Vijenac 271

Likovnost, Naslovnica

Other Times - Contemporary British Art, Duşm U Kamenného zvonu, Prag, 22. travnja - 22. kolovoza 2004.

Boje u krugovima i lukovima

Na praškom Starogradskom trgu, u gotičkoj palači, u Galeriji Kod kamenog zvona, koja pripada Galerijama glavnoga grada Praga, u suradnji s British Councilom, postavljena je izložba Other Times s predstavljenih dvadesetak suvremenih britanskih umjetnika srednje generacije

Other Times - Contemporary British Art, Duşm U Kamenného zvonu, Prag, 22. travnja - 22. kolovoza 2004.

Boje u krugovima i lukovima

Na praškom Starogradskom trgu, u gotičkoj palači, u Galeriji Kod kamenog zvona, koja pripada Galerijama glavnoga grada Praga, u suradnji s British Councilom, postavljena je izložba Other Times s predstavljenih dvadesetak suvremenih britanskih umjetnika srednje generacije

Tema izložbe nije bila jasno ograničavajuća, nego je predstavila vrijeme kao trenutak i vrijeme kao razdoblje. Radovi obiluju kompleksnim odnosima spram realnosti vremena, prostora i osjećaja. U kustoskoj koncepciji Olge Mala i Karela Srpa, izložba Other Times predstavila nam je sličnosti i raznolikosti u shvaćanju umjetnosti na Otočju, iako su brojni umjetnici izašli iz otočkih okvira, tematski, prostorno, vremenski i svakojako. Što nam dakle nudi suvremena britanska umjetnost?

Strugotine, slovni negativi

Umirujuće i pomalo pastoralne pejzažne fotografije Darrena Almonda nadahnute klasicističkim pejzažima, čine se napravljene pod dnevnim svijetlom. No, te su fotografije nastale u doba punog mjeseca s vrlo dugom ekspozicijom i gledatelj jako teško toga može biti svjestan. Diverzija vremena, obrnuti fotografski zakoni i motivi nizozemskih šuma, kanala i livada dio su atmosfere koje nam prenosi Darren Almond. Cornelia Parker pak odlazi u potpuno suprotnu krajnost. Iskorištavajući isti, fotografski medij, ona na četiri fotomikrografije naslovljene Einstein’s Abstracts pokazuje ekstremno detaljizirane motive s ploče po kojoj je veliki fizičar u Oxfordu 1931. razjašnjavao svoju teoriju relativiteta. Potezi bijele krede po tamnoj ploči u svojim su hiperdetaljima postali potpuno neprepoznatljivi i navode nas na drukčije tragove. Istovjetno, njezina skulptura-instalacija The Negative of the Words sastoji se od srebrnih strugotina, ostataka od matrice u kojoj su ugravirana slova. Strugotine koje inače završavaju u smeću postale su slovni negativi. Novi konteksti u koje Cornelia Parker stavlja svoja djela omogućuju im samostalnu egzistenciju, daleko od izvora.

Umjetnost koja treba koncentraciju

Sam Taylor-Wood radi seriju Soliloquy, svojevrsne oltare, fotografske serije koji se sastoje od retabla, velikog i glavnog motiva te nekoliko motiva koji čine priču, a nalaze se u donjem dijelu kompozicije, poput predele. Pomno odabrane velike scene opisuju prostorno i vremenski dislocirane svetačke likove, dok se u malim scenama pokazuje život nagona i napasti. Drugi predstavljeni rad Sam Taylor-Wood film je koji prikazuje raspadanje zečeva leša. U četiri minute koliko traje film A Little Death, mrtvo tijelo zeca raspada se nevjerojatnom brzinom, napadaju ga crvi, a za razumijevanje cijele situacije potrebna je dobra koncentracija jer višestruko ubrzane činjenice mogu zavarati. Od zeca u konačnici ne ostaje gotovo ništa. Apstraktno slikarstvo Iana Davenporta sastoji se od slika koje nastaju ciljanim i kontroliranim izljevom boje na horizontalnu podlogu, koji rezultiraju nastajanjem krugova i lukova. Dexter Dalwood ulazi u konkretan svijet poznatih osoba, ali same osobe ignorira. On slika njihove portrete na osnovi interijera u kojima obitavaju. Tako su nastali veliki formati Bill Gates’s Bedroom ili Gorbachev’s Winter Retreat.


slika

Dvostrana DVD projekcija rada Another Day Mariele Neudecker priča priču o istovjetnom promatranju Sunca na dva različita dijela zemaljske kugle. Devetnaest minuta snimljenih u četiri dana u svibnju 2000. s južne strane australskoga kontinenta te s najzapadnijeg azorskog otoka pokazuje Sunce u dva različita svojstva, australskom zalasku i azorskom svitanju. Serija fotografija Sylvan Clare Richardson nastalih u netaknutoj Transilvaniji, gdje nalazi svoje motive vezane uz romantičarske krajolike prošlih stoljeća razlikuje se od fotografija Czech Photographs malih formata koje listate kao da su vaše, nastalih u posljednjem desetljeću po Češkoj autorici Tacite Dean, gdje raznovrsnost motiva postkomunističke Češke postaje svojevrstan dokument vremena. Isto tako različite su po svojoj tematici, ali i slične po svojem odnosu, serije fotografija Las Vegas Bridget Smith, gdje autorica ironizira odnos ljepote i kiča tog umjetnog, pustinjskog velegrada te fotografije Wolfganga Tillmansa Concorde, koje na neki način seciraju modernu tehnologiju i civilizaciju kroz objekt koji odnedavno više nije u funkciji. Peter Doig predstavljen je slikom Green Trees, velikim uljem na platnu koje prikazuju zeleno drveće i kompletnu narančastu okolinu i pozadinu. Tema ovdje postaje nebitna, za razliku od procesa slikanja. Geraint Evans gradi vrlo deskriptivne scene s upadicama ironičnih elemenata koji nose cijelu kompoziciju. U vrtove ili planinske krajolike Evans smješta lik na skateboardu, gola muškarca s biciklom ili planinara.

Izložba Other Times, koja je još predstavila niz umjetnika kao što su Gillian Carnegie, Jeremy Deller, Dee Ferris, Paul Noble, Michael Raedecker, George Shaw i Catherine Yass, pokazala je kako i u suvremenoj britanskoj umjetnosti postoji konkretna različitost u umjetničkom promišljanju vremena, mjesta i prostora u kojem obitavamo. Raznolike interpretacije, različite tehnike, fotografije, instalacije, slike i crteži, videoradovi i ostala djela pokazuju nam svu kompleksnost današnje umjetnosti u Britaniji. Raznolikost je to koja nije ograničena, nego je nalazimo svagdje gdje zagrebemo. I ne samo u umjetnosti. I ne samo u britanskoj suvremenoj umjetnosti.

Marko Kružić

Vijenac 271

271 - 22. srpnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak