjiga s brojnim ilustracijama tiskana je u povodu petsto godina Parmigianinova rođenja.

Internet


slika

www.mgr.hr Solidno složena internetska stranica riječkoga Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, negdašnje Moderne galerije, osim vlastite povijesti, predstavlja nam i dvadesetak izložbi koje su prošle institucijom, od monografskih i skupnih pa do poznate serije o riječkoj arhitekturi historicizma, secesije i moderne. Dvojezične, hrvatske i engleske stranice, dalje nas uvode u zbirke koje sačinjavaju muzej te aktivnosti kojima se muzej na dvije lokacije bavi, dok linkovi otvaraju ostale likovne institucije.

Marko Kružić

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak